Skip to main content

Makaron mogę jeść cały rok! Fettuccine z duszonymi na maśle pieczarkami, czosnkiem, pietruszką w sosie z mascarpone z pancettą.

*    *    *

  Jednym z produktów, bez którego nie potrafię się obejść w moim codziennym gotowaniu jest dobrej jakości makaron. Czasami wystarczy, że podsmażę na maśle czosnek, dodam trochę ziół, wymieszam z tartym parmezanem, oliwą truflową i wychwalam taki makaron, jako największe cudo! Szczególnie teraz, gdy nieco więcej wysiłku wymaga ode mnie stanie przy kuchennym blacie :)

Skład:

Fettuccine z duszonymi na maśle pieczarkami, czosnkiem, pietruszką w sosie z mascarpone z pancettą.

(przepis na 4 osoby)

ok. 500 g makaronu fettuccine AGNESI

250 g pieczarek

2 łyżki masła

4 ząbki czosnku

1 pęczek posiekanej pietruszki

ok. 250 g włoskiej pancetty lub wędzonego boczku

250 g serka mascarpone + 100 ml śmietanki 36%

sól morska i świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plastry (nie obieram ze skórki) a następnie podsmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem. Odstawiamy z ognia, dodajemy mascarpone, śmietankę, świeżo zmielony pieprz i sól. Całość mieszamy do połączenia się składników.
  2. Na oddzielnej patelni podsmażamy pancettę lub boczek.
  3. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem z mascarpone, podsmażonym boczkiem i posiekaną pietruszką. Całość doprawiamy pieprzem. Podajemy na ciepło!

Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem z mascarpone, podsmażonym boczkiem i posiekaną pietruszką.

Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.

Podajemy na ciepło!

 

55 Odpowiedzi do “Makaron mogę jeść cały rok! Fettuccine z duszonymi na maśle pieczarkami, czosnkiem, pietruszką w sosie z mascarpone z pancettą.”

  1. Dziewczyno, zmiłuj się 🙀🙈🙀 ! Jadłam kilka dni temu taki makaron tylko bez szynki i cały czas chodzi mi po głowie a Ty czytasz najwyraźniej w moich myślach 👩‍❤️‍💋‍👩 A powiem Ci coś dziś zjadłam na obiadek: śledzik z cebulka w śmietanie i ziemniaczki w mundurkach 😋

  2. Zofia,
    I’m really imⲣressed with your writing skills and
    also witһ the layout on your weblog. Is this a
    paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality
    writing, it is rɑгe to see a great blog ⅼike this
    one theѕe days.

  3. Pychotka , już wiem co jutro na obiad ugotuję . Serdecznie pozdrawiam i proszę o więcej

  4. Zosiu, gdybyś wydała album ze zdjęciami kupiłabym bez chwili wahania :-). Pomyśl o tym…

    • Książki są pięknie wydaje Zosiu, to prawda, ale Twój blog ma to do siebie, że chce się to oglądać więcej i więcej. Więc nie dziwię się mojej przedmówczyni, że chce też jeszcze więcej na papierze. Tak namacalnie.
      Ja do książek zaglądam często, nawet jeśli już mam gotowy pomysł na danie. Piękne zdjęcia wprawiają mnie zawsze w blogi nastrój.

      • Kochana ❤️❤️❤️☀️☀️☀️Nawet nie wiesz jak mi miło czytać takie poranne wiadomości!

  5. Pyszotka. Tez kocham makaron z mascarpone, często gosci u nas na stole. Pozdrawiam serdecznie😉

  6. Droga Zosiu,
    Uwielbiam fettuccine. Mniam:-) W tym roku planujemy obejrzeć film Holiday w Nowy Rok i zjeść fettuccine Alfredo z bohaterami;-)
    Pozdrawiam ciepło,
    Marta:-)

  7. Zosiu, a gdzie parmezan? ;-) Ja bym dodała 😁 A gdyby nie to, że na co dzień gotuję dla 2,5-latki i staram się, żeby jadłospis był urozmaicony, to makaron mogłabym jeść co drugi dzień 😁
    Pięknie wyglądasz i piękne zdjęcia (jak zwykle).

    • 😂😂😂 wiadomo, że dodałam😎tylko już nie piszę, bo będziecie się śmiać, że zawsze parmezan! Uściski!

  8. Uwielbiam tego typu przepisy proste szybkie i tak pyszne !!! Już dodaje do mojej listy ulubionych 👌🏼

  9. Ohh taka pasta ♡ Nigdy basta!
    Twoje zdjęcia, nastrój i oprawa, taka prosta, jasna sprawia, że oczy i kubki smakowe pochłaniają Twoje potrawy!
    Uwielbiam.
    A jeszcze spytam nieśmiało o tę piękną sukienkę ktora tak podkreśla Twój styl i Twój błogosławiony stan.
    Moc serdeczności!

  10. Tez bym kupila ! Twoj blog umila mi wieczory bardzo czesto a przepisy sa super i czesto z nich korzystam , lubie wracac do pierwszych stron bloga i ogladac zdjecia , mam obie ksiazki i marzy mi sie kolejna , Zosiu wszystkiego dobrego !! :*

  11. Zosiu! Z Twoich zdjęć płynie niesamowity spokój i takie… piękno I prostota codziennych chwil. Za każdym razem jestem zachwycona i bardzo lubię odświeżyć Twoją stronę i zobaczyć nowy wpis :).
    A co do przepisu to mam pytanie czym Twoim zdaniem można zastąpić pietruszkę (nie znoszę jej od dziecka :) )?
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Klaudio❤️dziękuję, że tu zaglądasz🕊a pietruszkę śmiało pomiń, chyba że masz pod ręką bazylię👌

  12. Zapisuję do mojego kuchennego notesu ten przepis – wczoraj podałam domownikom! FENOMENALNY!!!! Jak większość Twoich przepisów!!!!
    Dziękuję Zosieńko :*

  13. Zgadzam się z dziewczynami, Twoje zdjęcia mają w sobie jakąś magię, potrafią wyciszyć nawet po najgorszym dniu, przynoszą spokój i chwilę zapomnienia coś jak Hygge :) Po całym dniu spędzonym przed komputerem, miło by było zobaczyć je na papierze :) Pozdrawiam ciepło

  14. Rozumiem , że jak też jestem w ciąży, to mogę śmiało jeść pancette w tym daniu?

  15. No bardzo dobre niestety😎 czemu mnie to nie dziwi🤪 idę robić placek (najprostsze ciasto z twojego bloga Cytrynowe)😋

    • jak dzieciaki buczą na placek (co drugi dzień;-P), a czasu już nie ma za dużo, to robię albo Twoją babkę karmelową, albo to ciasto z wpisu “moje ciasto cytrynowe”, albo babeczki z żurawiną. Niezawodne przepisy, uściski!

  16. Nie bez powodu najsłynniejsze kuchnie świata, a przede wszystkim kuchnia włoska, opierają się na prostych połączeniach smaków. Nie mamy pojęcia czy bardziej inspiruje nas przepis, czy Twoje zdjęcia, ale już wiemy, co pojawi się na stole podczas najbliższej kolacji! :)

  17. Właśnie zjedliśmy…..przepyszne, sycące, aromatyczne…idealne na poprawienie nastroju. Dziękuję :)

  18. Smakowicie to wyglada ❤️
    Mama pytanie, jakiej marki jest Twoja patelnia? Od lat takiej poszukuje…

  19. Makaron obłędny. Robiłam wile razy zarówno zgodnie z przepisem, jak i z drobnymi modyfikacjami. Zawsze robi furorę

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.