*   *   *

Jeżeli chcielibyście w tym roku po raz pierwszy spróbować swoich sił w przygotowaniu pieczonej kaczki, to ten przepis jest właśnie z myślą o Was. U nas tę tradycję pielęgnuje Mama, która zawsze dba by w pierwszy dzień świąt była stole świątecznym. Jest miękka, soczysta a dzięki dodaniu owoców i majeranku bardzo aromatyczna.

Skład:

(przepis na 1 pieczoną kaczkę)

1 kaczka (może być mrożona *)

2 pomarańcze

2 jabłka

100 g suszonych moreli

2-3 łyżki suszonego majeranku (może być więcej)

garść świeżej żurawiny

do podania: pieczone ziemniaki

konfitury z żurawin

*  jeżeli mamy kaczkę mrożoną, to polecam włożyć ją na całą noc do solanki, czyli ok. 3 łyżki na 1 l wody)

A oto jak to zrobić:

  1. Umytą i oczyszczoną kaczkę dokładnie nacieramy solą i majerankiem (nie żałujmy soli i majeranku, w trakcie nacierania, skórę można wręcz masować – później będzie bardziej miękka i soczysta). Tak przygotowaną kaczkę umieszczamy w naczyniu żeliwnym. Do środka kaczki wkładamy obraną pomarańczę, ćwiartki jabłek i kilka morel. Po nafaszerowaniu możemy kaczkę zszyć lub spiąć wykałaczkami (ja zostawiam bez niczego). Pozostałe owoce (żurawina i morele też) rozkładamy wokół kaczki.
  2. Sposób pieczenia: naczynie z kaczką umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja; grill, ale może być też góra-dół) i pieczemy 30 minut, bez przykrycia. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejszamy temperaturę do 180 C (opcja: góra-dół) i pieczemy pod przykrywką 2,5 godziny. Bardzo ważne jest, by w trakcie pieczenia kaczkę polewać zebranym tłuszczem. W trakcie pieczenia możemy dodać jeszcze owoce.

Komentarz: Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości – ja zawsze przyjmuję ok. 2,5-3 godzin. Jeżeli mięso jest miękkie i nie wypływa z niego różowy sok, to oznacza że jest bardzo dobra. Na 30 minut przed wyjęciem kaczki z piekarnika, można skórkę polać wodą z solą – to sprawi, że skórka będzie bardziej chrupiąca.


Sposób pieczenia: naczynie z kaczką umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja; grill, ale może być też góra-dół) i pieczemy 30 minut, bez przykrycia. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejszamy temperaturę do 180 C (opcja: góra-dół) i pieczemy pod przykrywką 2,5 godziny. Bardzo ważne jest, by w trakcie pieczenia kaczkę polewać zebranym tłuszczem. W trakcie pieczenia możemy dodać jeszcze owoce.

Dla wszystkich Czytelników makecookingeasier mam rabat 20% na cały asortyment dostępny w Chasseur, który obowiązuje od 16.12.2017 do 6.01.2018.

Aby otrzymać rabat w uwagach do zamówienia trzeba umieścić kod makecookingeasier.
Kod nie powoduje automatycznego obniżenia wartości koszyka, rabat uwzględni obsługa sklepu podczas realizacji zamówienia.

*   *   *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie.

Kategorie:

14 odpowiedzi na “Pieczona kaczka w pomarańczach, jabłkach, suszonych morelach z żurawiną. Przepis od Mamy!”

  1. Zosiu przepiękne zdjęcia! Pomysł na kaczkę świetny. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Ty?
    Pozdrawiam Ania

  2. Ale zrobiło się świątecznie!
    Wszystkiego dobrego w tym grudniowym czasie! :)

  3. Uwielbiam kaczkę i często pojawia się u mnie w domu na świątecznym obiedzie, choć w tym toku będzie mała zmiana tradycji, pojawi się pieczeń jagnięca . Przepiękne zdjęcia, wyjątkowo klimatyczne, aż chciałoby się usiąść do stołu :)

  4. Witam
    Czy można w podobny sposób upiec np same udka lub piersi ? Moja rodzinka lubi kaczkę ale nie w całości, najczęściej jemy piersi lub udka,które można kupić już porcjowane.

  5. Zosiu jesteś mistrzynią w tworzeniu domowego, świątecznego klimatu. Pięknie przyozdobiłaś stół. Kaczkę z jabłkami i pomarańczą robiłam już kilka razy, jest pyszna.
    Miłych przygotowań świątecznych.

  6. Kocham Twój styl i klasę!

  7. Ach pięknie u Ciebie:*

  8. Jak pięknie u Ciebie, ślicznie nakryty stół ? kaczuszka pycha ? piekłam wczoraj.

  9. Dziękuję za ciekawy przepis okraszony pięknymi zdjęciami. Mam pytanie do przepisu: czy w podobny sposób można potraktować mrożoną gęś?

  10. Zosiu widzialam u ciebie ostatnio sernik ananasowy, przepyszne. Kupilam wszystkie skladniki zeby go zrobic. I teraz jakby wyparowal. Szukam go we wszystkich ciastach I nie moge znalesc. Pomocy??

Dodaj komentarz