Skip to main content

Pierwsze początki jesieni i obiad w ogrodzie. Tarta cebulowa z boczkiem i pieczarkami

*   *   *

Ten prosty ale pełen smaku przepis to rodzaj jedzenia, który lubię najbardziej gdy jest u nas więcej osób na obiedzie. Po każdym naszym wyjeździe (Czytelnicy którzy towarzyszą mi na Instagramie wiedzą, że mokliśmy w Chorwacji :)) zawsze czekam z wytęsknieniem na rodzinny obiad przy którym możemy się wszyscy razem spotkać i nadrobić zaległe rozmowy, opowiedzieć co się widziało.. A gdy jeszcze pogoda sprzyja celebrowaniu jedzenia na świeżym powietrzu to podwójna przyjemność!

Skład:

(forma o średnicy 28 cm)

kruche ciasto:

200 g mąki (pszennej lub razowej)

100 g masła

1 łyżka letniej wody

garść tartego parmezanu

szczypta soli morskiej + 1 łyżka suszonego oregano

farsz:

ok. 250 g pieczarek

4 czerwone cebule

garść czarnych oliwek (opcjonalnie)

5-6 plastrów wędzonego boczku

2 gałązki świeżego tymianku lub liście oregano

4 jajka

250 ml gęstego jogurtu lub śmietanki 30%

garść tartego parmezanu (opcjonalnie)

2-3 łyżki masła

A oto jak to zrobić:

  1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, oregano, tarty parmezan, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy plastry cebuli do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki ciasto nabierze złocistej barwy.
  4. W średniej misce ubijamy jajka, dodajemy jogurt lub śmietankę, tarty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Kruchy spód ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodajemy oliwi i liście oregano lub tymianek. Całość zalewamy masą jajeczną, na wierzch kładziemy plastry boczku. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C (opcja: góra-dół) i pieczemy ok. 25 minut lub do momentu, aż farsz się zetnie. Tartę podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

 Kruchy spód ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodajemy oliwi i liście oregano lub tymianek.

Całość zalewamy masą jajeczną, na wierzch kładziemy plastry boczku.

Tartę pieczemy w 180 stopni C (opcja: góra-dół) przez ok. 25 minut lub do momentu, aż farsz się zetnie.

Tartę podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

 

22 Odpowiedzi do “Pierwsze początki jesieni i obiad w ogrodzie. Tarta cebulowa z boczkiem i pieczarkami”

  1. Zosiu ja zaglądam non stop na Twój instagram i jestem pod wrażeniem… to tak jak bym trochę była z Tobą w tych pięknych miejscach. Dzięki Ci za to :*

  2. Zosiu, tarta cebulowa z pieczarkami pięknie pachnie jesienią. Ostatnio cebula u mnie gości w roli głównej, a nie tylko jako dodatek. Pierwszy raz robiłam zupę cebulową i byłam zachwycona smakiem. Na pewno skorzystam z Twojego pomysłu na tartę:) Pozdrawiam ciepło!

  3. Wygląda doskonale, na pewno wypróbujemy :) Uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia Zosiu <3 a każde przygotowane danie z Twojej książki, lub bloga wywołuje zachwyt u gości i domowników :). Dziękuję i ściskam mocno <3

  4. Tarta jest przepyszna! Zrobiłam na dzisiejszy obiad. Smakowała obłędnie i wyglądała jak malowana ?
    Dziękuję za cudowny przepis?
    Uściski???

  5. Robię drugi raz i jest problem z proporcjami w cieście… Dużo więcej łyżek wody potrzebuje.. Poza tym – pycha ?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.