Pierwszy przepis z mojej nowej książki i kilka słów

img_7216

* * *

  Odkąd opublikowałam informację na blogu o mojej nowej książce, sporo się wydarzyło! Moje emocje się spotęgowały, gdy tylko dostałam telefon od Wydawcy z informacją, że weekendowa przedsprzedaż książki przeszła ich najśmielsze oczekiwania. To dla mnie najpiękniejszy dowód na to, że wciąż mi ufacie. Dziękuję Wam i mam nadzieję, że i tym razem Was nie zawiodę :* Do premiery książki pozostało jeszcze kilka dni (25 październik) niemniej już teraz chciałabym odpowiedzieć na kilka Waszych pytań, które padały tu na blogu jak i na profilu instagramowym. Po pierwsze, książka objętościowo będzie dwa razy większa, ponad 300 stron, twarda oprawa z brzegiem z płótna, format na wzór poprzedniej.

RAZEM W KUCHNI zawiera ponad 90 przepisów, każdy oprawiony moimi zdjęciami przy wsparciu Agnieszki, z którą mam ogromną przyjemność współpracować już od ponad roku. Fotografując potrawy chciałam oddać jak najbardziej rzeczywisty obraz – zawsze mam gdzieś w pamięci pięknie wydane książki kucharskie, z wystylizowanymi potrawami i akcesoriami, które kojarzę z designerskich miejsc – niestety lista składników, często sprawia że musiałabym pół dnia spędzić na odwiedzeniu kilku sklepów na raz – a końcowy efekt daleki jest od tego w książce. Idea tworzenia i dobierania potraw w mojej książce, była i jest wciąż ta sama – przepisy mają być łatwe, zdrowe, a gotowanie ma nam dostarczać wiele przyjemności. Podtytuł książki to – Przepisy do wspólnego gotowania z dziećmi, bo z założenia jest poświęcona dla rodziców, którzy nie tylko chcą, by ich dzieci jadły zdrowe posiłki, ale także pragną czerpać radość ze wspólnego ich przygotowywania. Oczywiście rozdziały są tak skonstruowane, że osoby które nie mają dzieci, również mogą znaleźć coś dla siebie. W rozdziale pt. ,,Nie lubię warzyw” są przepisy na wykorzystanie ryb, zmyślne pomysły na przemycenie warzyw, zachowując przy tym zjadliwą formę. Rozdział poświęcony piknikowi oferuje proste dania, które można spakować do koszyka i z przyjemnością dzielić się nimi z bliskimi na świeżym powietrzu. Dla osób, które borykają się z codziennym problemem wymyślania potraw dla dzieci do szkoły, też znajdą się nowe pomysły! Pamiętałam również o osobach, które cierpią na nietolerancję glutenu – przy przepisach, są odpowiednie oznaczenia.

W książce zwracam również dużą uwagę, na formę podania. Z moich codziennych obserwacji widzę, że dzieci bardzo szybko nabierają pewnych nawyków żywieniowych – nagle wyrabia się w nich upodobanie lub niechęć do określonych produktów. Jak zatem nakłonić dzieci do spróbowania nowych smaków czy urozmaicenia jadłospisu? To prawdziwe wyzwanie! Nawyki żywieniowe kształtują się od najwcześniejszych lat, a my jako rodzice powinniśmy zdawać sobie sprawę, że całkiem sporo od nas zależy. Im więcej będziemy pokazywać dziecku różnych możliwości kulinarnych, tym lepiej będzie sobie w przyszłości radzić z codziennym przygotowywaniem posiłków. Angażując od najmłodszych lat nasze dziecko pokazujemy, jak w prosty i przyjemny sposób możemy dostarczyć naszemu organizmowi cennych wartości. Mam zatem nadzieję, że będzie ciekawie :-)

img_7233

,,Zupa pomidorowa z ryżem to panaceum na wszelki głód! Gdy wszyscy domownicy już wrócili do domu ze swoich zajęć, a w kuchni pustki, najszybciej zrobić zupę pomidorową z ryżem. Warto pod koniec lata zaopatrzyć spiżarnię w słoiki z przecierem pomidorowym. Taki przecier, doprawiony gruszką, sprawi, że smak zupy będzie słodszy i bardziej wykwintny”- takim opisem rozpoczynam rozdział w mojej nowej książce, zatytułowany ,,Zupa to podstawa”. Potrawa doskonale sprawdza się o tej porze roku – szybko rozgrzewa, a intensywne kolory poprawiają nastrój. Poniżej pierwszy przepis, który pochodzi z nowej książki.

img_7165

img_7188

Opisy i zdjęcia w nowej książce inspirowane są przyrodą i tym co znajdujemy w naszym ogrodzie. Podążanie za porami roku i gotowanie z wykorzystaniem sezonowych produktów to wartość, na którą chciałabym zwrócić Waszą uwagę.

img_7168

img_7206

img_7179

img_7175

img_7201

Skład:

Krem z pomidorów z gruszką. (Przepis pochodzi z mojej nowej książki, pt. RAZEM W KUCHNI. Przepisy do wspólnego gotowania z dziećmi, Wydawnictwo REBIS, Poznań, 2016)

(przepis na 3-4 porcje)

6–8 pomidorów lub 1 litr przecieru

1 duża czerwona cebula

1 łyżeczka suszonego tymianku

2–3 ząbki czosnku

2 średnie gruszki

garść świeżych listków bazylii

2–3 łyżki jogurtu greckiego

pieprz, świeżo zmielony

sól 1 łyżka oliwy z oliwek

img_7240

A oto jak to zrobić:

1. W średnim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i tymianek. Podsmażamy, aż się zarumieni. Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory (pokrojone na kawałki lub przecier) i gruszki. Gotujemy na małym ogniu około 10–12 minut.

2. Garnek zestawiamy z ognia. Całość miksujemy w blenderze, dodając jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.

img_7245

img_7227

img_7203

* * *

razem_w_kuchni_fotogram

Już teraz jest możliwość zakupu książki w przedsprzedaży z 21 % rabatem – tutaj link.