Polędwiczki wieprzowe z pieczonymi figami, rozmarynem i czerwonym winem

* * *

Korzystając z promieni słonecznych, które od dwóch dni są nad moim ukochanym Trójmiastem postanowiłam przygotować kolację na świeżym powietrzu … a że dzisiaj są moje urodziny to kolejny powód do świętowania w gronie najbliższych :-))) Życzę Wam zatem wspaniałego piątkowego wieczoru – a przepis może wykorzystacie przy najbliższej okazji?! 

Słonecznego weekendu!

Skład:

(przepis dla 3 -4 osób)

3 dojrzałe figi

1 duża polędwiczka wieprzowa

3 łyżki miodu

2 czerwone cebule

1 lapmka czerwonego wina (najlepiej wytrawne)

2 gałązki świeżego rozmarynu

sól morska i świeżo zmielony pieprz

oliwa z oliwek

do podania: ugotowany al dente makaron (np. fettuccine)

świeżo tarty parmezan

posiekana natka pietruszki

A oto jak to zrobić:

1. Figi kroimy w plastry i rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 10 minut.

2. Polędwiczkę dokładnie myjemy i kroimy w plastry (odcinamy zbędny tłuszcz). Delikatnie rozbijamy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę. Dodajemy gałązki rozmarynu, miód, wino i przyprawy. Na końcu dodajemy plastry polędwiczki i smażymy przez 6-7 minut. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na wolnym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy wg własnego uznania.

3. Ugotowany al dente makaron łączymy z polędwiczkami. Dodajemy plastry pieczonych fig i posypujemy tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie