Przepis dla ELLE. Jesienny krem z pieczonej dyni z gruszką podany z pierożkami z kurkami i szalotką.

* * *

Kilka tygodni temu zostałam poproszona o zrealizowanie przepisu do listopadowego magazynu ELLE. To zawsze ogromna radość i jednocześnie zaszczyt. Z przyjemnością zatem dzielę się dzisiaj tym przepisem. Bardzo ciekawa jestem Waszej opinii?

Skład:
(przepis na krem)
ok. 1,5 kg świeżej dyni
1 duża cebula
1-2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1.5 l bulionu cielęcego
1 gałązka świeżego rozmarynu
3 duże gruszki
150 ml jogurtu greckiego
sól morska i świeżo zmielony pieprz
do podania: gęsta śmietana + posiekana natka pietruszki

 

A oto jak to zrobić:

1. Umytą dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: grill) przez 8-10 minut. W żeliwnym garnku, na łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę do zarumieni. Dodajemy ćwiartki obranych gruszek, gałązkę rozmarynu i pieczone kawałki dyni. Całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut

2. Z garnka usuwamy gałązkę rozmarynu. Następnie za pomocą blender miksujemy partiami zupę. Dodajemy jogurt i miód. Mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z łyżką gęstej śmietany posiekaną natką pietruszki i ciepłymi pierożkami.

Skład:
(przepis na pierożki)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
garść szalotek
ok. 250 g świeżych kurek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1-2 łyżki masła do smażenia

 

A oto jak to zrobić:

1. Aby przygotować pierożki: na rozgrzanej patelni z łyżką masła podsmażamy posiekaną szalotkę. Gdy szalotka się zarumieni dodajemy pokrojone kurki.
Smażymy przez 8-10 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Tak przygotowany farsz rozkładamy na płatach ciasta francuskiego. Zawijamy i umieszczamy na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180
stopniach C (opcja: góra-dół) przez 12-15 minut.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie