img_7969

*  * *

O tej porze roku nic tak dobrze nie rozgrzewa jak gar domowej zupy. To jest jeden z tych przepisów co praktycznie ,,sam się robi”. Bez problemu możecie zmodyfikować jej skład, a także – w razie potrzeby – przyrządzić większą ilość. Teraz mogę ze spokojem wyglądać przez okno i patrzeć na spadające płatki śniegu :-) Dobrego popołudnia :*

img_7946

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

150 g czerwonej soczewicy

1,2 l bulionu warzywnego lub wody

1 puszka pomidorów

1 łyżeczka posiekanej papryki chili (opcjonalnie)

kilka liści jarmużu

3 cm kawałek świeżego imbiru

1 cebula

2 gałązki tymianku

1 czerwona papryka

3-4 liście laurowe + 8 ziarenek czarnego pieprzu

1 łyżka kminu rzymskiego

4-5 ząbków czosnku

do smażenia: oliwa z oliwek

do podania: natka pietruszki

jogurt grecki lub śmietana

img_7958

A oto jak to zrobić:

  1. W garnku o żeliwnym dnie podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili i gałązki tymianku. Całość zalewamy bulionem lub wodą i dodajemy soczewicę, imbir, posiekany jarmuż, liście laurowe, pomidory z puszki i resztę przypraw. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy ok. 35-40 minut.
  2. Całość doprawiamy wg uznania – solą, dodatkową szczyptą kminu rzymskiego lub pieprzem. Podajemy z posiekaną pietruszką i ewentualnie łyżką jogurtu lub śmietany.

img_7965
img_7971

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

23 odpowiedzi na “Rozgrzewająca zupa z soczewicy z imbirem, jarmużem i innymi wspaniałościami”

  1. Zupa zapowiada się bardzo ciekawie i smacznie.:)Czy zamiast czerwonej może być zielona soczewica?Pozdrawiam Zosiu:)

  2. Juz gdzieś to czytałam … Tak u Liski… niezbyt ładnie z twojej strony, ze tak ja skopiowałas.. nawet „przepis co sam sie robi” …..identyczny ..

    • A skąd wiesz, że u Liski? Bardzo nie lubię, jak ktoś tak z nudów i z chęci dopisania czegoś niekorzystnego pozostawia tu taki ślad….

    • White plate
      Zupa soczewicowo-pomidorowa
      4 lutego 2013

      Tam zamiast jarmużu jest kolendra, poza tymprzeousy bardzo podobne. Moze to jednak wynikać z faktu, ze oba przepisy czerpią z tego samego źrodła – kuchni indyjskiej

  3. Zosiu ja robię podobno, tylko z pieczarkami – u nas w domy też tak się mówi, że robi się sama!

    Pozdrowienia z Koszalina – u nas też dzisiaj padało :-)
    Ilona

  4. Zosieńko,
    ta zupa to pomysł na mój jutrzejszy obiad.
    A ja cięgle gotuję Twoją z ziemniakami, porem i boczkiem. Uwielbiajmy ją w domu. Mniamku!!!!

  5. piękne zdjęcia!

  6. Wspaniale się komponują smaki. Podziwiamy i na pewno wypróbujemy :-)

  7. Zośka, chciałam jedynie donieść, że dzisiaj piekliśmy Twoje (Przemka) rogaliki – są niesamowite – gratuluję Wam, bo to jeden z lepszych przepisów na ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek zrobiłam :-))))

  8. O rajciu! Czy ja mogę wpaść do Ciebie, dzisiaj, teraz!?

  9. Zosiu, przepis wspaniały. Zupka ugotowana i już zjedzona. Zamiast jarmużu (którego nie miałam), dodałam pod koniec gotowania świeży szpinak. Ależ to było dobre :))

  10. Super wygląda! U mnie dziś Twoje danie „studenckie” z białej fasoli, a to będzie kolejne:-) Póki co do zobaczenia w Poznaniu w sobotę:-)!

  11. na te chłody zupa idealna:)

  12. Zosiu , a kiedy bedzie przepis na ten deser z Instagram ? Pozdrawiam Ania

  13. Wspaniały przepis, Zosiu:-) O tej porze roku do zup lub tzw. Eintopfów zawsze dorzucam korzeń imbiru;-) Udanego weekendu!
    Pozdrawiam ciepło, tym razem z zamglonej Warszawy,
    Marta:-)

  14. A co zrobić z czerwoną papryką?

  15. Zosiu,świetny przepis,oby wiecej takich! kombinuję ostatnio z dietą wegetariańską,więc na pewno wypróbuję i zdam relację,jak smakowało :)
    P.S. Zosiu,czy mogłabyś w zakładkach na górze dodać oprócz podziału obiad/śniadanie/słodkie itd. także „przepisy wegetariańskie”.

  16. A czy moze byc zielona soczewica zamiast czerwonej?

  17. Zupa jest pyszna! Jako zaganiana mama uwielbiam potrawy, które robią się same i ten przepis pojawił się akurat, kiedy najbardziej go potrzebowałam. Zupa przyjemnie rozgrzewa i syci. Mąż co prawda podejrzliwie spoglądał na jarmuż i soczewicę, ale aromat, zwłaszcza kuminu go przekonał. Dziękuję i pozdrawiam :)

  18. Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy. Wszystkie zawsze sie sprawdzaja ale ta zupa przerosla moje oczekiwania- jestem uzalezniona! Wlasnie gotuje ja trzeci raz pod rzad! Ciagle mi malo ?! Obecnie mieszkam za granica ale pochodze z Gdyni I zawsze uwielbiam ogladac Twoje piekne zdjecia naszych okolic! Juz w niedziele przylatuje do domu na Swieta gdzie czeka na mnie przedswiateczny prezent- Twoja nowa ksiazka! Juz nie moge sie doczekac, kiedy ugotuje cos z tej ksiazki dla mojego malego synka ☺️. Pozdrawiam ?

    • Zosia

      Moniko dziękuję Ci bardzo za Twoją wiadomość. Baaardzo mi miło! Uściski i pięknych Świąt w naszym mieście :-**

Dodaj komentarz