*    *    *

  Z każdym rokiem wymyślanie przepisów świątecznych staje się dla mnie większym wyzwaniem. Wciąż sobie powtarzam, że już tyle było i coraz trudniej jest mi Was zaskoczyć. W głębi serca jednak powtarzam sobie, że i tak każdy z nas ma swoje ulubione smaki (najczęściej te, zapamiętane z dzieciństwa) i jest im wierny. Szczególnie w święta, kiedy nakazuje nam tradycja. Gdybyście jednak poszukiwali małej odmiany, to dzisiaj z przyjemnością dzielę się przepisem na sernik. Cała tajemnica tkwi w sposobie pieczenia i … a zresztą sami zobaczcie!

Skład:

(forma o średnicy 26-29 cm)

1 kg sera twarogowego (najlepiej tłusty, miksujemy blenderem)

250 g serka mascarpone

250 g  jogurtu naturalnego (może być grecki)

180 g cukru

sok i otarta skórka z 1 cytryny

ok. 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (obrany i starty na tarce)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 jajek

250 ml śmietanki 36 %

polewa karmelowa

120 g brązowego cukru

ok. 150 ml śmietanki 36 %

2 łyżki wody

A oto jak to zrobić:

  1. Twaróg miksujemy blenderem, dodajemy mascarpone, jogurt, śmietankę, cukier, sok / skórkę z cytryny, tarty imbir i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozbite jajka i mieszamy do połączenia się składników (nie za długo, żeby nie napowietrzyć masy). Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (na niższe piętro wstawiamy blachę z wodą). Sernik pieczemy ok. 70 minut, następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Ważne, żeby poczekać aż masa ostygnie i zrobi się zwarta.
  2. Aby zrobić karmel: w średnim rondlu podgrzewamy cukier z wodą, czekamy aż się rozpuści a następnie dolewamy śmietankę – nie mieszamy, jedynie poruszamy garnkiem, tak żeby masa się wymieszała. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy przez 2-3 minuty, aż uzyskamy jednolity karmel.
  3. Gdy sernik wystygnie polewamy gotowym (nie gorącym!) karmelem. Możemy udekorować suszonymi plastrami cytryny i świeżymi gałązkami.

Gdy sernik wystygnie (nie wcześniej) polewamy gotowym (nie gorącym!) karmelem.

Suszone plastry cytryny lub pomarańczy i świeże gałązki nadadzą świątecznego nastroju.

Kategorie:

30 odpowiedzi na “Bardzo wilgotny sernik cytrynowo – imbirowy z domowym karmelem”

  1. Zosieńko TY nas stale zaskakujesz, więc nie trać nadziei :)))

  2. Dla mnie Twoja strona to niekończąca się kopalnia pomysłów – osobiście uwielbiam tu zaglądać dla Twoich wysmakowanych wnętrz i kadrów…. a Twój wieniec świąteczny z pietruszką jest naszym honorowym daniem świątecznym, bez którego nie ma Wigilii :-)))

    całuski!

    • Zosia

      Bardzo dziękuję za cudowną wiadomość :) Nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy :) Uściski!

  3. Zosiu, a odrobina kakao? Lubię serniki czekoladowe, nie wiem tylko czy nie popsuje przepisu🙂Pozdrowienia

    • Zosia

      Hmmm, zawsze można spóbować, tylko jeżeli kakao to już nie cytryna 😜 i może dodać cynamonu?

  4. Zosiu!
    Ja, jako sernikowa pani, każdemu smakowi sernika mówię TAK :)
    Pozdrawiam!
    PS Czy tym przepisem otwierasz już cykl świątecznych pyszności?

  5. Jak pięknie przybralas ten serniczek!
    Jestem zachwycona, bardzo dziękuję za wpis :)
    Jeśli mogę to zapytam jeszcze gdzie kupiłaś spódnicę?
    Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru ;*

  6. No nie, teraz mi się sernika zachciało o tej porze!

  7. Wygląda pysznie! Chyba spróbuję poeksperymentować i wymienię cytryny na cynamon :)

  8. Zosiu to chyba najpyszniejszy sernik jaki widziałam :)

  9. Zosiu droga, Twoje serniki to zawsze pomysły na 10!
    Nasz ulubiony, z białą czekoladą i skórką z cytryn, z Twojego przepisu sprzed kilku lat, często gości na naszym stole, nie tylko od święta;-)
    Pozdrawiamy ciepło z mroźnego południa PL,
    Marta:-)

  10. Muszę spróbować! Jestem ‚ lewa’ jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale ten sernik wydaje się być dość łatwy w przygotowaniu. Zosia zdjęcia i Ty zachwycają . Buziaki

  11. Jogurtu 250 ml czy 250g?
    Zwykły czy może być grecki??

  12. Serniczek wygląda pysznie!!!
    Jeśli mogę to zapytam skąd taka piękna patera? :D

  13. Naprawdę apetycznie wygląda ten serniczek. Muszę spróbować jeszcze przed świętami!

  14. Uwielbiam sernik, ale ten przechodzi samego siebie :) Już zjadłabym za sam wygląd :)

    Blog parentingowy

  15. Uwielbiam serniki, więc przepis już zapisuję :)
    Pozdrawiam serdecznie.

  16. Zosiu, sernik wygląda obłędnie!

    Chciałam właśnie zajrzeć do kategorii świątecznej, ale niestety nie masz takiej. Dlaczego? :-)

    Bardzo mi tego brakuje.
    Zbudowałabym też podkategorie np.: obiady ( owoce morza, wołowina, wege itp.)

    Pomyśl o tym kochana :*

  17. Czy tłusty ser twarogowy można zastąpić gotowym zmielonym serem sernikowym z kubełka? :)
    Pozdrowienia z Poznania :)

  18. Wygląda pięknie i bardzo smakowicie :) a na święta może jakiś sernik z palonym masłem? Co Ty na to, Zosiu? Znasz może jakiś dobry przepis?

    Ściskam,
    Ania

  19. Zosiu, ja mam problem z piekarnikiem. Grzeje z góry pełna mocą ile bym mu nie ustawiła temperatury. Pieczenie czegokolwiek to dość karkolomne zadanie dla mnie ale ponieważ narazie nie mam szans eksmitowac dziada – walczę dzielnie. Wiele rzeczy już wyczulam jak piec i mam pytanie czy zaszkodzi sernikowi jak go z góry okryje niezbyt szczelnie z góry folia aluminiowa?

  20. Och Zosiu! I jak tu zeszczupleć! Ten sernik zachwyca🤗.Właśnie skusiłam się na jego upieczenie.Obecnie jest jeszcze w piekarniku ale troszkę martwi mnie to że on prawie nie urósł 😔-czy to tak powinno być? Jajka dobrze zrozumialam- miałam tylko roztrzepać widelcem a nie ubijać mikserem jak to zwykle robilam? Ach i proszę podpowiedzieć mi jakie gałązki zostały użyte do dekoracji (chciałam też dekoracją rzucić na kolana swoich domowników) bo przypomina mi to gałązki tuji no ale nie sądzę że to one.
    🤔. Pozdrawiam serdecznie

  21. Czym moge zastąpić twaróg? Moze byc ser Philadelphia albo riccota?

Dodaj komentarz