Skip to main content

Ciasto marchewkowe, które nie wymaga dodania mąki pszennej i jest super pyszne!

*   *   *

Jeżeli miałabym wybrać ciasto, które kojarzy mi się najbardziej z początkami jesieni, to zdecydowanie jest to ciasto marchewkowe. Nigdy lepiej nie smakuje, niż o tej porze. Muszę się również przyznać, że wersja bez mąki wyszła zupełnie przypadkowo, a to za sprawą kilkunastu kilogramów orzechów włoskich, które uzbieraliśmy z naszych dwóch drzew. Z każdym kolejny weekendem, obiecuję sobie, że to ostatnie słoneczne dni i musimy je należycie wykorzystać w ogrodzie, przygotowując na zimę. Przyjemnie się rozczarowuję!

Z dzisiejszym ciastem jest podobnie – myślałam, że się nie uda (bo nie ma grama mąki, ani oleju) a wyszło takie, jak lubimy. Wilgotne i pachnące cynamonem. Moja rodzina zazwyczaj jest niecierpliwa i nie czeka póki ciasto ostygnie, ale według mnie schłodzone (najlepiej drugiego dnia) jest znacznie lepsze.

Skład:

(forma o średnicy: 18 cm lub 26 cm)

4 jajka

2 średnie marchewki

200 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów

100 g brązowego cukru (zmniejszyłam, ale jeżeli chcecie, żeby było słodsze to 150 g) + 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu (można więcej) + 1 łyżeczka mielonego imbiru + szczypta kardamonu *

szczypta soli do ubicia piany z białek

krem śmietankowy:

ok. 80 g cukru pudru

120 g masła

180g – 200 g serka śmietankowego typu philadelphia

garść orzechów do dekoracji

*  ilość przypraw proponuję samemu ustalić – ja lubię ciasto mocno cynamonowe, więc dodaję nawet 1 łyżkę

A oto jak to zrobić:

  1. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na gęsty kogel-mogel. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, zmielone orzechy, miód, przyprawy i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę – ważne, żeby odstawić mikser i za pomocą szpatułki ostrożnie wmieszać pianę w masę marchewkową.
  2. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia na kratce.
  3. Aby zrobić krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy partiami serek śmietankowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził.
  4. Gdy ciasto ostygnie, kroimy na pół i przekładamy kremem. Dekorujemy orzechami. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest schłodzone.

Gdy ciasto ostygnie, kroimy na pół i przekładamy kremem. Dekorujemy orzechami. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest schłodzone.

73 Odpowiedzi do “Ciasto marchewkowe, które nie wymaga dodania mąki pszennej i jest super pyszne!”

  1. Już wiem jakie ciasto upieke na następny tydzień 😊😋 w jakiej formie upiec? 18 cm czy 26 cm? Wtedy czas pieczenia taki sam? Piękne zdjęcia 😍 pozdrawiam Cię Zosiu 😘

    • Kasiu ja piekłam w 18 cm formie, ale można też w keksówce i w tradycyjnej 26 cm tortownicy… zobaczysz po 50 minutach pieczenia – jeżeli wykałaczka/nóż są bardzo wilgotne od ciasta, to wydłużyłabym czas do 6-8 minut i pozostawiła chwilę w otwartym i wyłączonnym piekarniku.

    • Kurde nie rozumiem tortownica 18 a 26 to spora różnica. Tzn mamy podwoić ilość składników na 26?

  2. Uwielbiam Twoje ciasto marchewkowe z przed kilku lat :)))) Zawsze dodaję duuuużo orzechów włoskich i migdałów. Ciekawa jestem, jak mi wyjdzie w tej wersji… ;) Dzięki za przepis :)

  3. W następną niedzielę będzie pieczone😉
    A wczoraj zastanawiałam się co zrobimy z zebranymi tonami orzechów😊

  4. Koniecznie muszę wypróbować :) a ta polewa na górze to biała czekolada?

    Pozdrawiam :)

    • Nie, nie – to jest krem na bazie serka śmietankowego – wszystko jest opisane w przepisie :)

  5. Droga Zosiu, spadłaś mi z nieba z tym ciastem; propozycja połączenia mielonych orzechów włoskich i marchwi brzmi wspaniale. Na pewno wypróbuję, bo wygląda obłędnie:-)
    Wczoraj upiekłam ciasto dyniowe z przepisu Marty Dymek na dzisiejsze śniadanie – fajny początek tygodnia;-)
    Miłego dnia, pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta:-)

    • Marto dzięki za wiadomość – dyniowego Marty jeszcze nie próbowałam, ale znając Jej smaki, napewno jest suuuper! Ściskam Cię mocno i przesyłam pozdrowienia!

    • Madziu, to jest tzw. Biała Maria, Rosenthal – najcześciej ją kupuję na rynku ze starociami lub na olx. Ściskam mocno!

  6. Witam, chciałbym zapytać czy ciasto zachowuje długo świeżość? Pozdrawiam serdecznie

  7. Marchewkowo – orzechowe ciasto z nutką kardamonu, jeszcze tylko herbatka z sokiem malinowym i można zacząć idealny jesienny wieczór z przyjaciółką.
    Zosiu przepięknie zrobiłaś zdjęcia.
    Cieplutkie pozdrowionka. Ela

  8. Upiekę to ciasto już jutro;
    Pięknie wygląda w wersji „na okrągło” 😍
    Dziękuję Zosiu za przepis! ❤️

  9. Aż trudno uwierzyć, że ciasto bez mąki może być takie puszyste i wysokie! Czekam tylko aż właściciele mieszkania, w którym wynajmuję pokój przywiozą nowy piekarnik i biorę się za to cudo! <3

  10. Zdjęcia to uczta dla oka, a przepis mam ochotę wykorzystać;-). Na ten weekend wybieram się do Szklarskiej, ale może w kolejny?! Dawno dawno temu piekłam murzynka z marchewką, teraz chętnie wypróbuję Twój przepis! Pozdrowienia!

  11. Zosiu cudoooo 😀 zastawa przepiękna zdjęcia mistrzowskie😁 pozdrawiam cieplutko

  12. A ja tak niesmialo zapytam jako amator w dziedzinie pieczenia – co użyć do mielenia orzechów? Czy nutribullet sie nada czy potrzeba specjalna maszynkę do mielenia? Dziękuje i pozdrawiam serdecznie!

  13. Zosiu a ja mam pytanie czy zamieścisz przepis na grzane wino? Szukałam w archiwalnych wpisach, ale poza grzanym cydrem nic nie znalazłam. Próbowałam robić już kilka kombinacji i jeszcze nie znalazłam tego idealnego, a że wszytko co robię z Twoich przepisów (a korzystam z nich naprawdę baaaaardzo często) wychodzi zawsze super to może w końcu znajdę idelanego grzańca na jesienne wieczory ☺️.

    Pozdrawiam Agata

  14. Jak tylko zbaczyłam ten przepis – wiedziałam, że muszę go upiec.
    Zośku cudo! Właśnie wzięłam koleżankom do pracy – jest hitem!!!!
    Dzięki Ci za niego :*

  15. Zosiu,
    a jaki krem / polewę proponowałabyś dla osób, które nie jedzą nabiału? Biała czekolada z mlekiem kokosowym? :)

  16. Ciasto wygląda obłędnie. W myślach Już czuje jego smak. Wyzwanie dla mnie na weekend. Dzięki za przepis Zosiu.

  17. Witam,
    Świetny przepis, ciasto wygląda obłędnie :)
    Czy ten sam przepis mogę wykorzystać do upieczenia babeczek?

    Pozdrawiam,
    Jola

  18. Brzmi smacznie :) ile porcji wychodzi z tego przepisu? Orzechy można zmielic w blenderze? Chciałabym zrobić jako tort urodzinowy

  19. U mnie to samo. Ledwo co wyłączyłam piekarnik i uchyliłam drzwiczki, od razu upadlo. :(

  20. Zosiu! Ciasto rewelacyjne❤️Upiekłam na swoje 26 urodziny, jesteś najlepsza! Meeega dzięki!

  21. U mnie również opadło. Najpierw pięknie wyrosło a w połowie pieczenia opadło. 😢

  22. Jestem w trakcie robienia mam ciasto o połowę niższe po przekrojeniu ma trochę wilgotny smak. Skończę wrzucę na stronę

  23. Hej ! Ciasto jest mega pyszne -dokładnie jak w opisie -nic dodać nic ująć ! Mi tez minimalnie opadło , ale ma to sie nijak do smaku :) Dzięki Zosiu -to zdecydowanie MÓJ smak .. Myslalam zeby następnym razem dodać do kremu trochę świeżo wyciskanego soku pomarańczowego 👍

  24. U mnie w ogóle nie opadło, bo… wcale nie urosło x) Wyszedł placek w prawdziwym tego słowa znaczeniu, tj. spłaszczony x) Za to z synkiem stwierdziliśmy, że usiadł na ciasto słoń Trąbalski i to dlatego… Mnie, niestety, smak orzechów w środku w ogóle nie podpadł – nie nasz smak, niestety :( – za to rodzina męża była zachwycona, więc… ;>

  25. Ciasto juz w piekarniku, ale właśnie sobie uswiadomilam ze nie wylozylam boków formy papierem, czy ciasto odejdzie od boków po upieczeniu?Forma jest pokryta nieprzywierajaca powierzchnia.

  26. Ciasto super, ale “krem” musiałam zdrapywac. Smakował jak.. Masło z cukrem i dodatkiem serka.

  27. Zosiu,
    korzystałam z powodzeniem z wielu Twoich przepisów, ale ten uważam za niedopracowany. Piekąc zgodnie ze wskazówkami ciasto opadło, po 50min w środku było jeszcze wilgotne, a ze zewnątrz już podpieczone. Krem miał grudki (może trzeba było ogrzać wcześniej masło? ) i było go za mało, żeby przełożyć ciasto i posmarować wierzch. Ostatecznie w smaku pyszne, ale wygląd zupełnie nie apetyczny :)
    Pozdrawiam

  28. Robiłam wczoraj, mimo że to może mało wiosenne ciasto :) Z tortownicy o średnicy 23 cm wyszedł mi placek wysoki na mniej wiecęj 4 cm. Najpierw też pomyślałam, że ciasto opadło, ale z drugiej strony wiem, że inaczej by wyglądalo z tortownicy 18 cm :) Potraktowałam to jako plus, bo nie musiałam kroić ciasta na pół i przekładać, wystarczyło, że pokryłam kremem górę i boki, ozdobiłam orzechami i wyglądało pięknie (mimo że cukiernik ze mnie marny jeśli chodzi o ozdobne wykończenia). Najważniejsze jest jednak to, że ciasto jak i krem są przepyszne!!! Powtórzę to jeszcze raz dla tych może zniechęconych komentarzami o opadającym cieście – ciasto jest przepyszne i naprawdę trzeba je koniecznie zrobić!!! :) Jeśli się wybierze mniejszą tortownicę spokojnie powinno być odpowiednie do przekrojenia, jeśli większą, będziemy mieli jednowartwowy cudowny deser :) Pozdrawiam :)

  29. Dziękuje Ci Zosiu za ten przepis.
    Od 2 lat regularnie korzystam i nadal uwielbiam!

  30. Przepis jest super, tylko u mnie coś poszło nie tak… Ciasto z zewnątrz jest czarne, w środku również mega ciemne, za dużo cynamonu? Obstawiam za wysoką temperaturę, chociaż nie smakuje jak spalone, ale może orzechy szybciej się spiekają? Miałam orzechy włoskie marki Moreso(Lidl).

  31. Cześć Zosiu, mysle żeby upiec Twoje ciasto na urodziny córki. Mam pare pytan. Czy mogę poprostu kupić mąkę migdałowa zamiast mielić migdały sama? Czy lepiej zmielić w blenderze, tylko wtedy nie będzie tak zmielona jak gotowa ze sklepu.
    I jeszcze pytanie o formę. Czy jeśli upieke w 26cm to nie będzie za niskie? Może podwoić ilość składników jeśli to ma być ciasto urodzinowe? Dzięki za odpowiedz!

  32. Cześć Zosiu,

    Z jakiegoś powodu w ogóle ciasto nie chciało mi wyrosnąć.. Było absolutnie płaskie, pomimo prawidłowych proporcji wszystkich składników. Użyłam natomiast tortownicy 24 cm, ale to chyba nie kwestia tych 2 brakujących cm? :/

  33. Witam
    Ciasto smakowo przepyszne . Tylko wyszło mi strasznie sypkie czy może to być spowodowane tym że zamiast cukru i miodu użyłam ksylitolu?

  34. Coś tu jest nie tak…Dlaczego nie ma zdjęcia w kawałku i wglądu w środek??? Na zdjęciu jak przyblizylam pełni białej polewy wpływ do środka. Zdjęcie zrobione tak żeby nie było widać jak wygląda w środku. Jak można pięć ciasto z 18 cm na blaszkę 26 cm. Bzdury totalne. Wierzę że tym paniom wyszedł gniot bo to jest niewypał na super zastawie i tyle. Prosimy o zdjęcie kawałka ciasta od środka

    • ma pani rację, to się nie może udać w większej tortownicy nie urośnie na tyle żeby efekt był taki jak na zdjęciu

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.