Domowe ciasto z rabarbarem i kruszonką // Homemade rhubarb crumble pie

* * * 

Piątkowy wieczór. Chwila zasłużonego oddechu po całym tygodniu. Pachnie świeżo zerwany bez. Kompot z rabarbaru jeszcze ciepły, a z domowego ciasta ubywa z wierzchu kruszonka. Nikt z nas już się nie śpieszy. Czas na wspólne rozmowy, uśmiechy. Otuleni w kocu będziemy czekać w ogrodzie na gwiazdy. Dzisiaj święto zimnej Zośki, ale od jutra koce nam już nie będą potrzebne :-)

Skład:

(forma do pieczenia o średnicy 28 cm)

200 g masła

4 jajka

250 g serka mascarpone

240 g mąki

otarta skórka z 1 cytryny

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżka cynamonu

150 g brązowego cukru

2 gałązki rabarbaru + 2 łyżki cukru

kruszonka: 4 łyżki masła 

5-6 łyżek mąki

3 łyżki cukru

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Masło, cukier, skórkę cytrynową, cynamon i gałkę muszkatołową ucieramy na gładką masę. Dodajemy serek mascarpone i ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę z sodą przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy. Całość dokładnie mieszamy. Obrany rabarbar kroimy w drobną kostkę i zasupujemy cukrem. W między czasie przygowtujemy kruszonkę: masło roztapiamy na patelni. Dofajemy mąkę i cukier. Odstawiamy z ognia i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie kruche ciasto.

2. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 60 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.

* * *

W imieniu Domu Wydawniczego REBIS chciałabym Was gorąco zaprosić na Warszawskie Targi Książki w najbliższy weekend na Stadionie Narodowym – stoisko 92/D13

Z przyjemnością będę na Was czekać w niedzielę (17.05) w godzinach 11.00 – 12.00

:-)

Do zobaczenia, Zosia

* * *

Zapraszam również na mój profil na instagramie

* * *

Friday night. A moment of well-earned rest after a long week. It smells of freshly picked lilac. Rhubarb compote is still warm and the crumble from the top of the cake is slowly disappearing. We are no longer in a hurry. It’s time for relaxed conversations, smiles. Wrapped in blankets in the garden we will wait for the starts to appear. Today is the holiday zimna Zośka (translated into ‘cold Zosia’ – tradition says that after this name day the climate starts getting warm for the summer), but starting tomorrow we will no longer need the blankets :-)

Ingredients:

(Baking form with a diameter of 28 cm)

200 g butter

4 eggs

250 g mascarpone

240 g flour

grated zest from 1 lemon

1.5 tsp baking soda

a pinch of nutmeg

1 tablespoon cinnamon

150 g of brown sugar

2 sprigs of rhubarb + 2 tablespoons sugar

crumble: 4 tablespoons butter

5-6 tablespoons flour

3 tablespoons sugar

 

Here's how to do it:

1. Warm up the oven to 180 degrees C. Grind the butter, sugar, lemon zest, cinnamon and nutmeg till it’s a smooth paste. Add the mascarpone and blend. Then crack in one egg at a time and continue to blend. Sift the flour and baking soda and add gradually to the mixture. Mix it all thoroughly. Chop the peeled rhubarb into small cubes and cover it with the sugar. In the meantime, prepare the crumble: melt the butter on a frying pan. Add the flour and sugar. Take it off the stove and stir the entire mixture thoroughly, until the shortcrust pastry forms.  

2. Line the baking form with baking paper and pour in the batter. Arrange the sliced rhubarb on top and sprinkle  it with the crumble. Bake for approx. 60 minutes (or until the so called dry stick). Remove from the oven and wait until it cools.

For more images and recipes visit my Instagram profile.