Domowe lody bananowo-daktylowe i piernikowy konkurs fotograficzno – kulinarny

*  *  *

Jest to bez wątpienia jeden z najprostszych przepisów na domowe lody, jakie kiedykolwiek przygotowywałam. A że za oknem nareszcie upały, to u nas lody zastępują praktycznie każde słodkości. Przy okazji chciałabym Was gorąco zaprosić do konkursu (osobiście, stronię od przypadkowych konkursów, ale ten łączy moje dwie pasje, czyli gotowanie i fotografię, więc myślę że dla osób z podobnymi zainteresowaniami to ciekawe wyzwanie!).

Tytuł konkursu: Przepis na Kopernika – Piernikowy konkurs kulinarny

Zasady: Wymyśl przepis na danie z dodatkiem pierników toruńskich, zrób przepiękne zdjęcie, wygrywaj nagrody oraz publikacje w książce kulinarnej.

Kto może wziąć udział: blogerzy i nie tylko!

Przepis na udział w konkursie to garść kreatywności i szczypta inwencji twórczej. Jeśli masz bloga kulinarnego to śmiało przystępuj do działania!

A jeśli po prostu uwielbiasz gotować i robić piękne zdjęcia? Nie zastanawiaj się i weź udział!

Nagrody: Bon wakacyjny z Rainbow na dowolną wycieczkę o wartości 5 000zł, Weekend dla dwóch osób w Toruniu w hotelu 1231 o wartości 2500zł, 30 zestawów pierników o wartości 100zł. Ale to nie wszystko, przepisy 32 autorów nagrodzonych znajdą się w wyjątkowej książce kulinarnej, która trafi w Wasze ręce. Po więcej szczegółów zapraszam tutaj.

Konkurs trwa do 31.08.2017.

Przepis ten powstał z inspiracji nadchodzącym Świętem Toruńskiego Piernika

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

8-10 zmrożonych bananów *

6 suszonych daktyli (najlepsze Medjoul) **

1 łyżka oleju kokosowego

1 szczypta cynamonu lub przyprawy masala tea

1 opakowanie Serca Toruńskie® – Fabryka Cukiernicza Kopernik KOPERNIK

*  przed mrożeniem banany możemy pokroić w plastry, umożliwi to później łatwiejsze zmiksowanie. Raz zamrożone banany musimy wykorzystać od razu (nie można ich ponownie zamrażać), polecam porcjowanie w takiej ilości, jaka będzie nam potrzebna do jednego użycia.

** jeżeli korzystamy z tych mniejszych daktyli (popularne w większości supermarketów, to polecam namoczyć je wcześniej we wrzątku przez 30 minut).

A oto jak to zrobić:

  1. Banany obieramy ze skórki i umieszczamy w woreczku foliowym (np. woreczek do kanapek). Banany mrozimy przez 6-8 godzin.
  2. Zmrożone banany umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pierników toruńskich) i miksujemy na gładką masę. Tak powstałą masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do pojemników na lody. Lody wstawiamy do zamrażalnika na min. 30-40 minut. Przed podaniem posypuję pokruszonymi Sercami Toruńskimi.

Komentarz: Przepis na lody możemy rozszerzyć o dodanie jogurtu greckiego, odrobiny masła orzechowego lub masy dulce de lece.

Zmrożone banany umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.

Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do pojemników na lody. Lody wstawiamy do zamrażalnika na min. 30-40 minut.

Przed podaniem lody posypuję pokruszonymi Sercami Toruńskimi.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie