*    *    *

   Początkowo chciałam napisać, że gdybym w dzieciństwie była posiadaczką maszyny do lodów to mój ówczesny poziom szczęścia byłby trudny do zmierzenia (zdecydowanie przewyższał by poziom, wszystkich szczęśliwych dni, na które jako dziecko czeka się z ogromnym wytęsknieniem; wyobraźcie sobie wigilę, urodziny, dzień dziecka tego samego dnia :-PP). Mówiąc jednak całkiem serio, poruszenie w domu jest – nie tylko u najmłodszych, a to za sprawą urządzenia, które w przeciągu 45 minut zmrozi 2 litry lodów!

Wypróbowaliśmy już kilka smaków – począwszy od tradycyjnych lodów ze śmietanką, żółtkami, wanilią, po mieszanki z jogurtem śmietankowym, serkiem mascarpone i kawałkami owoców. Testowaliśmy sorbety (przy nich już się nauczyliśmy, że owoce muszą być bardzo dojrzałe – wówczas nie potrzebują tyle cukru), mieszanki wegańskie i tzw. softeis czyli lody o miękkiej konsystencji. Jeżeli jesteście prawdziwymi lodożercami to dzisiejszy wpis jest Wam dedykowany :-)

Lody waniliowe z prażonym migdałem i kawałkami Kinder Bueno

Skład:

700 ml śmietanki 36 %

350 ml mleka 3,2 %

1 laska wanilii

1 opakowanie cukru waniliowego (można 2, wg własnego smaku)

4 łyżki płynnego miodu

garść migdałów

2-3 opakowania Kinder Bueono

A oto jak to zrobić:

  1. W średnim garnku łączymy mleko, śmietankę, cukier waniliowy, miód i laskę wanilii. Podgrzewamy i mieszamy trzepaczką, żeby masa delikatnie się napowietrzyła. Nie gotujemy. Gdy cukier i miód się rozpuszczą, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Migdały siekamy na drobne kawałki i prażymy na suchej patelni.
  2. Masę przelewamy do maszyny do lodów i włączamy na 45 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone kawałki czekolady i pokruszone prażone migdały. Tak przygotowane lody przekładamy do szklanego naczynia (polecam podłużne naczynia z pokrywką z IKEA) i umieszczamy w zamrażalniku na dodatkowego 30 minut.
  3. Jeżeli nie posiadamy w domu maszyny do lodów to zmiksujmy mikserem ręcznym mleczną masę. Następnie przełóżmy masę do szklanego pojemnika z zamknięciem i schładzajmy w zamrażalniku – najlepiej przez 4-6 godzin, a co 40 minut wymieszajmy masę. Dodatki w postaci prażonych migdałów lub czekolady proponuję dodać, gdy masa będzie stawała się gęstsza.

Na stronie producenta UNOLD znajdziecie więcej informacji o samym produkcie – to, na co ja zwróciłam szczególną uwagę, to do uzyskania najprostszych lodów w większości automatów Unold wystarczy zaledwie 60 minut (przy przepisach, które niżej proponuję, czas mrożenia skraca się do 45 minut). Dzięki automatom do lodów Unold można przygotować lody uwzględniając alergie, nietolerancje pokarmowe, czy diety (w dołączonej do opakowania instrukcji znajdziesz przykładowe przepisy na lody wegańskie lub niezawierające cukru).

Przy zakupie z kodem rabatowy o nazwie: MAKECOOKINGEASIER od 50 pln taniej na wybrane maszyny do
lodów Unold w sklepach Komputronik, Puregreen i RTV Euro AGD.

Wegańskie lody kokosowe z ananasem

Skład:

400 ml mleczka kokosowego (z puszki, im tłustsze tym lepsze)

300 ml mleka kokosowego (z kartonu)

2-3 łyżki cukru pudru (jeżeli po spróbowaniu uznamy, że za mało słodkie, to dodajmy więcej, pamiętajmy że po schłodzeniu lody tracą trochę słodyczy)

garść prażonych wiórków kokosowych (prażymy na suchej patelni)

ok. 350 g świeżego ananasa (zblendowany)

A oto jak to zrobić:

  1. Mleczko kokosowe, mleko i cukier delikatnie podgrzewamy, mieszając trzepaczką (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie dodajemy zblendowanego ananasa i prażone wiórki kokosowe. Całość mieszamy i przelewamy do pojemnika maszyny do lodów.
  2. Jeżeli nie posiadamy w domu maszyny do lodów to zmiksujmy mikserem ręcznym masę wraz z prażonymi wiórkami kokosowymi. Następnie masę przełóżmy do szklanego pojemnika z zamknięciem i schładzajmy w zamrażalniku – najlepiej przez 4-6 godzin, a co 40 minut wymieszajmy masę.

Sorbet truskawkowy z prosecco

Skład:

600 g świeżych truskawek

350 ml prosecco

75 g cukru pudru

świeże liście mięty (opcjonalnie)

A oto jak to zrobić:

  1. Truskawki z cukrem blendujemy na gładką masę. Dodajemy prosecco. Całość mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do misy maszyny do lodów.
  2. Jeżeli nie posiadamy w domu maszyny do lodów to zmiksujmy mikserem ręcznym masę. Następnie masę przełóżmy do szklanego pojemnika z zamknięciem i schładzajmy w zamrażalniku – najlepiej przez 4-6 godzin, a co 40 minut wymieszajmy masę.

Wskazówki: zamiast cukru lepiej używać miodu lub syropu. Do sorbetów używamy wyłącznie dojrzałych owoców. Jeżeli chcemy dodać kawałki owoców lub czekolady/drażetek/karmelu/bakalii to najlepiej na końcu schładzania. Lody swoją kremową konsystencję otrzymują dopiero podczas ciągłego mieszania w trakcie mrożenia. Sorbet powinien być bardzo często mieszany w trakcie mrożenia (jeżeli nie posiadamy maszyny do lodów) gdyż wytwarzają się kryształki lodów. Proces mrożenia lodów sprawia, że lody w smaku tracą trochę słodyczy – a zatem, jeżeli nam się wydaje że masa po wymieszaniu jest zbyt słodka, to poczekajmy aż się schłodzą. Podobnie jest z alkoholem, który po zamrożeniu odparowuje.

Kategorie:

20 odpowiedzi na “Domowe lody w niecałą godzinę! Waniliowe z kawałkami Kinder Bueno, wegańskie lody kokosowe z ananasem i sorbet truskawkowy z prosecco”

  1. o rany….

  2. Ach, zobaczyłam te przepisy z samego rana i cały dzień będą za mną chodzić te pyszne lody!

  3. Szakeństwo! Jesteś niesamowita❤️☀️☀️☀️

  4. ❤️moje smaki! Lecę po produkty!!!

  5. Zosiu, jestem diabetykiem, czy moge zastapic cukier ksylitolem?? Pozdrawiam!

  6. Moje slinianki nie wyrabiaja….. 😋

  7. Super pomysł na sorbet! Mam tylko pytanie: jak długo można przechowywać te lody w zamrażalniku?

  8. Zosiu, pyszności! Na pewno wypróbujemy! Czyli jako mama karmiąca i tak mogę przetestować lody z prosecco:) pozdrawiam serdecznie!

  9. Czy można użyć śmietanki 30%? Akurat mam sporo do wykorzystania.

  10. Bardzo dziękuję Zosiu ❤

  11. Niestety ale mnie lody nie wyszły:-( Zrobiłam z pierwszego przepisu i pomimo mieszania co 30 min pojawił się lód. Warto tez masę podzielić na kilka mniejszych pojemników jeśli nie planujemy zjeść od razu wszystkiego bo akurat mnie wyszły twarde. Ale smak jak najbardziej!

  12. Zosia, jaka maszynę do lodów polecasz i na co warto zwrócić uwagę przy zakupie. Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam

    • Zosia

      Sylwio wszystkie info zamieściłam właśnie w tym wpisie. Polecam przeczytać :)

Dodaj komentarz