IMG_9401

,,Dobry naleśnik to ciepły naleśnik! Wybierz jeden lub więcej rodzajów nadzienia. Ulubione dodatki moich dzieci to domowa konfitura z czerwonej porzeczki, nutella (też domowej roboty, oczywiście!), lekko słone masło, cukier waniliowy lub brązowy.” – w taki oto sposób Susan Loomis autorka książki: ,,W mojej kuchni francuskiej” zachęca swoich Czytelników do odkrywania na nowo kuchni francuskiej. Dwadzieścia lat temu postanowiła opuścić Stany Zjednoczone i przenieść się wraz ze swoją rodziną do niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiada o swoich sąsiadach i przyjaciołach, o ich tradycjach i zwyczajach odziedziczonych po przodkach ukazując wyjątkowość francuskiego posiłku.

Uzupełnieniem ciepłej opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych i smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Niby zwykła codzienność, ale ukazana w dostępny dla Czytelnika sposób. I może zachwyt nad wszystkim co francuskie powoli staje się monotonny, to ja z zaciekawieniem przerzucam kartki i porównuję moje ulubione domowe przepisy z propozycjami autorki. Lubię jak w książce ktoś dzieli się ze mną swoimi praktycznymi poradami – zasłyszanymi od babć i cioć. Nabiera ona autentyzmu i jednoczy Czytelnika.

To jedna z tych opowieści kulinarnych, w których uruchamiasz wyobraźnię i od razu widzisz wiszące w kuchni miedziane rondle, czujesz zapach tymianku i świeżych kwiatów na drewnianym stole kuchennym.

IMG_9419

Skład:

(*przepis na ok. 14 naleśników)

1 i 1/4 szklanki mąki (190 g)

3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej

2 1/2 szklanki mleka ( 635 ml)

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 duże jajka

2-3 łyżki masła klarowanego

farsz: 500 g sera ricotta

skórka otarta z 1 cytryny + 2 łyżki soki

2 łyżki miodu

*Przepis na ciasto na naleśniki (nieco zmodyfikowany) pochodzi z książki: ,,W mojej francuskiej kuchni” Susan Loomis, Wydawnictwo Literackie, 2016

IMG_9378

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i dokładnie mieszamy za pomocą miksera lub blendera. Odstawiamy na 30 minut, żeby mąka wchłonęła płyn i napęczniała. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła smażymy naleśniki – ok. półtorej minuty, aż naleśnik się zarumieni, a jakiego brzegi zaczną odstawać od ścianek patelni.
  2. Ricottę łączymy z otartą skórką z cytryny, sokiem i miodem. Mieszamy, a następnie nakładamy na naleśniki. Zawijamy na pół lub zwijamy w rulon. Podajemy ze świeżymi owocami lub domową konfiturą (np. brzoskwinia z limonką).

IMG_9364

IMG_9394

IMG_9392

IMG_9437

,,W mojej francuskiej kuchni”, Susan Herrmann Loomis, Wydawnictwo Literackie

Kategorie: ,

16 odpowiedzi na “,,W mojej francuskiej kuchni” i naleśniki z ricottą i skórką otartą z cytryny”

  1. Pyszności. U mnie dzisiaj też naleśniki ale z ricottą jeszcze nie jadłam i przy najbliższej okazji zrobię.

  2. U mnie naleśniki zawsze raz w tygodniu goszczą na stole:-) Muszę wypróbować Twoją propozycje Zosiu:-)
    pozdrawiam serdecznie!

  3. Zrobiłam wczoraj. Pierwszy raz z takiego przepisu na ciasto (z masłem) – przepięknie pachniało w całym domu :) Pyszne

  4. ja naleśniki mogę jeść zawsze i wszędzie:)

  5. Zosiu, polecasz tą książkę? Warto zakupić?
    Przepis ląduje na liście do wykorzystania. Zdjęcia jak zwykle magiczne.

    • Zosia

      Całym sercem :-) Bardzo miło się ją czyta! Pozdrawiam ciepło!

  6. Pysznie wyglądają ?

  7. Kiedyś nie przepadałam za naleśnikami ale od roku szaleje na ich punkcie. Na słono czy na słodko i ten przepis wypróbuję z przyjemnością!!!

  8. Czy ciasto powinno byc baaaardzo lejace sie? Bo mi takie wyszlo…

  9. wszystko wygląda bardzo smakowicie! naleśniki to dla mnie obowiązkowa pozycja, przeważnie jak gdzieś można je zamówić to wybieram właśnie je:) niestety sama mam problem, żeby wyszły mi tak idealnie. ostatnio jadłam bardzo dobre w Paulu w Warszawie, ciasto perfekcyjne tylko, że ze słodkim dodatkiem pomarańczy. Mam nadzieję, że z tego przepisu wyjdzie mi chociaż podobnie:)

  10. Hej! Mam pytanie: czy mogę masło klarowane zastąpić zwykłym? Niestety akurat go nie mam, a bardzo bym chciała wypróbować ten przepis na ciasto.
    Jeśli tak, to rozumiem, że powinnam je najpierw rozpuścić w garnuszku, ostudzić a następnie dodać do ciasta, prawda?
    Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Dodaj komentarz