IMG_1767

* * *

Uwielbiam okres przedwielkanocny. Powietrze nareszcie rześkie po pierwszych wiosennych deszczach. Czuć ziemię. Na okolicznym rynku kolory tulipanów przekrzykują się. Wszystko takie świeże i niewinne – czeka na swój czas. Kupuję bazie, hiacynty, żonkile i gałązki forsycji. Wielkanoc coraz bliżej…

IMG_1738

Skład:

(forma o wymiarach:  9 cm x 33 cm lub o średnicy: 28-9 cm)

kruche ciasto:

150 g mąki orkiszowej (może być zwykła, pszenna)

120 g schłodzonego masła

30 g cukru

1-2 łyżki wody

krem limonkowo – kokosowy:

3 żółtka

30 g masła

60 g cukru

3 limonki (skórka + sok)

5-6 łyżek mleka kokosowego z puszki (biała, gęsta część)

do dekoracji: wiórki kokosowe + otarta skórka z limonki/cytryny

IMG_1750

  1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i wodę. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  2. Aby zrobić krem: żółtka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki, otartą skórkę i masło. Całość mieszamy (nadal na parze) do momentu, aż masa lekko zgęstnieje (ok. 10-12 minut). Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Łączymy z gęstym mlekiem kokosowym. Tak powstały krem przekładamy na upieczony spód ciasta. Mazurek dekorujemy wiórkami kokosowymi i skórką z limonki.

IMG_1743

Schłodzone kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Podłużna forma do pieczenia mazurków posiada ruchome dno, co umożliwia łatwe wyjęcie ciasta. Dostępna tutaj

IMG_1752

Gotowy krem limonkowo-kokosowy wykładamy na upieczony spód.

IMG_1754 IMG_1759

Całość dekorujemy otartą skórką z limonki i wiórkami kokosowymi.

IMG_1761

Mazurek możemy ozdobić suszonymi kwiatami.
IMG_1774 IMG_1779

Mazurek najlepiej smakuje schłodzony.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

34 odpowiedzi na “Mazurek limonkowo-kokosowy”

  1. No popatrz, a ja mam jeszcze przedwojenny przepis mojej prababci na najlepsze kruche ciasto na świecie I masło musi być miekkie??Fajny przepis ??

  2. Aj, za ładny, Zośka, za ładny;-)

  3. Zosiu a gdzie ja taką formę dostanę? Poluje na nią, odkąd podejrzałam ją u Ciebie ;-)))
    Buzi!

    P.S. Wyglądasz tak świeżo, może namówiła by się na wpis o pielęgnacji twarzy? pliiissss :)

  4. Robię w weekend. Wszystko jak dotąd wychodzi z tej strony.

  5. Jak ja lubię tu do Ciebie zaglądać. Dziękuję ZOsieńko za kolejny piękny wpis :*

  6. BOSKA ZOSIA i jej wypieki :-P

  7. BOSKA ZOSIA I jej wypieki :*

  8. wygląda cudownie, kuszący, świąteczny,pycha:)

  9. Będę robić ten mazurek na święta! Mam taką ochotę na niego ?
    Pozdrowienia z Wrocławia!

  10. Ślicznie wyglada, a czy da się czymś zastąpić tego kokosa?? Albo czy jest bardzo wyczuwalny??

  11. Zosiu a jak uratować krem który nie chce zgęstniec? Ubijalam na parze ponad 15 min wydawało się, ze lekko zgęstniał, ostudziłam dodałam mleka kokosowego i mam płyn.. A mleka dodałam już całość białej części z puszki.. można to jeszcze podgrzewać?

    • i udało Ci się jakoś uratować ta masa? bo mam ten sam problem :(

    • Zosia

      hmmm, a mieszasz nad parą?

    • Mam ten sam problem :( Robię nad parą już baaaaardzo długo i nic z tego….

    • Miałam to samo- pomogła dopiero mąka ziemniaczana ( robimy tak jak domowy budyń- do szklanki 100 ml mleka, do tego ok łyżki mąki ziemniaczanej i jak się rozpuści dolewamy do ciepłej masy i mieszamy- zgęstniało momentalnie)

  12. Mazurek pyszny zjedzony, ale… nie ma najbardziej oczekiwanego podsumowania z marca :-(

  13. A czy forma o średnicy 28 cm nie jest zbyt duża?

  14. Przepis wyglada super! Czy z samym mlekiem kokosowym masa na pewno zgęstnieje w lodowce?

    • też się tym martwię, właśnie przygotowałam krem i jest bardzo rzadki, prawie jak woda, mam nadzieję, że po nocy w lodówce konsystencja będzie gęstsza :(

  15. zachwycil mnie ten przepis:) wlasnie jestem w trakcie jego realizacji i chcialam zapytac, czy zoltka w masie sa niezbedne? mozna jej ich pozbawic i nadal masa bedzie dobra?
    z gory dziekuje!

  16. Pyszny, orzeźwiający mazurek. Masy wyszło mi mniej więc uzupełniłem dodając ricotta. I wyszło boskie ciasto. Polecam.

  17. Mi tez nie zgestnial :/ ale łyżka mąki kukurydzianej uratowała sytuację, smak pycha zniknął w 5 minut nawet okruszki ;)

  18. Boski i jaki świetny pomysł na krojenie. Kupuje foremkę. Mam przepis na pyszna tartę limonkowo bez pieczenia, takie skojarzenie do tego mazurka ?

  19. wygląda prze…apetycznie! :D

Dodaj komentarz