*    *    *

Kremowa konsystencja o lekko bananowym smaku. Treściwa dzięki śmietance, wanilii i zmielonym daktylom z rumem. Czy czegoś trzeba więcej na jesienną aurę? Dla wszystkich miłośników chlebka bananowego przygotowałam niespodziankę – otóż wyobraźcie sobie, że na podstawie dzisiejszego przepisu dzielni rzemieślnicy z gdańskiej lodziarni Latto Gelato stworzyli smak lodów. Jeżeli zatem jesteście w okolicach Trójmiasta i macie ochotę na odrobinę słodyczy to zajrzyjcie do Lodziarni Latto Gelato, Gdańsk ul. Mirona Białoszewskiego 12.

Skład:

4 bardzo dojrzałe banany + 1 do położenia na wierzchu

180 g brązowego cukru

2 jajka, rozbełtane

1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

100 g miękkiego masła

1-2 łyżeczki esencji waniliowej

180 g mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka sody

garść rodzynek (opcjonalnie)

ok. 180 g suszonych daktyli 

ok. 80 ml (może być więcej) rumu

(opcjonalnie: do przepisu można dodać tabliczkę czekolady – wówczas polecam zmniejszyć porcję cukru, można również dodać 2-3 łyżki kakao)

A oto jak to zrobić:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Podłużną formę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle zalewamy 2-3 łyżkami wrzątku, a gdy po kilku minutach nasiąkną, dodajemy rum. Całość blendujuemy do uzyskania pulpy.
  2. Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z cukrem, jajkami, masłem i wanilią. Na końcu dodajemy zmiksowane daktyle. Mąkę mieszamy z solą i sodą, a następnie dodajemy do bananów. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy. Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojony wzdłuż banan i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto początkowo rośnie powoli, ale później powinno wypełnić całą blachę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Podajemy z ulubionymi lodami.

Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z cukrem, jajkami, masłem i wanilią. Na końcu dodajemy zmiksowane daktyle. Mąkę mieszamy z solą i sodą, a następnie dodajemy do bananów. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy.

Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojony wzdłuż banan i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto początkowo rośnie powoli, ale później powinno wypełnić całą blachę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Podajemy z ulubionymi lodami.

Lody o smaku chlebka bananowego z daktylami i rumem to nowy smak, który powstał przy współpracy z lodziarnią Latto Gelato Gdańsk.

[współpraca]

Kategorie:

17 odpowiedzi na “Niespodzianka! Przepis na chlebek bananowy i nowy smak lodów, który stworzyliśmy wspólnie z lodziarnią Latto Gelato Gdańsk”

  1. Zosia czarodziejka znów wyczarowała pyszności 🤗

  2. Do tej pory korzystałam z przepisy na chlebek bananowy od Beaty z Lawendowego domu, ale może to czas na spróbowanie innego przepisu :D I z chęcią spróbowałabym tych lodów o takim niecodziennym smaku!

  3. Urocza sukienka skąd Zosiu?

  4. Ale fajna współpraca :) szkoda, że mam tak daleko do Trójmiasta! Ale chlebek bananowy z pewnością wypróbuję :)

  5. Cudowna niespodzianka, w sam raz na długi weekend :) Szkoda tylko, że Trójmiasto tak daleko, ale przy kolejnej wizycie już wiem gdzie iść na lody :) Ściskam

  6. Uwielbiam chlebek bananowy. A tu jeszcze słodki dodatek w postaci daktyli, cudo. I powiem to jeszcze raz, robisz piękne zdjęcia.

  7. Chlebek bananowy wprost uwielbiam, a lody? Pychota! Dobrze,że jestem z Trójmiasta:)

  8. Zosiu,
    który rum dodać – ciemny czy biały?
    Pozdrawiam serdecznie z chłodnego, słonecznego Wrocławia 🌞

  9. Zara🥰

  10. Zosiu, cudnie! Ale ja poproszę o więcej przepisów na ciepłe śniadania, niekoniecznie słodkie, nie mogę jeść cukru :***

  11. Przepis wydaje się fajny :) szczególnie chlebek bananowy lubię.
    Ale nie rozumiem po co te zbliżenia na koronkę stanika wystającego z sukienki? :/ jakieś to takie niesmaczne, nie pasuje, po co takie detale przy przepisie kulinarnym? Nie rozumiem.
    Po co pokazywać takie rzeczy/detale w sieci (w ogóle) ?
    Nie lepiej zachować taki szczegóły w sferze intymnej?

  12. Dzień dobry Zosiu,

    piszesz na początku, że ciasto jest treściwe dzięki śmietance…a nie widzę jej w składnikach. Czy to drobne przeoczenie czy ja czegoś nie zrozumiałam? Dodatkowo chciałam zapytać czy uważasz, że mogę zamienić mąkę pszenną na mix bezglutenowy?

    Pozdrawiam ciepło,
    Monika

  13. Zosiu można wiedzieć jaki model robota planetarnego posiadasz? :)

Dodaj komentarz