IMG_0451

Skład:

(dowolna forma, np. tortownica o średnicy 26-29 cm)

180 g mąki

3 jajka

2 łyżki mleka

100 g brązowego cukru ( ja zamieniłam na ksylitol)

2 tabliczki białej czekolady

60 g wiórków kokosowych

1 laska wanilii (opcjonalnie)

100 g masła

2 duże, dojrzałe banany + 1 banan do dekoracji

1 łyżeczka proszku do pieczenia

IMG_0458

A oto jak to zrobić:

  1. Białą czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia. Dodajemy jajka, cukier (jeżeli chcemy dodać ziarenka wanilii, to tu jest odpowiedni moment, możemy je zmieszać z cukrem lub ksylitolem), wiórki kokosowe, rozgniecione banany i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę dokładnie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem) formy do pieczenia. Na wierzchu kładziemy banana przekrojonego na pół.
  2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 45-50 minut. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na drugi dzień – schłodzone z lodówki.

IMG_0460 IMG_0472

IMG_0479

IMG_0487

IMG_0503

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

49 odpowiedzi na “Placek bananowo-kokosowy z białą czekoladą”

  1. Odkąd zobaczyłam Twój filmik na instasory z tym ciastem, zaglądałam tu codziennie w pogoni z tym przepisem. Jutro robię!

  2. Zosiu ta świnka – jesteś Mistrzem w uchwyceniu chwili :-)))

  3. Aaaaaaa… jestem na diecie, ale jak zobaczyłam te zdjęcia i mega banalny przepis to mam taką ochotę na to ciasto, że szok!! :)

  4. To świnka? Myślałam że konjo. Co by to nie było jest mega, to zdjęcie mnie rozczuliło i przepraszam Zosiu ale tym razem Twoja mała skradła show, zapomniałam o cieście!! Dziękuję Wam za te emocje! Pozdrawiam z Warszawy! Aga

  5. Zosiu,
    Czy mozna użyć maki kasztanowej lub innej bezglutenowej? :) skuszę sie na eksperyment w weekend. ;)

  6. Świetny klimat zdjęć (jak zawsze), różowa pigi doc!:)

  7. i banan i biała czekolada i kokos-pychota:)

  8. Pani Zosi, a czy można użyć coś w zamian wiórek kokosowych? pozdrawiam

  9. Juz sie piecze ??. Czas przeziebienia trzeba sobie jakoś umilić?

  10. Juz sie piecze ??. Czas przeziebienia trzeba sobie jakoś umilić, ja niestety bez kokosu.

  11. Zosiu z nieba mi spadlas z tym przepisem! Chciałam zrobić coś nowego, dobrego i nieskomplikowanego do kawy na przyjazd rodziców :) to ciacho będzie idealne :) pozdrawiam!

  12. Hej!
    Zosia , napisz proszę nazwę miejscowości w której jesteś na nartach. Zdjęcia z instagrama zachęciły mnie żeby tam się wybrać.., rozumiem , że tam na miejscu jest szkółka dla dzieciaczków? Byłabym też wdzięczna za nazwę hotelu czy kwatery jeśli byłabyś tak miła ❤??

  13. Ciasto jest już w piekarniku! Dzięki Zosiu za kolejne inspiracje i… słodki weekend.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

  14. Świnka trafiła nawet do teatru w roli głównej.
    U nas została ochrzczona jako ‚Schnitzel’ ?

  15. Piekłaś z termoobiegiem? :)

  16. Zosiu, bardzo lubię Twojego bloga i przepisy ale dziś to chyba przesada…słodzić białą czekoladę ksylitolem i bananem???? Szoku cukrowego dostałabym i ja i mój synek :/

  17. Jakich wymiarów jest forma z której Pani korzystała? Pozdrawiam :)

  18. Ale to musi być dobre! Kusi mnie zrobienie tego ciasta, ale te tabliczki białej czekolady mnie przerażają (tzn. kaloryczność całego wypieku). ;) :(

  19. Zosiu,

    pomyslalam, ze upieke i wezme w poniedzialek do pracy:)….wczoraj nie zostal juz ani okruszek…zjedlismy z Mezem (we dwojke :O)…calutkie….powinni kategorycznie zabronic umieszczania takich przepisow;))))..buziaki z Niemiec:)

  20. Witam, szkoda, że nie odpisuje Pani na zadane pytania dotyczące wypieku pozdr.

  21. Wyszło super, ale dałam pół porcji cukru :) Następnym razem spróbuję z gorzką czekoladą. Co Ty na to Zosiu ?

  22. Widzę że zaczyna Pani odchudzać trochę przepisy ksylitolem skąd taka zmiana :P

  23. Pytałam czy można użyć jakiegoś innego składnika zamiast kokosu? pozdr.

  24. Bardzo dziękuję. pozdrawiam. :)

  25. Witam,ciasto wyszło pyszne. Bardzo bananowe i maślane. Pominęłam cukier,dalam 1,5 tabliczki białej czekolady. Słodkość idealna :) bardzo łatwo i szybko sie robi,szczególnie z pomocą trzylatki. Dziękuję za przepis.

  26. Z nudów miałam ochotę wczoraj coś upiec, padło na to ciasto. Z małymi modyfikacjami: jedna gorzka czekolada i bez dodatkowego cukru, wyszło pysznie!
    Dziękuję za inspirację :)

  27. Zosia, dzisiaj upiekłam ciasto bananowe. Przepis szybki i bardzo prosty. Ciasto wyszło pyszne :-) pozdrawiam :-)

  28. Zosiu, Zosiu! Wlasnie upieklam i od rauz zjadlam dwa kawalki! Koszmarnie walcze by nie zjesc…hmm calego placka. Jest pyyyyszny PYSZNY!!!! DZIEKUJE!!! Nie dodalam cukru, tylko dwie lyzeczki syropu klonowego, czekam na meza by sprobowal (to w sumie dla niego na sniadanie, ale nie moglam sie powstrzymac). Na pewno jeszcze nie raz upieke… Czy moglabys prosze napisac jak dlugo mozna trzymac w lodowce? I czy powinno sie po schlodzeniu podgrzac w piekarniku czy nie?
    Z gory dziekuje!

  29. Znowu ja :P Uwielbiam Twoje przepisy. Serio sa wspaniale. Pyszne, ciekawe. Jestem okropna kucharka, ale Ty wszystko tlumaczysz prosto, zdjecia sa piekne i pomagaja. Moj maz jest bardzo wybredny, ale w zeszlym tygodniu upieklam tarte z jarmuzem i cottage pie i pokochal oba dania i wszystko zjadla w przeciagu trzech dni :p Bardzo Ci za to dziekuje, naprawde jestes wspaniala :)

  30. Witam. Piekłam już to ciasto dwa razy. Jest obłędne. Smakowało całej rodzinie. Bardzo dziękuję za inspiracje i wspaniale przepisy?

  31. czy cukier i resztę dodajemy do jeszcze ciepłej masy w garnku? czy najpierw studzimy?

  32. Czy keksówka będzie odpowiednia do tej ilości ciasta? :)

Dodaj komentarz