Skip to main content

Szarlotka na kruchym cieście z domowym, solonym karmelem

Skład:

(forma do tarty o średnicy 28 cm)

ciasto:

1 jajko

300 g mąki

100 g cukru 

200 g masła

nadzienie:

5-6 jabłek (np. papierówki)

1 łyżka cynamonu / szczypta gałki muszkatołowej / 2 goździki

domowy karmel:

solony karmel:

5-6 łyżek brązowego cukru

250 g serka mascarpone (może być więcej)

szczypta soli morskiej, gruboziarnistej

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy na plastry. Przesmażamy na patelni z przyprawami (do momentu, aż jabłka puszczą sok). Aby przygotować karmel: brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Zmniejszamy ogień i mieszamy do połączenia się składników. Uwaga: w trakcie mieszania mogą powstać grudki, to jest naturalne- powinny się rozpuścić, jeżeli nie to wyciągnijcie je. Ja na końcu lubię je ścierać na małej tarce i posypać wierzch mazurka. Finalnie masa powinna być jednolita i gładka. Na końcu możemy dodać szczyptę soli morskiej. .

3. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy rozwałkowane ciasto (1/4 ciasta zostawiamy na tzw. kratkę na wierzchu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C (opcja: góra-dół). Kruche ciasto wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Nakładamy podsmażone jabłka i polewamy karmelem (część karmelu możemy zostawić do późniejszego podania z szarlotką). Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego podłużne paski. Z powstałych pasków układamy na wierzchu ciasta kratkę. Ciasto ponownie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na ok. 10-15 minut. Podajemy na gorąco z lodami i łyżką karmelu.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam również na mój profil na instagramie

31 Odpowiedzi do “Szarlotka na kruchym cieście z domowym, solonym karmelem”

  1. Przełamanie jabłek odrobiną soli odpowiada mi w 100%! Robiłam kiedyś takie ‘przełamane’ konfitury. Jak zwykle użyję Szarej Renety – wyjdzie wspaniale, już to czuję! :)

  2. Ta szarlotka to z pewnością ambrozja:-) Z przyjemnością upiekę w weekend. Ostatnio u mnie króluje Twój sernik z białą czekoladą i malinami na ciepło: szaleństwo!
    Dziękuję za piękne jesienne zdjęcia szarlotki, Zosiu!
    Pozdrawiam Cię z baaardzo słonecznego dziś południa PL,
    Marta:-)

  3. Czegoś takiego potrzebowałam !
    Zosiu mam pytanie – czy zamiast tak przygotowanych jabłek mogę użyć musu jabłkowego z cynamonem ( domowej roboty :)) ???
    Pozdrawiam

  4. Uwielbiam szarlotki.
    Robiłam ostatnio jedną według przepisu Jamiego Oliviera. Następnym razem skuszę się na dekorację wierzchu.

    PS: przepiękne zdjęcia, gratuluję książki.

  5. Zosiu! Jak zwykle ciasto wygląda smakowicie i jestem pewna, że nie tylko wygląda;)
    A solony karmel jest teraz bardzo popularny… ostatnio kupilam nawet zieloną herbatę o takim smaku – pyszna!
    Pozdrawiam słonecznie!

  6. Ciasto wygląda obłędnie, a jak wiadomo, jesienią szarlotki smakują najlepiej, więc czas żeby ktoś mi taką upiekł i dostarczył ;)

  7. Zosienko! Chyba czytasz w moich myslach bo akurat taka szarlotka chodzila mi po glowie ;-) Chcialam ostatnio zrobic mazurek cytrynowy wedlug Twojego przepisu bo jest pyszny ale niestety wyglada na to, ze ten przepis zostal zablokowany :-( Pozdrawiam!

  8. Zosiu, piszac o papierowkach, chyba nie masz na mysli jablek przedstawionych w tym poscie? Te jesienne jablka to malo prawdopodobne, zeby to byly papierowki. Papierowki to jedna z tych odmian jablek, ktore dosc wczesnie owocuja (lipiec) i nie przetworzone nie przechowuja sie zbyt dlugo.

    • Witaj, 

      oczywiście masz rację, papierówki są zazwyczaj na początku sierpnia… tak się składa, że moja 60-letnia papierówka (która owocuje co 2 lata) miała w tym roku nadzwyczajną ilość jabłek. Z części zrobiliśmy przetwory (głównie musy), soki i kompoty… a ostatnią partię, która się dzielnie uchowała na drzewie zachowałam w lodówce.. stąd właśnie pokazały się w dzisiejszym poście :) Pozdrawiam ciepło!

       

       

  9. Czy to ciasto (mam na myśli karmel) jest dobre na drugi dzień? Jak długo się przechowuje?

  10. Wygląda świetnie, ciekawe jak smakuję :) Uwielbiam jabłka w cieście, a solony karmel to dla mnie kompletna nowość. Ciekaw jakby dodać np. do niego trochę orzeszków ziemnych? Mógłby być interesujący smak :)

  11. Droga Zosiu! Wczoraj na obiad przyrządziłam kurczaka marynowanego w pesto i musze przyznać, ze wyszedł cudowny! Nawet mój 4-letni synek wcinał go z apetytem, mimo, iż cieżko zachęcić go do jedzenia… Na dodatek na kolacje przygotowałam jabłkowe racuchy z mąka gryczana! Były cudowne! A w połączeniu z dżemem pomarańczowym- idealne!! Bardzo Ci dziękuje za przepisy! Pozostaje mi teraz tylko upiec szarlotkę:-)
    P.S. Ostatnio ugotowałam rownież Twoja “sierpniowa zupe z kurek” :-)
    Pozdrawiam Cię ciepło!!

  12. Uwielbiam szarlotkę… Krateczka wyglądała by efektowniej, ale rozumiem, żer jest bardzo ciężka do zrobienia, ja też praktykuje ruloniki, przy których pomaga mi synek :) Pozdrawiam.

  13. я сделала пирог по вашему рецепту. Это лучший яблочный пирог в моей жизни! Муж не любит кулинарные эксперименты, но от этого он сразу отъел половину. Большое спасибо за ваш блог и за ваши рецепты! Простите, что пишу по-русски – по-польски понимаю, но говорить и писать не умею.

  14. A mój karmel był strasznie rzadki. Mimo dłuuugiego gotowania, nie chciał zgęstnieć. Ale mimo to ciasto rewelacja :)

  15. Cudowne ciasto :) i przepis :)
    chcialam sprobowac je upiec , ale ciasto wyszlo bardzo mokre, nie dalo sie go rozwalkowac :( nie wiem co zrobilam zle, dodalam wszystko jak w przepisie ( tyle ze maslo bylo bez laktozy) ale pieklam juz inne ciasta z takim maslem i nie bylo problemu :) czy moge prosic o pomoc , z gory dziekuje :)
    p.s karmel i jablka wyszly cudnie :)

  16. I for аll time emailed this blog рost page to all my friendѕ, because if like to геaⅾ it after that my contacts will too.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.