Tiramisu truskawkowe dla mojej Mamy

IMG_9910

Dzisiejszy przepis dedykuję mojej najdroższej Mamie. W podziękowaniu za Jej łagodność, dobroć, uśmiech, serce, czas, wyrozumiałość, mądrość i miłość. I gdybym sama nie była Mamą, to nigdy bym nie zrozumiała ile ta rola wymaga od nas poświęceń i wyrzeczeń ale … jest najwspanialszą rolą jaką możemy sobie w życiu wymarzyć. Dziękuję!

IMG_9969

Skład:

mus truskawkowy:

ok. 500 g truskawek + garść do dekoracji

2 lampki wina białego półsłodkiego lub cydru

1 łyżka miodu

1 ziarenko kardamonu

biała masa:

5 żółtek

100 g cukru pudru

500 g serka mascarpone

2 opakowania biszkoptów (podłużne lub okrągłe)

IMG_9951

A oto jak to zrobić:

  1. W średnim garnku zagotowujemy wino lub cydr z ziarenkiem kardamonu. Dodajemy pokrojone truskawki i pozostawiamy na małym ogniu przez 15 minut. Powstały mus ugniatamy widelcem.
  2. Żółtka z cukrem ubijamy na parze na puszystą masę. Partiami dodajemy serek mascarpone i mieszamy do wymieszania się składników. Biszkopty zanurzamy w musie truskawkowym i układamy w naczyniu. Następnie nakładamy mus z mascarpone i ponownie namoczone biszkopty. Czynność powtarzamy do momentu aż skończy nam się masa. Jeżeli pozostały nam rozgotowane truskawki, to możemy nałożyć na warstwę biszkoptów.
  3. Gotowe tiramisu owijamy folią spożywczą i umieszczamy na parę godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy plastrami świeżych truskawek (nie wcześniej, bo truskawki mogą puścić sok).

IMG_9935 IMG_9942

IMG_9956
IMG_9977

IMG_9915

Dobrego dnia wszystkim Dzielnym Mamom! P.S.

:*