Waniliowa kasza manna ze śliwkami i melisą

* * *

Kasza manna to doskonały pomysł na szybkie a zarazem zdrowe śniadanie! Połączenie jej z podsmażanymi śliwkami to raj dla podniebienia. Tak przygotowaną kaszę pamiętam z lat dziecięcych, gdy mama robiła ją dla nas wczesną jesienią – na przemian z konfiturami z mirabelek lub podsmażanymi papierówkami. Dzięki gotowaniu kaszy na mleku, dostarczamy swojemu organizmowi dawkę najlepszych witamin (A, D, B2, B12) oraz mikroelementów (cynk oraz jodu). Jest to także wspaniała propozycja na drugie śniadanie – np. na zimno. A jaką wersję kaszy Wy lubicie?

Skład:

(przepis na 2 porcje)

500 ml mleka

4-5 łyżek kaszy mannej

1/2 laski wanilii

1-2 łyżki miodu

konfitura: 500 g śliwek

kilka listków świeżej melisy

2 łyżki brązowego cukru

A oto jak to zrobić:

1. Mleko z miodem i laską wanilii zagotowujemy w średnim garnku. Wsypujemy kaszę i jednocześnie mieszamy, żaby uniknąć grudek. Wyjmujemy laskę wanilii i usuwamy same ziarenka. 

2. Na patelni podsmażamy cukier wraz z liśćmi świeżej melisy. Dodajemy wydrylowane śliwki. Całość podsmażamy ok. 8-10 minut. Po wystygnięciu możemy zblendować.

3. Ugotowaną kaszę manną podajemy na ciepło z musem ze śliwek. 

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie