*   *   *

To jest ta pora roku, gdzie nawet najdrobniejszy odcień zieleni cieszy i daję nadzieję. Przedwiośnie. Marzę o zrzuceniu zimowych wierzchni, gryzących czapek, szalików i niezliczonych par rękawiczek. Marzę o poranku, gdzie bosymi stopami biegamy po trawie i zbieramy na śniadanie porzeczki. Jestem człowiekiem ziemi, mogę godzinami kopać, pielić, przycinać, byle by mieć kontakt z naturą. Dlatego te parę miesięcy zastoju potęgują moją niecierpliwość. Namiastką mojej wiosny w domu są rozkwitające gałązki krzewów z ogrodu.

Skład:

chlebek brokułowo-bazyliowy (przepis na 8-10 kawałków)

1 kg świeżych brokułów

2-3 ząbki czosnku

garść świeżych liści bazylii lub 1 łyżka suszonej

1 łyżeczka soli

150 g mąki ryżowej

4 jajka

dodatki (dla 2 osób):

ok. 100 g wędzonego łososia

3-4 plastry sera żółtego Hochland Gouda

kiełki z rzodkiewki / lucerny / słonecznika

4-5 rzodkiewki

1 awokado

garść ugotowanej soczewicy

A oto jak to zrobić:

  1. Brokuły dokładnie myjemy, odcinamy łodygi a tzw. różyczki kroimy na kawałki. Całość przekładamy do malaksera, dodajemy liście bazylii, jajka, czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy (możemy już ręcznie) do połączenia się składników. Masę rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie, a następnie kroimy na kawałki.
  2. Kawałki upieczonego chlebka najlepiej smakują z sadzonym jajkiem, plastrami sera żółtego, wędzonym łososiem i świeżymi dodatkami w postaci rzodkiewek, awokado, kiełek lub posiekanej cebuli.

 Upieczone blaty wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną.

Następnie kroimy na kawałki – najlepiej prostokątne o wymiarach 6×15 cm.

Ser Hochland nie zawiera konserwantów, stanowiąc jednocześnie bogate źródło cennego wapnia. To również produkt bez laktozy, dlatego bezpiecznie mogą go spożywać osoby z nietolerancją tego cukru. Ma subtelny zapach i śmietankowy smak dlatego idealnie komponuje się na śniadanie jako typowy ser kanapkowy.

Kawałki upieczonego chlebka najlepiej smakują z sadzonym jajkiem, plastrami sera żółtego, wędzonym łososiem i świeżymi dodatkami w postaci rzodkiewek, awokado, kiełek lub posiekanej cebuli.

Kategorie:

20 odpowiedzi na “Chlebek brokułowo-bazyliowy (bezglutenowy) z żółtym serem, sadzonym jajkiem, łososiem i pierwsze oznaki wiosny”

  1. Pięknie, świeżo i wiosennie! :)

  2. jaki oryginalny, bardzo wiosenny! ;)

  3. szata graficzna i zdjęcia są piękne

    • Zosia

      Karolino, dzięki, słońca na dzisiaj! U nas w Orłowie od rana budzi :-))

  4. Zosiu zdjęcia zachwycają, bardzo potrzeba dzisiaj wiosennego nastroju bo za oknem wróciła zima.

  5. Takie kanapki też uwielbiam! Powtórzę się, ale cały czas zachwyca mnie nastrój, jaki zrobił się od kilku tygodni na blogu! U nas jeszcze zima, mróz i wicher, choć słońce świeci (i odkrywa wszystkie kurze;-D), a Twoje zdjęcia dodają otuchy! Te sukienki, sweterki, bluzeczki wiosenne! A propos: skąd bluzeczka z instastory ze zwierciadłem;-)?

  6. Wszystko pięknie ale który to już wpis sponsorowany. Smutno…

  7. Swietny przepis :) lekki i bezglutenowy :) a na pierwszym zdjeciu myslalam ze jestes na boso :)

  8. Zosieńko boski wpis.. w ogóle zauważyłam, że ostatnie zdjęcia mają jakąś nową energię!

  9. Ilekroć zaglądam tu do Ciebie poprawia mi się nastrój – musisz być bardzo ciekawą i twórczą osobą. Tylko pozytywnie pozazdrościć :*

  10. Rewelacyjny przepis!

  11. Co można dać zamiast mąki ryżowej ?

    • Zosia

      Mąką migdałowa, mąka jaglana, gryczana nawet bym się pokusiła o kokosową (ale to dla fanów kokosa :-)).

  12. wygląda mega apetycznie, a ten serek uwielbiam :)

    _____________
    ♥ Blog dla kobiet daria-porcelain.pl ♥

  13. pięknie, świeżo i wiosennie :)

  14. Mam pytanko- 1 kg już po odcięciu nóżek czy z? :)

Dodaj komentarz