Domowa granola malinowa

IMG_0798

* * *

Granola. Niby prosta sprawa a zawsze coś z nią nie tak. Za dużo rodzynek, same płatki owsiane, albo smażona w głębokim tłuszczu. Zdecydowanie lepiej samemu przygotować, mając wpływ na skład. A Wy, też przygotowujecie ją w domu, czy wolicie kupne?

IMG_0719

Skład:

600 g mieszanki otrębów i płatków (owsianych, żytnich, orkiszowych)

200 g mrożonych malin

300 g syropu z agawy

50 g płatków migdałów

1 łyżka mielonego cynamonu

1/2 łyżki mielonego kardamonu

2-3 łyżki oleju kokosowego

50 g pestek dyni

50 g wiórków kokosowych

50 g dowolnych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, pekan, nerkowce)

IMG_0724

A oto jak to zrobić:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni C. W garnuszku podgrzewamy syrop z agawy z malinami, olejem i przyprawami. Całość powinna przypominać konfitury. Odstawiamy.
  2. W dużej misce mieszamy otręby, bakalie i mieszankę z nektarem z agawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Granolę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 50-60 minut, mieszając co pewien czas. Po upływie czasu blachę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do dużego słoja i przechowujemy w zamknięciu.

Komentarz: Proporcje bakalii podałam przybliżone – możemy nimi dowolnie operować. Zamiast nasion chia świetnie się sprawdzi siemię lniane. Od niedawna do granoli dodaję pyłek pszczeli, ale to już przy połączeniu z mlekiem.

IMG_0779

IMG_0792

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie