24 lutego 2017

Domowa granola malinowa

IMG_0798

* * *

Granola. Niby prosta sprawa a zawsze coś z nią nie tak. Za dużo rodzynek, same płatki owsiane, albo smażona w głębokim tłuszczu. Zdecydowanie lepiej samemu przygotować, mając wpływ na skład. A Wy, też przygotowujecie ją w domu, czy wolicie kupne?

IMG_0719

Skład:

600 g mieszanki otrębów i płatków (owsianych, żytnich, orkiszowych)

200 g mrożonych malin

300 g syropu z agawy

50 g płatków migdałów

1 łyżka mielonego cynamonu

1/2 łyżki mielonego kardamonu

2-3 łyżki oleju kokosowego

50 g pestek dyni

50 g wiórków kokosowych

50 g dowolnych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, pekan, nerkowce)

IMG_0724

A oto jak to zrobić:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni C. W garnuszku podgrzewamy syrop z agawy z malinami, olejem i przyprawami. Całość powinna przypominać konfitury. Odstawiamy.
  2. W dużej misce mieszamy otręby, bakalie i mieszankę z nektarem z agawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Granolę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 50-60 minut, mieszając co pewien czas. Po upływie czasu blachę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do dużego słoja i przechowujemy w zamknięciu.

Komentarz: Proporcje bakalii podałam przybliżone – możemy nimi dowolnie operować. Zamiast nasion chia świetnie się sprawdzi siemię lniane. Od niedawna do granoli dodaję pyłek pszczeli, ale to już przy połączeniu z mlekiem.

IMG_0779

IMG_0792

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

18 odpowiedzi na “Domowa granola malinowa”

  1. Zosiu! Dziękuję za ten przepis, zawsze chciałam zrobić domową granolę. Ty to potrafisz mnie zmotywować ;-) Tak się tylko zastanawiam, że w przepisie chodziło Ci chyba o płatki a nie otręby. Potwierdź proszę bo nie chcę strzelić gafy ;-))

  2. Zosiu czym można zastąpić syrop z agawy?

    • Syrop klonowy lub miód, choć ten drugi nie przepada za długim podgrzewaniem, pozdrawiam
      Super ta granola Zosiu, ja z kolei robię bananową i wiśniową.
      Te sklepowe nie dorastają jej do pięt ?
      Pozdrawiam ciepło

    • Miodem, syropem klonowym albo syropem ryżowym.

  3. Super, Zosiu! Korzystam jeszcze z Twojego dawnego przepisu na granolę, ale na pewno zrobię również ten! Przesyłam życzenia wesołych ostatków z Wielkopolski!

  4. ależ pyszności:)

  5. Zosiu, przepis świetny i zaraz zabiorę się za robienie ale tak jak pytała Paulina, czy miałaś na myśli płatki czy otręby? Bo na zdjęciu granola wygląda jak z płatkami. Pozdrawiam serdecznie.
    Magda

  6. Kupne często zawierają mnóstwo niepotrzebnych składników (np. tłuszcz, cukier, spulchniacze, emulgatory). Najlepsza jest oczywiście domowa, naturalna, pyszna i zdrowa:) Pozdrowienia!

  7. Witaj Zosiu,

    Mam nietypowa prosbe… Wydaje mi sie, ze podawalas kiedys link do lnianych recznikow kuchennych widocznych na zdjeciach.
    Szukam i szukam, i nie moge znalezc.
    Czy bylabys tak uprzejma i podala mi go.

    Pozdrawiam serdecznie
    Edyta

  8. Właśnie dziś rano przed pracą zrobiłam swoją pierwszą w życiu granolę z Twojego przepisu i mrożonych malin własnoręcznie zerwanych latem z ogrodu rodziców…..
    Wyszła obłędna!
    Obecnie jestem w pracy, dałam koleżankom do spróbowania-i teraz (w pracy!), muszę Twój przepis przekazywać dalej, tak im zasmakowało :)

    • Zosia

      Agato bardzo Ci dziękuję za wiadomość! Cieszę się, że przepis Ci się spodobał! Uściski!

  9. That is reaⅼly fascinating, You’re a very
    skilled blogger. І have joined youг rss feed and stay up for looking
    for more of your wonderful post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks

  10. Czy lepiej dodać bakalie przed czy po pieczeniu? Ile mniej więcej granoli wyjdzie z tego przepisu?

  11. Ꮋello, I enjoy reading all of your post. I wanted to write a little comment to support
    you.

Dodaj komentarz