*    *    *

Sezon na jagody w pełni. Usta od soku czarne, języki i palce, też. Jak jagody, to jagodzianki. Bywa jednak tak, że jedne za twarde, inne za suche, a w kolejnych zdecydowanie za mało owoców. Znacie to?Upiekłam zatem rozwiązanie idealne. Drożdżowe rollsy. Miękkie, maślane, dobrze wyrośnięte z nienaganną ilością jagód. Czy dobre? Skromność nakazuje studzić ekscytacje. Mam jednak nadzieję, że po upieczeniu spotkacie się z zachwytem wśród Waszych domowników.

Skład:

przepis na ciasto:

300 g mąki pszennej

5 łyżek oleju roślinnego

150 ml mleka 3,2 %

20 g świeżych drożdży

60 g cukru (może być trochę mniej)

1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

1 jajko

ok. 40 g schłodzonego masła (do położenia na ciasto) + 1 łyżka mielonego cynamonu (opcjonalnie)

nadzienie:

ok. 600-800 g świeżych jagód

4-5 łyżek cukru

krem:

ok. 100 g masła

2 opakowania serka śmietankowego, typu: Philadelphia lub Turek

sok z 1/2 cytryny

6-7 łyżek cukru pudru

A oto jak to zrobić:

  1. Aby zrobić zaczyn: świeże drożdże zasypujemy łyżką cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem folii. Po 15 minutach powinien podrosnąć.
  2. Pozostałe mleko (powinno być letnie, ale nie gorące, bo ciasto nie urośnie) mieszamy z jajkiem, olejem, wanilią i cukrem. Dodajemy mąkę i zaczyn. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto powinno być dość klejące. Przekładamy do czystej miski i przykrywamy lnianą serwetką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  3. Aby przygotować nadzienie: umyte jagody łączymy z cukrem.
  4. Aby przygotować krem: uwaga! wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę; masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy serek oraz wanilię. Mieszamy do uzyskania jedwabistej konsystencji.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt (o wymiarach ok. 40 x 60 cm). Na powierzchni ciasta rozkładamy plastry schłodzonego masła oraz jagody wymieszane z cukrem. Zaczynając od jednego boku zawijamy ciasto w rulon (patrz na zdjęciu). Zwinięty rulon kroimy na plastry ok. 2,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 20 minut. Gdy rollsy ostygną polewamy je polewą.

Dla wszystkich Czytelników bloga MCE mam kod zniżkowy na zakupy na DUKA.com | -30% z kodem MCE30 ważny do 22.08.

Świeże drożdże zasypujemy łyżką cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem folii. Po 15 minutach powinien podrosnąć.

 Pozostałe mleko (powinno być letnie, ale nie gorące, bo ciasto nie urośnie) mieszamy z jajkiem, olejem, wanilią i cukrem. Dodajemy mąkę i zaczyn. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto powinno być dość klejące.

Umyte jagody łączymy z cukrem.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt (o wymiarach ok. 40 x 60 cm).

Na powierzchni ciasta rozkładamy plastry schłodzonego masła.

Wierzch ciasta posypujemy cynamonem (niestety zabrakło nam mielonego cynamonu, więc skorzystałam z tradycyjnej formy, ale nie polecam :))

Dodajemy jagody wymieszane z cukrem i rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta.

Zaczynając od jednego boku zawijamy ciasto w rulon.

Zwinięty rulon kroimy na plastry ok. 2,5 cm i przekładamy na blachę lub żaroodporną formę wysmarowaną tłuszczem.

Tak przygotowane rollsy umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 25 minut.

Gdy rollsy ostygną nakładamy na wierzch ciasta krem śmietankowy.

Przed podaniem rollsy możemy posypać cukrem pudrem lub dorzucić na wierzch świeże jagody.

ceramiczne talerze | filiżanki | kawiarka | podkładki z juty –
DUKA

Kategorie:

49 odpowiedzi na “Pełnia szczęścia, czyli jagodowe rollsy z kremem śmietankowym”

  1. Apeluję – nie „umieszczamy DO piekarnika”! Możemy co najwyżej „umieścić W piekarniku”, natomiast „do piekarnika” możemy [ciasto/blachę/naczynie] „włożyć”.

    Proponuję nie publikować tego komentarza, a jedynie wziąć pod rozwagę.

    • Polonistka załóż swojego bloga i pisz idealnie

    • Drodzy Czepialscy, przestańcie się czepiać czytelników, którzy – podobnie jak Ania _ zwracają uwagę na niechlujość językową autorki bloga. Niestety Zosia w ogóle nie uwzględnia jakichkolwiek uwag stylistycznych lub interpunkcyjnych (mam wręcz wrażenie, że pod tym względem z biegiem lat jest na tym blogu coraz gorzej). I to pomimo, iż pewnie znalazłby się zainteresowany takim stażem w Makecookingeasier korektor, w końcu to już firma i marka dość rozpoznawalna na rynku.

      Jeśli chodzi o przepis, to próbowaliśmy zrobić, ale to ciasto bez robota kuchennego to porażka. Po pół godziny zagniatania ręcznego poddaliśmy się :( A doświadczeie w cieście drożdżowym mamy spore i świadomość, że są ciasta „łatwiejsze”” (np. pizza domowa Zosi) i „trudniejsze” też.

    • Komentarz do e. (szkoda, że nie potrafisz się ujawnić pełnym imieniem i nazwiskiem)

      Właśnie upiekłam z moją siostrą te bułeczki i myślę, że nie ma nic lepszego od tego ciasta. Tak więc, nie wiem jak mogło Ci się nie ulepić – co więcej, pewna jestem, że to po prostu Twoja zła wola i szczerze, tego przepisu w ogóle nie probowałaś!

      Zosiu, uwielbiam Twój styl pisania i proszę nie zmienia się :*

      Stała Czytelniczka Ania Sz. z Poznania

  2. Ślinka cieknie, jutro robię 👍

  3. Wow!!! Koniecznie muszę zrobić. Zosiu ale Ty jesteś inspiracją!

  4. Zosiu, przeczytałam, obejrzałam, zatem do dzieła. Rollsy wyglądają przepysznie. Już nie mogę się ich doczekać. Pozdrawiam serdecznie ☺️

  5. O tak, z tymi jagodziankami różnie bywa, niestety nawet ulubione piekarnie potrafią człowieka rozczarować. Przepis warty wyprobowania, a poki co lecę na zakupy do duki, z nieba mi Zosiu spadłaś z tym kodem znizkowym. 😁

  6. Super pomysł. W tym tyg. Spróbujemy. Moje ostatnie jagodzianki były wg dzieci za mało słodkie, a wg męża za suche 😒. Poddałam się. Dla mnie były idealne.

  7. Zosiu. Wczoraj robiłam ciasto drożdżowe z Twojego przepisu (przepis z truskawkami). Wyszło mi bardzo rzadkie,więc dosypałam mąki (dałam więcej drozdzy, pewnie dlatego). Moje pytanie,czy może takie miało być? Może niepotrzebnie dodałam mąkę?

    • Zosia

      Ana, faktycznie dobrze jest trzymać się przepisu i nie dodawać więcej drożdży…ale z tych proporcji ciasto wychodzi dość kleiste / maślane i oto chodzi. Przy formowaniu wręcz jest wskazane podsypanie mąką. A jak w efekcie końcowym? Czy smak Ci pasował?

    • Tak,smak cudowny (jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby było inaczej w przypadku Twoich przepisów). Ja robiłam akurat inny przepis,nie rollsy (chyba z truskawkami,i wyszło rzadkie ciasto). Ogromnie się cieszę, bo nie jest bardzo słodkie, takie w sam raz. A ja bardzo dumna,że wreszcie mi wyszło ciasto drożdżowe, dziękuję

    • Zosia

      :*

    • Uwielbiam ten przepis :) zawsze z niego robię:)

  8. Zosiu, wiesz może czy kod łączy się z innymi promocjami?

  9. przetestowałam obie opcje i już wiem, ze tylko do tych bez promocji działa. Ale za to pomógł mi podjąć decyzję ;)

  10. poezja czysta! Smak lata w nieco innej odsłonie:)

  11. Witaj Zosiu
    Pięknie to wygląda, też muszę zrobić
    Powiedz proszę skąd to okrągłe naczynie żaroodporne?
    Pozdrawiam

  12. Genialne! Upieklam dzisiaj i wciąż się zachwycam smakiem. Szał Zosiu😍😍😍😍

  13. A jak mam mrożone jagody to rozmrozić i też mogą być?

    • Zosia

      Gosiu, z mrożonymi bym uważała, bo mają sporo soku i ciasto może namoknąć. Jeżeli jednak się zdecydujesz, to rozmroź je i porządnie odsącz. Trzymam kciuki i powodzenia!

  14. Zosiu, upiekłam dzisiaj, wyszły obłędnie brakowało tylko tak pięknego naczynia żaroodpornego proszę powiedz skąd?

  15. Jagodu z lasu powinny zawsze zostac poddane obrobce termicznej.
    Niestety jest coraz wiecej zakazen bablowcem (pasozyt odzwierzecy), ktorego trundo zdiagnozowac, a jest on bardzo niebezpieczny dla zdowia.
    Przepis na jagodowe rollsy fantastyczny,ale nie dodajmy swiezych jagod na koniec :)

    Pozdrawiam!

  16. Zamierzam dziś wypróbować przepis. Tylko czy 40 g masła na wierzch wystarczy? Na zdjęciu wygląda, że jest go dużo więcej. Nie wiem czy 40g starczy na całe ciasto.

  17. Zrobiłam z borówkami, wyszły genialne i bardzo dużo :)
    Ciasto faktycznie superrzadkie i musiałam dodać dużo mąki bo skleiło mi ręce :) ale wyszły idealne.

  18. Jest mega! Upiekłem dla mojej dziewczyny i ona jakby ponownie się zakochała :D:D

    Dziękuję Pani Zosiu,

    Kamil

    • Zosia

      Kamilu, jak się cieszę! Dziękuję Ci bardzo za Twoją wiadomość i uściski dla dziewczyny :)))

  19. Przepyszne ! Jeden z lepszych letnich deserów jakie jadłam, nawet mój mąż który nie przepada za słodkim się zajadał ☺️

  20. Zosiu, skąd jest ten piękny wałek?? Z czego jest wykonany??

  21. Witaj Mam pytanie dot. Serwisu z Duka – znalazłam z tej serii talerze i miseczkę ale filiżanki tylko łososiowe… Twoje są różowe czy to te łososiowe tak się komponują? Pozdrawiam serdecznie Ag3

  22. Upiekłam. Zjadłam. Piękę ponownie.
    Dziękuję!

  23. Zosiu, zrobiłam te rollsy. Ciasto kleiło się niemiłosiernie, ale po przeprawach z czekoladowymi rollsami już byłam na to gotowa:-) Smak obu wersji wynagradza wszystko. Zastanawiam się tylko po co ten sok z cytryny, nigdzie w przepisie nie mogę go namierzyć. To do sosu?

  24. Jeśli ktos marzy o perfekcyjnych jagodziankach wypełnionych po brzegi jagodami (lub borówkami) to polecam przepis rozkoszny.pl robiłam je już kilka razy, są najlepsze (warto zostawić ciasto na noc w lodowce).

  25. A próbowałas z innymi owocami? Myślę o Borowice amerykańskiej, ew. z owocami mrozonymi? Jagód u nas obecnie jak na lekarstwo…

  26. Rollsy wyszły wyśmienite!
    Jeszcze nigdy się nie zawiodłam na Pani przepisach <3

  27. Dzień dobry,
    Czy mogę wiedzieć skąd takie piękne naczynie żaroodporne?

  28. Robiłam z jagodami i było pysznie. Jak myślisz czy że śliwką drobno pokrojoną będzie ok czy raczej nie bardzo?

Dodaj komentarz