IMG_0118

Owoce pod kruszonką to jeden z pierwszych deserów, które nauczyłam się wiele lat temu. Klasyczne połączenie – masła, cukru i mąki sprawia, że możemy pod nim ukryć wszystkie owoce świata (łącznie z mrożonymi, co ułatwia nam szczególnie w sezonie jesienno-zimowym). Dzisiaj chciałabym Wam pokazać nieco alternatywną wersję, która również świetnie się sprawdza – szczególnie jeżeli lubicie słodkie śniadania. Mąkę zastąpiłam mieszanką otrębów (mogą to być również zwykłe płatki owsiane, pokruszone orzechy włoskie, laskowe, migdały), cukier miodem, a masło olejem kokosowym. Do tego garść sezonowych owoców i do piekarnika na 15 minut. Z odrobiną jogurtu naturalnego, słodkiej śmietany lub z gałką lodów waniliowych!

IMG_0111

Skład:

6-8 brzoskwiń (najlepiej twarde)

garść borówek amerykańskich

150 g mieszanki otrębów  (owsiane, orkiszowe, pszenne, żytnie)

garść płatków owsianych

garść orzechów włoskich

50 g płatków migdałowych

1-2 łyżki płynnego miodu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki oleju kokosowego

do podania: jogurt grecki, śmietanka 30% lub lody waniliowe

IMG_0025

A oto jak to zrobić:

  1. Pokrojone ćwiartki brzoskwiń i borówki umieszczamy w żeliwnej patelni – natłuszczonej wcześniej olejem kokosowym.
  2. Otręby, orzechy i płatki migdałowe mieszamy z olejem kokosowym, cynamonem i miodem. Całość przekładamy na owoce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut. Podajemy na ciepło z jogurtem greckim, śmietanką lub lodami waniliowymi.

Komentarz: Brzoskwinie możemy zastąpić dowolnym owocami. Zamiast miodu możemy dodać brązowy cukier.

IMG_0049 IMG_0050

Otręby, orzechy i płatki migdałowe mieszamy z olejem kokosowym, cynamonem i miodem. Całość przekładamy na owoce.

IMG_0088

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut. Patelnia, którą wykorzystałam jest cała z żeliwa (łącznie z rączką, więc można ją śmiało używać do piekarnika). Tutaj link do reszty pięknych żeliwnych naczyń Chasseur.

IMG_0072

 Podajemy na ciepło z jogurtem greckim, śmietanką lub lodami waniliowymi.

IMG_0112

meble ogrodowe – Castorama (tutaj podobne) // patelnia żeliwna – Chasseur // talerze- Zara Home // serwetki lniane – Lumio

IMG_0104

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

25 odpowiedzi na “Śniadanie w 15 minut! Pieczone brzoskwinie z kruszonką z otrębów”

  1. wygląda to obłędnie!! :)

  2. mniam mniam …. mniam , uwielbiam takie wariacje granolatowe, na bazie oleju kokosowego:)
    Zosiu skad ten piekny twoj kapelusz na zdjeciu z coreczka ??
    pozdrawiam cieplo i milego wypoczynku!!!

    • Zosia

      Magdo dzięki za wiadomość :* p.s. kapelusz z zeszłorocznych wakacji w Toskanii :-)

  3. Zosieńko te zdjęcia! Za wysoką sobie stawiasz poprzeczkę :P:P

  4. Wypróbuje przy najbliszej okazji! Dzięki Zosiu za pomysł :*

  5. Zosiu, Zosiu do kiedy zostajecie na Sycylii? Czy mogłabyś mi ewentualnie podpisać książkę? To byłoby moje marzenie :*****

  6. Jak smakowicie :) Choć dla mnie to typowy deser:)

  7. A ja już nie nadążam z realizacją Twoich przepisów:-D Wczoraj upiekłam ciasto z orzechów laskowych z książki, w zasadzie zjedzono natychmiast! Przyjemności na wakacjach!

  8. Kochani, poszukuję ciekawych miejsc na odpoczynek W POLSCE – miejsc, gdzie dusza odpocznie, zrelaksuje się a głowa nie będzie myśleć o niczym :-) (nie w trójmieście, bo stąd jestem).
    Zna ktoś takie miejsce i może polecić ?

  9. To ostatnie zdjęcie z pieskiem – wspaniałe! Jesteś mistrzynia kadrów Zosieńko :*

  10. Ta sukienka błękitna z plecionym brązowym paskiem skradła moje serce chociaż niewiele ją widać… Czy ktoś z Was wie gdzie można ją znaleźć? Albo moze Zosia powie? :)

  11. Zosiu mozesz zdradzic skad zastawa?:)

  12. Czy można zastąpić olej kokosowy w tym przepisie?

  13. Ale pyszne wyszło!! ;-)

Dodaj komentarz