Z miłości do smaku…

*  *  *

,,Jeść dla przyjemności, a nie tylko odżywiać się” – tak brzmi motto Davida Gaborioud, jednego z najbardziej serdecznych kucharzy jakich miałam przyjemność poznać! :-) David na co dzień prowadzi autorski program kulinarny ,,David w Europie” w telewizji Kuchnia+. Urodził się we Francji i wychował w Paryżu, ale ma korzenie polskie. Techniki kulinarne szlifował podczas staży i szkoleń pod okiem najlepszych szefów kuchni w Polsce i za granicą – czego osobiście bardzo mu zazdroszczę! Przy okazji, tak jak wspomniałam jest niezwykle otwarty na ludzi i potrafi w naturalny sposób zachęcić swoimi kulinarnymi opowieściami do gotowania nawet najbardziej opornych. To co jednak najbardziej mnie urzekło i jest mi osobiście bliskie, to cel który przy współpracy marki Carrefour przyświeca Davidowi – a mianowicie promowanie kultury spożywania jedzenia, celebrowania i delektowania się nim.

Tuż przed moim wyjazdem do Portugalii zostałam zaproszona na wspólne gotowanie pod okiem Davida Gaboriaud i Macieja Majewskiego w studiu kulinarnym Smak Kariery. Okazją do spotkania była promocja książki wydana przez Carrefour – Z miłości do smaku, w której rodzime polskie smaki przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycją. Zarówno profesjonalni kucharze jak i pasjonaci gotowania przedstawiają wyrafinowane potrawy i jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Osobiście bardzo lubię takie spotkania, które pobudzają moją kulinarną wyobraźnię i są świetnym polem do wymiany doświadczeń.

Przepis na jabłka z calvadosem i rozmarynem

Skład:

ciasto sable:

pół pęczka kolendry

1 żółtko

1 łyżka cukru

3 łyżki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki masła

Jabłka w syropie:

3 łyżki cukru

4 łyżki wody

3 łyżki wydrążonych kulek z jabłka

2 gałązki rozmarynu

3 goździki

1/2 laski wanilii

skórka z cytryny i pomarańczy

Krem z calvadosem:

1/2 szkl śmietany

1 łyżeczka winiaku calvadosem1 łyżeczka cukru pudru

A oto jak to zrobić:

  1. Masło mieszamy z cukrem, żółtkiem, mąką i resztą składników. Dodajemy posiekane listki kolendry. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Wycinamy koła, kroimy na pół. Pieczemy 12 min w 160 stopniach C.
  2. Aby przygotować syrop cukrowy: zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy rozmaryn i laskę wanilii. Dodajemy skórki cytrusów, kulki jabłka, zagotowujemy i schładzamy. Macerujemy przez 12 godz. Przed podaniem kulki suszymy na papierowym ręczniku.
  3. Śmietanę ubijamy z pudrem, dodajemy calvados. Na talerzu układamy pierwszy płatek ciasta, na nim kulki jabłek, krem z calvadosem. Przykrywamy drugim płatkiem ciasta i powtarzamy. Dekorujemy małymi płatkami jabłka i listkami mięty.

Czyszczenie krewetek wymaga chwili poświęcenia – w pierwszej kolejności usuwamy pancerz z nóżkami a następnie przewód pokarmowy za pomocą wykałaczki, nakłuwając grzbiet krewetki.

Flambirowanie, czyli widowiskowa czynność polegająca na polewaniu potrawy alkoholem i podpalaniu jej.

 Przepis na zupę Bisque

Skład

500 g pancerzy i głów z surowych, rozmrożonych, dużych krewetek typu gambas

800 ml wody

4 szalotki

2 ząbki czosnku

1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łodyga selera

1 marchewka

2 gałązki natki pietruszki

szczypta szafranu

1 szklanka białego wytrawnego wina

30 ml koniaku

1 łyżka oliwy z oliwek

30g masła

szczypta pieprzu cayenne

A oto jak to zrobić:

  1. Wino mieszamy z szafranem. W garnku na maśle i oliwie dusimy posiekane szalotki, seler, marchewkę i czosnek. Dodajemy głowy i pancerze krewetek, podsmażamy. Wlewamy koniak, flambirujemy. Dodajemy wino z szafranem, gotujemy aż połowa płynu odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Gotujemy 30 min.
  2. Całość miksujemy na gładka masę, i przelewamy przez sitko. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ze smażonymi krewetkami i grillowanymi kromkami chleba.

Przepis na pierś kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami

Skład:

4 piersi kurczaka

1l wody

świeże gałązki tymianku

80ml oleju

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

Gnocchi:

6 pieczonych ziemniaków

40g mąki

1 jajko

40g startego sera Comte

30ml oleju

Grzyby:

20 pieczarek lub boczniaków eryngi

1 łyżka masła

30 ml oleju

A oto jak to zrobić:

  1. W naczyniu mieszamy wodę z solą, następnie wkładamy do roztworu kurczaka i zostawiamy w lodówce na 8 godzin. Po upływie czasu wyjmujemy z solanki i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju, dodając masło, tymianek i czosnek. Mięso przekładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 min w 160 stopni C.
  2. Aby zrobić gnocchi: pieczone ziemniaki obieramy ze skórki i  przecieramy przez sito. Dodajemy mąkę, jajo, ser i sól. Masę dokładnie mieszamy i formujemy wałeczki. Kroimy gnocchi, a następnie gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Grzyby czyścimy i kroimy na pół, smażymy na oleju z masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone mięso podajemy z ugotowanymi gnocchami i grzybami.

Powyższe przepisy pochodzą z książki Z miłości do smaku. Książkę znajdziecie we wszystkich supermarketach i hipermarketach Carrefour oraz w Internecie.

Do końca Warszawskich Targów Książki możecie ją kupić za 39,99 zł.

O 12.00 można zdobyć autograf Davida Gaboriaud!