Skip to main content

Gdy zdecydowanie za gorąco na jedzenie czyli sałata na upały!

*    *    *

  Na dni takie, jak teraz kiedy fale upałów dają nam mocno we znaki, ciało chce tego co najbardziej świeże, czyli warzywa i owoce. Lista zachcianek jest sprecyzowana – talerz pokrojonych kawałków schłodzonego arbuza, dzbanek chłodnika litewskiego na zmianę z gazpacho, ugotowany bób z masłem, czosnkiem i koperkiem albo młode ziemniaki z maślanką. A jeżeli przychodzą chęci na sałatę to eksperymentuję z sosem, który idealnie wpisał się w to, co akurat miałam pod ręką – zblendowany pęczek świeżej kolendry z oliwą, odrobiną miodu i sokiem z limonki podany z mieszanką warzyw i grillowanym serem halloumi.

Skład:

Sałata z grillowanym serem halloumi i sosem ze świeżej kolendry

(przepis na 4 porcje)

4 ogórki gruntowe

garść słodkich pomidorów

1 czerwona cebula

1-2 awokado

1 papryka (czerwona lub zielona)

ok. 250 g sera Halloumi

sos:

1 pęczek świeżej kolendry

sok z 1 limonki

1/4 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki miodu

szczypta soli morskiej + świeżo zmielony pieprz ziołowy

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy wg własnego uznania. Łączymy w dużej misce lub rozkładamy na talerzach.
  2. Na grillowanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy z każdej strony pokrojone plastry sera halloumi.
  3. Aby przygotować sos: świeże liście kolendry łączymy z sokiem z limonki, oliwą, miodem i szczyptą soli/pieprzu. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną mieszankę sałaty skrapiamy sosem i dodajemy grillowane plastry sera.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy wg własnego uznania. Łączymy w dużej misce lub rozkładamy na talerzach.

Na grillowanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy z każdej strony pokrojone plastry sera halloumi.

Przygotowaną mieszankę sałaty skrapiamy sosem i dodajemy grillowane plastry sera.

18 Odpowiedzi do “Gdy zdecydowanie za gorąco na jedzenie czyli sałata na upały!”

  1. O matko, nie lubie takiego sera ale to danie wyglada pysznie. Zrobie, maz bedzie zachwycony

  2. Zosiu, czy myślis, że bazylia zamiast kolendry się nada?kolendra to zielsko szatana wg moich kubków smakowych😀pozdrawiam!

  3. Pycha! Uwielbiam! Sama przy takiej pogodzie właśnie tak bym jadła, proste, im mniej składników i przygotowań tym lepiej.

  4. Czy mogę mieć pytanie nie na temat? Jak nazywa się ta cudnej urody roślinka na zdjéciach po prawej? Pozdrawiam Zosiu i zabieram siê za kopiowanie przepisu, który jak zawsze wygląda cuuudnie! Ty masz kochana jakàś nadprzyrodzonà umiejétność czytania w myślach!! Bez Twoich przepisów już dawno bym zginéła!Aga S.

  5. Witaj Zosiu ! U Ciebie jak zwykle cudnie :-) ten przepis skradł moje serce i w najbliższym czasie na pewno go zrobię. Ważne pytanie: czym mogę zastąpić kolendrę ? Pietruszką ?

    Pozdrawiania ! :*

  6. Droga Zosiu, bardzo dobra propozycja na upały: słony Halloumi: mniam!
    My od paru dni w dziewczyńskim gronie stawiamy raczej na parmezan czy pecorino;-)
    Gorące pozdrowienia z Mediolanu,
    Marta:-)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.