Zielona pasta wielkanocna i świąteczne życzenia :)

*  *  *

Pewnie część z Was już krząta się w kuchni przygotowując wielkanocne pyszności. Dla mnie to jedne z najpiękniejszych świąt – wspólne wyrabianie kruchego ciasta do mazurków, strojenie koszyczka wielkanocnego, malowanie pisanek i poranna rezurekcja. Wielkanoc to również święto nadziei – życzę Wam zatem dużo radości w sercu i duszy, uśmiechów i samych smakołyków na świątecznym stole!

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

300 g ugotowanych brokułów

1 puszka białej fasoli

1-2 ząbki czosnku (ja uwielbiam dużo, więc dodaję 3-4)

sok z 1 cytryny

duża garść startego parmezanu

garść prażonych orzechów (włoskie lub brazylijskie)

do posypania: świeży koperek + kilka kropel oliwy z oliwek

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę – jeżeli masa będzie zbyt gęsta, to możemy dodać wodę, która pozostała z odsączenia fasoli z puszki. Pastę podajemy z koperkiem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Najlepiej smakuję na grzance z masłem, możemy podać ją z ugotowanymi jajkami na twardo. W ciągu tygodnia, lubię ją łączyć makaronem, oliwą z oliwek i parmezanem.

Pasta najlepiej smakuję na grzance z masłem z ugotowanym jajkiem na twardo.

 Wielkanoc to również święto nadziei – życzę Wam zatem dużo radości w sercu i duszy, uśmiechów i samych smakołyków na stole świątecznym!

Zosia