Francuskie tosty na bazie drożdżowego placka z ulubionej piekarni. To nie moda. To nie trend. To smak, który przynajmniej raz w letni weekend, powinno się przywołać. Bez pośpiechu, bez szumu. Taki, który nie potrzebuje fanfar, bo wystarczy, że jest. I to wystarczy. Tosty francuskie z mozzarellą i brzoskwiniami. Słodycz owocu i delikatna słoność sera stapiają się w ciepłej, chrupiącej kromce jak wspomnienie letniego popołudnia, które nie próbuje być czymś więcej, niż jest – prawdziwą chwilą przyjemności. Zapomnijcie zatem na chwilę o jagodziankach i zabierzcie się za ten przepis!
Skład:
(na dwie porcje)
2 kawałki placka drożdżowego Piekarnia Oskroba
ok. 250 ml mleka 3,2 %
1 jajko
2-3 łyżki masła
1 porcja burraty lub mozzarelli
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 brzoskwinie lub nektarynki
garść prażonych pistacji
A oto jak to zrobić:
- W szerokim naczyniu rozbijamy jajko i łączymy je z mlekiem. Kromki ciasta zanurzamy w mieszaninie mlecznej, a następnie rozkładamy na rozgrzanej patelni z masłem. Podsmażamy z obu stron do momentu, aż lekko zbrązowieją. Tak przygotowane tosty, przekładamy na talerz, rozkładamy kawałki burraty lub mozzarelli i polewamy gorącymi brzoskwiniami. Na końcu posypujemy prażonymi pistacjami.
- Aby przygotować brzoskwinie: do rondelka wyciskami sok z cytryny i dodajemy rozmaryn oraz kawałki brzoskwiń. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę czekamy, aż owoce puszczą sok.
[Artykuł powstał we współpracy z Piekarnią Oskroba]
Jeszcze nie ma komentarzy