Skip to main content

ZAPOMNIJCIE O JAGODZIANKACH! TOSTY FRANCUSKIE Z MOZARELLĄ I BRZOSKWINIAMI

Francuskie tosty na bazie drożdżowego placka z ulubionej piekarni. To nie moda. To nie trend. To smak, który przynajmniej raz w letni weekend, powinno się przywołać. Bez pośpiechu, bez szumu. Taki, który nie potrzebuje fanfar, bo wystarczy, że jest. I to wystarczy. Tosty francuskie z mozzarellą i brzoskwiniami. Słodycz owocu i delikatna słoność sera stapiają się w ciepłej, chrupiącej kromce jak wspomnienie letniego popołudnia, które nie próbuje być czymś więcej, niż jest – prawdziwą chwilą przyjemności. Zapomnijcie zatem na chwilę o jagodziankach i zabierzcie się za ten przepis!

Skład:

(na dwie porcje)

2 kawałki placka drożdżowego Piekarnia Oskroba

ok. 250 ml mleka 3,2 %

1 jajko

2-3 łyżki masła

1 porcja burraty lub mozzarelli

1 gałązka świeżego rozmarynu

2 brzoskwinie lub nektarynki

garść prażonych pistacji

A oto jak to zrobić:

  1. W szerokim naczyniu rozbijamy jajko i łączymy je z mlekiem. Kromki ciasta zanurzamy w mieszaninie mlecznej, a następnie rozkładamy na rozgrzanej patelni z masłem. Podsmażamy z obu stron do momentu, aż lekko zbrązowieją. Tak przygotowane tosty, przekładamy na talerz, rozkładamy kawałki burraty lub mozzarelli i polewamy gorącymi brzoskwiniami. Na końcu posypujemy prażonymi pistacjami.
  2. Aby przygotować brzoskwinie: do rondelka wyciskami sok z cytryny i dodajemy rozmaryn oraz kawałki brzoskwiń. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę czekamy, aż owoce puszczą sok.

[Artykuł powstał we współpracy z Piekarnią Oskroba]

Jeszcze nie ma komentarzy

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.