Skip to main content

Skład: klopsiki: 300 g mięsa wołowego (zmielone) 300 g mięsa wieprzowego (zmielone) 100 g salami (w plastrach lub w kawałku) 4 ząbki czosnku 1 cebula (drobno posiekana) 1 łyżka suszonej bazylii szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili 1 łyżka sosu Worcestershire sól morska 1 pęczek pietruszki sos: 2 puszki pomidorów 1 cebula (drobno […]

Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami i białym winem. Jeżeli Ty też, to polecam dzisiejszy przepis. Do drobiu doskonale pasują gruszki, śliwki lub jabłka. W połączeniu ze świeżymi ziołami nadają mięsu szlachetnego smaku. Skład: (przepis dla 3-4 osób) 4 ćwiartki kurczaka 3 łyżki masła + 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże gruszki 1 kieliszek […]

* * * Zbliża się powoli czas przygotowań do Świąt. W tym gorącym okresie warto sobie wcześniej zaplanować świąteczne menu, tak by uniknąć gorączkowej atmosfery. Dzisiejszy przepis to modyfikacja przepisu mojej Mamy. Panująca w naszym domu tradycja pozwalała na spóbowanie pieczonego indyka dopiero po pasterce, choć kusił nas swoim zapachem dużo wcześniej. Jedząc go już późną porą mieliśmy wrażenie […]

* * * Za oknem już coraz zimniej! O tej porze roku z dużą przyjemnością siegam po bardziej pożywne dania. Sycący burger ze sporą mieszanką intensywnych przypraw wraz z aromatycznym, domowym chutney to wspaniała potrawa na chłodniejsze dni. Do tego smażone frytki z buraków, które stanowią idealne dopełnienie jesiennego obiadu. W takiej konstelacji warzywa jeszcze bardziej smakują!

* * * Duża ilość czosnku, świeżej pietruszki, łuskanych orzechów włoskich, dobrej gruboziarnistej soli i sera pleśniowego – w połączeniu z ciastem drożdżowym tworzy piękną świąteczną kompozycję. Marzyłam o takim wieńcu już od jakiegoś czasu. Kilka podejść i prób zaowocowało oto tym przepisem. Ciekawa jestem co powiecie? Skład: 500 g mąki 1 łyżeczka soli 25 g […]

* * * Danie z niczego! Najważniejszą rolę odgrywają tu jednak zioła, którymi posypuję obrane warzywa. Czarnuszka siewna, papryka wędzona (słodka), pieprz młotkowany z kolendrą, kurkuma lub chili pepperoncini. Na co mamy tylko ochotę! A co do ziemniaczanego puree – musi być gładkie (jeżeli nie mamy praski, to polecam skorzystać z blendera) z dużą ilością czosnku i tartego […]