Skip to main content
3 marca 2015

Chicken curry

Chicken curry. Danie które można przygotować na wiele sposobów, a główną ideą jest łączenie różnych smaków – słodkiego, kwaśnego, pikantnego i słonego. Proporcje ziół podałam w przybliżeniu. Przyprawiając danie polecam samemu podjąć wyzwanie i wypróbować swoich połączeń smaków. W przepisie jest sporo składników (co prawda, zawsze staram się tak przygotowywać przepisy dla Was, aby składniki były ogólno dostępne i żebyśmy nie musieli odwiedzać […]

Tarta Tatin czyli tzw. tarta odwrócona. Wykonanie jej chodziło za mną od samego przyjazdu z Paryża. Oryginalna tarta Tatin podawana jest z jabłkami a cały jej kunszt polega na tym, iż najpierw formę wypełniamy karmelizowanymi jabłkami a dopiero później przykrywamy ciastem. Historia głosi, że jej twórczyni stworzyła ją na skutek roztargnienia. Stała się jednak ogromnym hitem i doczekała się […]

W dzisiejszym przepisie zależało mi na tym, by pokazać że rybę nie trzeba wyłącznie smażyć w głębokim oleju. To dość ważne, by korzystać ze zróżnicowanych przepisów, dostarczając organizmowi różnorodnych składników odżywczych. W tym przepisie wystarczy podsmażyć czosnek, cebulę i cukinię z dużą garścią świeżej szałwii, a następnie przykryć tym filety z pstrąga i zapiec w […]

Kasza gryczana z kefirem to wspomnienie z dzieciństwa. Czasem dorzucaliśmy do niej podsmażony boczek, garść posiekanej pietruszki i obiad gotowy. W dzisiejszym przepisie proponuję ją podać z upieczonymi polędwiczkami z jabłkami, selerem i pieczarkami. Danie nie wymaga większego poświęcenia czasu, a dzięki wcześniejszemu podsmażeniu ziół na patelni, wszystkie składniki nabierają głębszego aromatu. Niedawno ktoś z Czytelników poprosił mnie […]

Kolorowe ziemniaki? A to heca! Kilka tygodni temu otrzymałam wiadomość od bardzo sympatycznej Czytelniczki Lidii z dalekiego krańca Polski. Zapytała się mnie wprost, czy w trakcie swoich kulinarnych eksperymentów nie chciałabym wypróbować kolorowej odmiany ziemniaka? Przy okazji dowiedziałam się, iż Pani Lidia wraz z mężem Krzysztofem z zamiłowania uprawiają w swoim gospodarstwie warzywa o których mało kto słyszał […]