Skip to main content

Pieczony indyk to idealna alternatywa dla wszystkich wędlin, których unikam jak ognia. Odkąd zaczęłam zwracać uwagę na ilość mięsa zawartego np. w szynce z pieca, to okazało się że w większości wynosi ono jedynie 65 procent, resztę stanowią substancje wypełniające i stabilizujące (azotanowa solanka, żelatyna, białko sojowe) zastępujące wędzenie i konserwanty. Na liście mogą się także znaleźć jajka […]

Świeży groszek zawsze przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Siadało się beztrosko na trawie i godzinami łuskało. Jedliśmy go garściami, a jak zabrakło to najmłodszy z nas wędrował po dokładkę. W tym roku postanowiłam sama go posadzić. Wije się pięknie wokół ogrodzenia, ale jeszcze czekamy aż dojrzeje. Taka mała ,,sprawa" a jak cieszy!

Ostatnio jedna z Czytelniczek poprosiła mnie w komentarzach o przygotowanie przepisu z bobem. Oto i on- zapożyczony on mojej Mamy. Podsmażamy pokrojony na kawałki wędzony boczek, dodajemy gruboziarnistą sól i ugotowany bób. Całość delikatnie podsmażamy i mieszamy z posiekanym koperkiem i liśćmi bazylii. Skrapiamy oliwą z oliwek. Niektórzy obierają bób ze skórki. Ja niestety nie należę do tych […]