Skip to main content

Na dzisiejszy obiad zapraszam prosto z mojego ogrodu. Świeże rzodkiewki, chrupiąca zielona fasolka szparagowa i pieczone mięso w całkiem dobrym sosie. Ktoś chętny? Skład: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 2 łyżki suszonego majeranku garść swieżego majeranku ser kozi do smarowania Merci Chef młode ziamniaki / zielona fasolka szparagowa / rzodkiewki / pomidory (opcjonalnie) 2 łyżki masła […]

Follow my blog with bloglovin! Skład: ok. 1kg małży  1 opakowanie mieszanki owoców morza (mrożone, ok. 250g) ok. 400 g makaronu spaghetti 4-5 ząbków czosnku pęczek pietruszki kilka kawałków pokrojonego chili 1 kieliszek białego wytrawnego wina oliwa z oliwek kilka ziarenek kolorowego pieprzu Kotanyi sól morska A oto jak to zrobić: 1.       Małże oczyszczamy z […]

Mój nowy eksperyment. To jest jedna z tych potraw, którą zdecydowanie łatwiej się fotografuje w efekcie końcowym, a sam proces mieszania zmiksowanej fasoli i startej cukinii nie należy do najpiękniejszych. Przyznam się Wam szczerze, że miałam trochę obaw, czy aby to połączenie składników było dobre. Teraz już wiem, że warto spróbować i z pewnością zrobię […]

10 kwietnia 2013

Soupe à l’oignon

Na skrzyżowaniu dwóch ruchliwych ulic Paryża, Rue de Rivoli i Saint Honoré zatrzymuję się na tradycyjną francuską zupę cebulową. Jest pora obiadowa. Niemiłosiernie burczy mi w brzuchu. Zafascynowana widokami paryskich ulic, zupełnie zapomniałam o jedzeniu. Kelner naprędce podaje gorące naczynie zupy. Pierwsze wrażenie mało estetyczne. Kolor żółtawy z potwornie dużą warstwą podpieczonego sera. Dobrze, że podali ciepłe […]