Skip to main content

Na pierwszy rzut oka przygotowanie faszerowanej papryki wydaję się nieco czasochłonnym zajęciem. Na szczęście smak delikatnej i soczystej papryki z pełnoziarnistym ryżem szybko rekompensuje nasz wysiłek. Jeżeli chcemy zaimponować naszym najbliższym warto skusić się na ten przepis.

3 września 2012

The Hamburger!

Wielki i wyjątkowo doceniany przez nas symbol fast foodów. Oto i on. Hamburger. Kto go nie lubi? Kiedy przyrządzam go w domu i mam wplyw na dobór najlepszych składników sprawia mi on ogromną radość. Jeżeli chodzi o mięso, to przy wyborze zawsze poświęcem trochę więcej uwagi. Co prawda nie wypytuję sprzedawców w jakich warunkach wyhodowano zwierzęta, jak […]

    Moja kuchenna biblioteczka powoli pęka w szwach, ale na kulinarną podróż przez Włochy zawsze znajdę miejsce. Zakupiłam więc następną książkę. ,,Apetyt na Italię" to kolejna pozycja na rynku, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale również skutecznym sposobem odkrywania świata. Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza vespą śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w […]

W mojej kuchni od rana istny zamęt. Gładki beszamel przenika się z czerwono krwistym odcieniem sosu pomidorowego. Zapach świeżego rozmarynu i woń  posiekanej cebuli, unoszą się i dają mi złudzenie wloskiego ciepła, choć za oknem bałtycka wichura.

  Ku memu zaskoczeniu, cykl przepisów zadedykowany studentom spotkał się z całkiem dużym zainteresowaniem. A zatem wszystkim tym co studiują, nie studiują albo dopiero zaczną studiować duże podziękowania. Do niedawna nawet przez myśl mi nie przeszło, że takie proste i szybkie dania mogą kogoś zainteresować, ale chyba w przepisach o to chodzi, aby zachować prostotę wykonania […]