Skip to main content

Krem z kalafiora ze smażoną cukinią i chrupiącą szynką prosciutto!

Skład:

1 mały kalafior

1 duża cukinia

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

3-4 ząbki czosnku

3-4 duże łyżki jogurtu greckiego

2 plastry szynki prosciutto

garść świeżego tymianku / 2 liście laurowe / 3-5 ziarenek pieprzu / 2-3 ziarenka ziela angielskiego

sól morska

oliwa z oliwek

A oto jak to zrobić:

1. Cukinię kroimy w takarki, a kalafiora rozbieramy na tzw. różyczki. Oliwę rozgrzewamy na patelni dodajemy pokrojoną cebulę, talarki cukinii, rozgnieciony czosnek, świeży tymianek i podsmażamy do momentu, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie różyczki kalafiora umieszczamy w szerokim garnku, zalewamy gorącą wodą aż po wierzch kalafiora i dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i szczyptę soli. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy ok. 10-12 minut.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i umieszczamy na blasze cienko pokrojoną szynkę prosciutto. Kawałki szynki pieczemy ok. 8 minut.

2. Ugotowanego kalafiora zdejmujemy z ognia i odstawiamy aby odrobinę ostygł. Do garnka dodajemy usmażoną cukinię z cebulą, następnie całość miksujemy za pomocą blendera. W trakie miksowania dodajemy jogurt grecki. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Przed podaniem dekorujemy podpieczoną szynką prosciutto.

Wskazówki:

1. Warto pamiętać, by w trakcie doprawiania kremu nie użyć zbyt dużej ilości soli, gdyż sama szynka prosciutto jest słona.

2. Jeżeli w trakcie miksowania całości stwierdzimy, iż krem jest zbyt gęsty proponuję dodać nieco mleka (zamiast bulionu), nie pozbywamy się wody w trakce gotowania kalafiora.

3. Do tego typu kremów świetnie pasują crostini zapiekane z serem camembert.

4. Zamiast chrupiącej szynki prosciutto możemy dodać kawałki sera gorgonzola.

Follow my blog with bloglovin!

114 Odpowiedzi do “Krem z kalafiora ze smażoną cukinią i chrupiącą szynką prosciutto!”

  1. Cudowności:) jeszcze rano, a ja już marzę o takiej zupce…:)
    po pracy pędzę po składniki i do garów:)Zosiu dziękuję za tak bajkowe inspiracje;)

    • .. to ja dziękuję za odwiedziny i trzymam kciuki za Twoje gotowanie!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  2. Głupie pytanie, bo z opisu i zdjęć nie wynika: kalafiora odcedzasz z tej wody?

  3. spadłaś mi z nieba z tym przepisem! od wczoraj chodziła mi po głowie jakaś “nowa”, inna zupka :)

    Ta wygląda wyśmienicie!

  4. Zosia, to teraz będzie więcej przepisów na zupy? a może rozgrzewające dania jednogarnkowe?

  5. Kochana, jakbyś miała pomysł na jakiś ciekawy gulasz to bardzo proszę mieć w pamięci przygotować taki post :-)

    Jutro wypróbuję Twój dzisiejszy przepis, lista zakupów już przyszykowana :)

  6. Wow! Myślałam, że to skan z Twojej książki z przepisami. Wracając do kremu, to znam go i uwielbiam. Cukinię też w każdej postaci zjem.
    Pozdrawiam z mglistego Poznania

  7. pysznie wygląda…uwielbiam zupy kremy..musze koniecznie zrobić:) Dzięk za przepis

  8. No i wiem co będzie dziś na obiad, a może zostanie nawet trochę na lunch na jutro do pracy :)

  9. Zosiu, mam wrażenie, że te zdjęcia wręcz pachną! Czy to pierwsze, jeszcze “ciepłe” kadry z Twojego albumu z przepisami? Jeśli tak, to cudownie:-)

  10. Zosiu twoje przepisy są cudowne.
    Na zdjęciach wygląda to tak smakowicie że chciałoby się ugryźć monitor. :) Zawsze wchodzę tu rano gdy mój synek ucina sobie drzemkę a ja mam chwilę dla siebie i czas na przyjemności jaką jest niewątpliwie odwiedzanie Twojego bloga.
    Mam do Ciebie pytanie. Wśród Twoich przepisów jest sporo tart. Czy Twoim zdaniem szklana forma się sprawdzi?
    Pozdrowienia dla Ciebie i córeczki :)

    • Witam serdecznie!

      Bardzo dziękuję za odwiedziny! Przyznam szczerze, że moje doświadczenie opiera się wyłącznie na silikonowych formach(które swoją drogą polecam) oraz na zwykłych blachach.. a zatem może ktoś z Czytelników się wypowie? :>

      • Ja robię często w formie ze szklanym dnem i sprawdza się tak samo jak we wszystkich innych :)

      • Ja używam tylko ceramicznej formy i jestem zadowolona. Efekt zawsze wychodzi zamierzony :)
        Pozdrawiam

      • Moja przyjaciółka robi tarty w szklanej formie i wszystko jest w porządku. Użyj tylko papieru do pieczenia!

        Zrobiłam dzisiaj krem, był pyszny:)! Co prawda nie z szynką tylko z serem gorgonzola, ale też było ok:)

        Pozdrawiam ciepło!

  11. Zosiu, jaką inną szynką można zastąpić tą podaną w przepisie? Nie sądzę by w mięsnym obok taką posiadali :)

  12. Wow, uwielbiam zupy i szczegolnie lubie je gotowac. na pewno sprobuje Twojego kremu z kafiora. Ah i te nowe zdjecia sa swietne, oddaja duzo bardziej charakter tego bloga. :)

  13. Witam, wchodzilam kilka razy na strone aby sprawdzic czy przepis sie juz pojawil. Zawiera on wszystkie skladniki ktore uwielbiam wiec musze wyprobowac, dzieki!

    Mieszkam we wloszech i zauwazylam rowniez ze uzywasz wiele wloskich przepisow. Moj chlopak jest wlochem i gotuje dla mnie codziennie wiec jesli potrzebujesz inspiracji lub sprawdzonego przepisu pisz :)

  14. Kochana moja widzę Cię w roli zwyciężczyni masterchefa :) uwielbiam Twoje przepisy! A może jakieś aromatyczne, jesienne ciasteczka?

  15. mniam… wygląda to jak zwykle przepysznie ♥
    Przepis na pewno zostanie wykonany niebawem ;)
    Buziaki dla Zosi i maleństwa

  16. Zosiu, nieustannie sledze Twoje przepisy, a potem probuje je realizowac. Wszystko wyglada tak pieknie i smacznie, ze az chce sie pichcic. A moj mezczyzna jest zachwycony moim zaangazowaniem no i smakiem tych wszystkich wypiekow i dan :) Dziekuje! 3miastowiczka pozdrawia 3miastowiczke :)

  17. hmmm … :)) jak zawsze wygląda obłędnie pysznie :)) no i mam przepis pychotkę na obiad :))
    dziękuję serdecznie i pozdrawiam cieplutko :))

  18. Zosiu, nieustannie nas zaskakujesz Swoimi świetnymi pomysłami kulinarnymi :)) Odwiedzić Twojego bloga to już codzienny obowiązek :))

  19. Zaraz biorę się do roboty:) Mam tylko jeden problem- nie dostałam świeżego kalafiora, w związku z czym kupiłam mrożony… Mam nadzieję, że się nadaje? Pozdrawiam ze słonecznych Katowic ! ;-)

  20. czym mozna zastapisz szynke prosciutto? nie stac mnie na nia i czy podczas miksowania kalafiora zostawaimy wode w ktorej sie gotowal czy ja wylewamy?

  21. krem zrobiony. bardzo dobry aczkolwiek musiałam dodać duuużo więcej przypraw (zwlaszcza tych ostrych) bo bez tego wydawal się troszkę mdły i bez zdecydowanego smaku. Ogólnie przepis na plus, banalnie prosty, każdy podoła :-) pozdrowienia!

  22. Bardzo podoba mi się forma tego posta :)) A zupkę na pewno spróbuję zrobić bo kocham kalafiory pod każdą postacią!

  23. Zosiu, masz może pomysły na przepisy z dużą ilością białka? Lekarz zalecił mi większe jego spożycie, a nie chcę się ograniczać do jajek i kurczaka! :)

    • Mam ten sam problem. Do tego jeszcze ryby i wołowinka. Chude sery białe też mają sporo białka.
      Ja nie wiem czy przypadkiem nie zacznę jakiejś odżywki białkowej pić bo nie jestem w stanie pakować w siebie tyle ryb, mięsa i nabiału :)

      • ja nabiał to jeszcze, ale mam problem bo ryb nie jadam w ogóle a z mięs tylko kurczaka :(

  24. :)

    Czy Twój autorski album jest już do kupienia? Ponieważ działa już opcja zakupu w sklepie internetowym, a opis jest ” w trakcie realizacji” ?? Kiedy można się spodziewać albumu?

  25. co tam zupka, OTOCZENIE zupki – podkładki, dodatki, małe szczególiki – aż każdy ma ochotę pojeść ;) pozdrowienia Zosieńko

  26. Cykl o zupach to wspaniały pomysł! Przecudowny! :)
    Kocham zupy i uważam, że są one najważniejsze w zdrowym odżywianiu. W pracy wolę zjeść ciepłą zupkę, która nie obciąża żołądka i nie powoduje spadku energii niż jakieś mięso. Niestety rzadko sama gotuję i najczęściej jadam zupy zamawiane, które z prawdziwą zupą mają tylko nazwę wspólną :( Mam nadzieję, że dzięki Twoim przepisom Zosiu w końcu wezmę się za przyrządzanie zup na poważnie i zdrowo! Domowa zupka w ciągu dnia, pyszności :) Czekam na kolejne przepisy na zupki! :)

  27. kremik wykonany! pycha! Zosiu, znasz może jakiś sprawdzony przepis na krem z cukinii?

  28. Na pewno wypróbuję:) Póki co u mnie króluje również Twojego przepisu Zosiu krem z pomidorów , dzięki dodaniu czerwonych papryczek tez świetnie rozgrzewa :)

  29. Przeczytane, składniki kupione i właśnie zrobione. Krem gotowy! Dzięki za przepis

  30. Wiedziony instynktem, przemierzałem internetowe stepy w poszukiwaniu pomysłu na obiad… Żeberka, schabowy, a może pójdę do chińczyka. Klikając na Twój blog widziałem już zdjęcia rozgotowanej fasoli i smażonego mięsa robione telefonem w ślepej kuchni. A tu takie cuda.
    Dosyć już tego kadzenia, udało Ci się spotęgować mój głód i przywrócić chęć do gotowania.
    Dzięki, jesteś w porządku, zajrzę tu jeszcze

  31. Zosiu, zupka na 6+ (bardzo duży plus) :)) obłędnie pyszna :)) dziękuję za przepis i już czekam z utęsknieniem na kolejny … :))
    pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia :))

  32. super pomysł na taką “książkową” stylizaję przepisu. wygląda bardzo fajnie.
    zupy mogłabym jeść codziennie. :)

  33. Cześć, bardzo fajny blog, bardzo fajne przepisy. Kilka sposobów na ciekawe dania już wypróbowałam i byłam bardzo zadowolona z efektu:)

    Pozdrawiam!

  34. Ja zawsze do każdej zupy krem dodaję przynajmniej 1 ziemniaczka. Dzięki temu krem jest naprawdę aksamitny i ma idealną konsystencję. Polecam sprawdzenie patentu :)

  35. Wyglada smakowicie! Zosiu dopiero teraz widze ze masz swoj sklep…szukam pieknej tortownicy bielej ,duzej w stylu prowansalskim,mam nadzieje ze pojawi sie kiedys u Ciebie w sklepie bo nie moge nigdzie znalezc ,albo za male albo kolor niezbyt mi odpowiada pozdrawiam!

    • Miałam ten sam problem z białą paterą :-) A jeśli już jakąś znalazłam, to zabójcza cena!
      W końcu natrafiłam na całkiem ładną w TK Maxx (ok. 32zł). Może jeszcze będzie?

      Z pozdrowieniami!
      Zosia

  36. Ja właśnie upichciłam zupę krem brokułowo- serową (cheddarową) pychota! Zosiowaj kalafiorówki też muszę spróbować. Zosiu myślisz, że zamiast podgrzewania szynki w piekarniku mogę ją tak szybciutko na patelni podsmażyć? mój piekarnik ma ślimacze tępo rozgrzewania :(

  37. Zosiu, mam pytanie: kiedy ukaże się Twoja książka? Już nie mogę się doczekać ;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie
    Ewa

    • ja również czekam z niecierpliwością na książkę Zosi, to będzie istna ‘skarbnica pyszności’ i pewnie rozejdzie się jak świeże bułeczki :)), więc ja też śledzę, żeby nie przegapić jak już się pojawi i od raz kupić to ‘cudo’ :))

  38. Zosiu, jak uzyskałaś ten świetny efekt książki na zdjęciach? To jakiś gotowy filtr czy pojedynczo edytowałas? :)

  39. Zosiu, mam pytanie – prośbę. Skoro macie w swoim składzie Gosię od zdrowego żywienia, to czy nie moglybyscie podawac przy przepisach kalorycznosci dań?

    Niektórzy są na diecie ale chętnie by ugotowali Twoje dania, inni po prostu lubią kontrolować dzienne spożycie kalorii.

  40. Danie przepyszne!!!!!! Uwielbiam Twoje dania, są proste ale za to pyszne. Co najważniejsze: składniki nie są z kosmosu i sa łatwo osiągalne a to dla mnie baaardzo ważne!
    Mam pytanie: czy wszystkie przepisy wymyślasz sama ? zastanawiam się nad prowadzeniem bloga kulinarnego gdyż kuchnie świata to moja pasja! Jednak jestem początkująca i sama raczej nie wymyślam dań. Czy ma sens tworzenie bloga i wybieranie rożnych przepisów, późniejsze ich przygotowanie i dzielenie się opiniami z innymi?

  41. Zupa krem – uwielbiam! O tak, poproszę więcej przepisów na to fantastyczny danie. A jutro już biegnę do warzywniaka po kalafiora i cukinię :)

  42. Pyszności! Poniedzialek u nas jest dniem zupy(po weekendowych szaleństwach kuchennych i nie tylko, mamy ochotę na coś dobrego i szybkiego) i zawsze szukam jakiś nowych ciekawych przepisów, co nie jest takie łatwe, bo większość to klasyka z kilkoma zmianami. Twój przepis jest oryginalny, zupka wyszła pyszna, lekka, ma śliczny kolorek. Dodatki fajnie ją ubarwiają(zrobiłam tak jak polecałaś grzanki z camebertem). Oprócz tego co ważne robi się ją bardzo szybko i prosto. Całe gotowanie zajęło mi nie więcej niż 20 minut. Na pewno wypróbuje więcej przepisów z Twojego bloga! :) No i gratuluje pięknych zdjęć, niestety nie ma wielu fajnych polskich blogów kulinarnych z tak świetnymi zdjęciami jedzenia, a wiadomo, że najpierw jemy oczami. ;)
    Mam nadzieje, że będziesz też inne przepisy na tak fajne zupy publikować i nie tylko. :)

  43. Pyszna! Zrobilam wczoraj i byla idealna na zimowy wieczor. Z mojej strony do cukini, cebuli i czosnku dodalam drobno pokrojona czerwona papryczke chilli i wszystko razem podsmazylam.Natomiast zamiast prosciutto w piekarniku podpieklam pancette i zmiksowalam z warzywami.Male kawaleczki pancetty w zupie byly pysze. Pozdrawiam.

  44. Pychaaa! Smak samego kremu jest dość delikatny, pastelowy, więc postanowiłam dodaać jednocześnie podsmażoną ogonówkę brandenburską i serek pleśniowy Lazur i …wyszło znakomicie! Dziękuję!

  45. Robiłam wczoraj, po prostu genialna! Do tej pory nie byłam przekonana do zup-kremów, ale po Twoim przepisie zmieniam zdanie ;-)

  46. Kupiłam wczoraj piękny kalafior i szukałam przepisu co by tu zrobić. Postawiłam na ten krem i przed chwilą go zjedliśmy. Był pyszny!!! Dobrze że zrobiłam na dwa dni :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.