Przed nami kilka dni błogiego lenistwa. Pogoda ponoć w całym kraju wymarzona.. a zatem życzę Wam wielu beztroskich chwil spędzonych na powietrzu. Może któryś z moich dotychczasowych pomysłów, przyda Wam się i urozmaici grillowe obżarstwo :-) 

5 kwietnia 2012

Wielkanocne słodkości!

 W tym roku zdecydowanie cieszę się na desery wielkanocne. Na myśl o kajmakowych mazurkach na kruchym cieście i wspólnym rytuale ich dekorowania – od razu mi weselej!  W takich chwilach moja kuchnia przeinacza się w małą pracownię słodkości. Nikomu już nie wadzą porozsypywane kolorowe groszki, lepiący się do wszystkiego kajmak, na wpół wyrośnięta rzeżucha, czy nie… Czytaj dalej

 Zdarza się, że do niektórych przepisów podchodzę kilka razy. Tak było w przypadku paschy, którą wprost uwielbiam! Już teraz mogę Wam powiedzieć, że wiele zależy od jakości twarogu. Pascha nie jest łatwym deserem, ale gdy się uda to poczucie spełnienia jest niewiarygodne. Jest coś niezwykłego w obserwowaniu przemiany, jaką potrafi przejść wielokrotnie zmielony i umęczony… Czytaj dalej

16 lutego 2012

Tłusty czwartek!

Uwielbiam pączki! Im tłustsze tym lepsze! Jestem już po dwóch porannych i na pewno na nich się nie skończy. Niestety nikt z mojej rodziny nie przekazał mi cennych porad i nie mam żadnych tajników jak samemu je przyrządzić. Otwarcie przyznaję się, że liczę na Wasze sprawdzone przepisy …a tymczasem zamieszczam przepis na Tartę malinową z… Czytaj dalej

Skład: krem: 1 szklanka (250 ml) mleka 3,5% 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 6 żółtek 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru wanilinowego 1 opakowanie biszkoptów (podłużne lub okrągłe) karmelizowane gruszki: 4 średnie gruszki 3 łyżki wody 1/4 szklanki cukru (najepiej brązowy) masa z mascarpone: 250g serka mascarpone  3-4 łyżki cukru pudru… Czytaj dalej

24 stycznia 2012

Kaiserschmarrn!

Kaiserschmarrn (omlet cesarski) Skład: 220 g mąki 4 żółtka 4 białka 50 g cukru 250 ml mleka 3,2% garść rodzynek (opcjonalnie) szczypta soli cukier puder masło/olej do smażenia polewa: 500 g mrożonych śliwek kilka kropel cytryny 2-3 łyżki cukru pudru A oto jak to zrobić: 1. Mleko, przesianą mąkę, żółtka, cukier i szczyptę soli mieszamy i… Czytaj dalej

Banana Split Skład: 2 banany 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) garść prażonych płatków z migdałów 1-2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek  A oto jak to zrobić: 1. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jogurt grecki oraz konfitury. Na końcu posypujemy gorącymi, prażonymi płatkami z migdałów.