Skip to main content

*  *  * Pieczenie serników nigdy nie przychodziło mi łatwo. Jako dziecko zdecydowanie wolałam ten na zimno – bez rodzynek – z różową galaretką i plastrami brzoskwini na wierzchu. Z czasem smaki się zmieniają – chociaż niechęć do rodzynek pozostała :-) Jeżeli lubicie serniki wilgotne i dość puszyste, to ten przepis jest w sam raz! Skład: (forma o […]

Skład: ciasto (standardowa tortownica lub większa, średnica 26-28 cm) 150 g mąki kokosowej – dostępna w Biosklepie 100 g mąki ryżowej – dostępna w Biosklepie 1 jajko 150 g masła 60 g brązowego cukru szczypta soli solony karmel: 5-6 łyżek brązowego cukru 250 g serka mascarpone (może być więcej) szczypta soli morskiej, gruboziarnistej do dekoracji: […]

* * * Uwielbiam okres przedwielkanocny. Powietrze nareszcie rześkie po pierwszych wiosennych deszczach. Czuć ziemię. Na okolicznym rynku kolory tulipanów przekrzykują się. Wszystko takie świeże i niewinne – czeka na swój czas. Kupuję bazie, hiacynty, żonkile i gałązki forsycji. Wielkanoc coraz bliżej… Skład: (forma o wymiarach:  9 cm x 33 cm lub o średnicy: 28-9 […]

* * * Nie od dzisiaj wiadomo że serce, które wkładamy w przygotowanie jedzenia może zmienić nawet najbardziej zwykłą potrawę w pewien rodzaj sztuki. Wszystko to co nasz otacza może dać upust naszej fantazji – dlatego dzisiaj zainspirowana pierwszymi oznakami wiosny proponuję coś słodkiego z myślą o zbliżających się świętach… Skład: Przepis na biszkopt: 5 jajek 150 […]

Skład: 5 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej (wersja bezglutenowa: mąką ryżowa) garść mrożonych owoców (jagody, maliny, borówki lub truskawki) do smażenia: 2 łyżki masła do posypania: cukier puder do podania: jogurt grecki lub lody waniliowe A oto jak to zrobić: Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, a białka na sztywną pianę. […]

Skład: (przepis jest modyfikacją sycylijskich pączków Castagnole di ricotta) (przepis na ok. 40 mini sztuk) 200 g mąki pszennej 350 g sera ricotta* 3 jajka otarta skórka z 1 cytryny ok. 40 ml (może być więcej) Limoncello* 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki brązowego cukru do podania: cukier puder do smażenia: olej rzepakowy * polecam również […]