Skip to main content

* * * Ilekroć, gdy kupuję kawę na wynos spoglądam łakomym wzrokiem na słoje stojące przy kasie z równie wypieczonymi ciastkami. Zawsze obiecuję sobie, że upiekę takie w domu. Co prawda te moje, kształtem nie są idealne, ale smakują tak jak sobie wyobrażałam. Są maślane, kruche i nieco się ciągną. A przepis jest tak prosty, że udadzą się […]

Skład: (dowolna forma, np. tortownica o średnicy 26-29 cm) 180 g mąki 3 jajka 2 łyżki mleka 100 g brązowego cukru ( ja zamieniłam na ksylitol) 2 tabliczki białej czekolady 60 g wiórków kokosowych 1 laska wanilii (opcjonalnie) 100 g masła 2 duże, dojrzałe banany + 1 banan do dekoracji 1 łyżeczka proszku do pieczenia […]

Skład: (tortownica o średnicy 23 cm lub 26 cm) 5 jajek 150 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g brązowego cukru (najlepiej Muscovado) 30 g mieszanki przyprawy korzennej (mielony pieprz, cynamon, goździki, imbir) 3 łyżki dobrego kakao krem: 2 opakowania serka mascarpone (500 g) 2-3 czubate łyżki cukru pudru skórka otarta z 2 […]

 * * * Za zaparowanym oknem pociągu spoglądam na białe zaspy śniegu – krajobraz niczym wyjęty z kuli śnieżnej. Jest 8 rano. Pociąg relacji Gdynia-Warszawa sunie po zaśnieżonych torach. W spakowanej walizce wiozę wieńce, świece, lniane serwety, obrus, przyprawy korzenne, blendę i naładowany aparat. Kilka tygodni temu zostałam zaproszona przez IKEA do zrealizowania sesji zdjęciowej […]

 * * * Dzisiejsze pierniczki są z myślą o wszystkich – tych młodszych i starszych, którzy cierpią z powodu nietolerancji glutenu. Mogę się jedynie domyślać jaki faktycznie może to stanowić problem, szczególnie w okresie świątecznym. A przecież w Święta nikt nie może być poszkodowany ! :-) Skład: (przepis na ok. 12-15 ciasteczek) 150 g mąki […]

* * * Chyba już nastał odpowiedni moment, żebym mogła zacząć dzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Uwielbiam ten okres, gdzie mamy jeszcze chwilę, żeby spokojnie móc zaplanować świąteczne potrawy. Bez pośpiechu. Z umiarem, myśląc o różnych gustach domowników. Dzisiejszy pudding należy do ciężkich i mokrych ciast – w sam raz na wigilijny deser. Skład: (forma […]

Gorące, maślane rogale z całą masą przepysznych bakalii, zanurzone w puszystym musie z białej, palonej czekolady aromatyzowanej trawą cytrynową? Brzmi jak najlepszy deser z francuskiej pâtisserie, który – i tu niespodzianka – możemy wykonać samemu we własnym kuchennym zakątku. Dzisiejszy wpis to efekt naszego kolejnego spotkania z Przemkiem (poprzednio gotowaliśmy dla Was Ramen), który tym razem z […]