Skip to main content

Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: 200 g twarożku homogenizowanego 2-3 łyżki cukru pudru przygotowujemy formę do pieczenia tart o średnicy ok. 26 cm, natłuszczamy formę ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, i wykładamy nim formę, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, pieczemy w rozgrzanym piekarniku […]

,,Niech go pani zaprosi na obiad, panno Emmo, wybierze mu najlepszy kawałek ryby i kurczęcia, ale wybór żony niech pani jemu pozostawi".  (Książka kucharska Jane Austen, Maggie Black, Deride Le Faye, Wydawnictwo Literackie, 2010).       Wykwintna podróż w życie domowe i towarzyskie wyższej klasy angielskiej z początku XIX wieku. Dla wszystkich, którzy ubóstwiają autorkę […]

31 sierpnia 2011

Summer moved on …

… and the way it goes    You can't tag along     Honey moved out     And the way it went                                                             Leaves no doubt …    […]

27 sierpnia 2011

Italian Panna Cotta!

Skład: 250 ml śmietanki kremówki 36% 200 ml świeżego mleka 3,2 % 60 g cukru 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  2 łyżki żelatyny w proszku do podania: mus malinowy, świeże maliny, listki świeżej mięty A oto jak to zrobić: 1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Laskę wanilii […]