Skip to main content

* * * Uwielbiam świeżo wyciskane soki. Wraz z nadejściem sezonu jesienno – zimowego pije je codziennie i wstyd się przyznać, ale zmuszam do nich każdego domownika. Sztywna zasada – nie odejdę do póki szklanka będzie pusta, bo to samo zdrowie! Zarazki atakują z każdej strony – w pracy, w domu, w szkole, wszędzie. Codzienne picie […]

2 grudnia 2015

Wieniec adwentowy

* * * Świeże gałązki iglaste porozrzucane po domowych kątach, dzbanek herbaty cynamonowo – żurawinowej na stole, a na grzejnikach suszące się powoli plastry cytrusów – tak wyglądała nasza ubiegła niedziela. Okres przedświąteczny to dla mnie najmilszy czas w całym roku. Celebracja każdego grudniowego dnia sprawia, że Święta przeżywamy jeszcze bardziej, a gradacja emocji związana z przygotowaniem Świąt powoduje, […]

19 listopada 2015

Drukarnia Cafe, Gdańsk

* * * 12 sierpnia słynna, gdańska Mariacka ożyła! A to za sprawą nowego, klimatycznego miejsca w Gdańsku o nazwie Drukarnia Cafe. To tu parzenie kawy nabiera nowego wymiaru. Sprzęty przypominające skomplikowane urządzenia chemiczne wykonane głównie ze szkła, wzbudziły moją ciekawość tuż na wejściu. Przemiły barista, który czujnie dojrzał moje zakłopotanie od razu przystąpił do przedstawienia nam […]

* * * Ulubiony dziergany sweter, grube wełniane skarpety i gorący korzenny napar – bez tego ani rusz! Jesienne poranki niestety nie należą do tych najłatwiejszych. W tych miesiącach chętnie sięgam po wywary z wielu aromatycznych przypraw. Cynamon działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga trawienie i leczy przy przeziębieniach, kurkuma podobno ma niesłychane właściwości antynowotworowe, a goździki bo […]

* * *  Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie jadła jaglankę na śniadanie – być może kasza jaglana nie była wtedy dostępna, a kasza manna wszystkim wystarczała?! Tak czy owak poznałam ją zaledwie kilka lat temu, kiedy zaczynały się otwierać tzw. modne śniadaniownie. Dobrze ugotowana – bez goryczki (kasza jaglana po ugotowaniu ma tendencje do gorzkiego smaku, opisuję w […]

* * * Chłodny, październikowy poranek jak zwykle zaskoczył mnie i w tym roku! Niby piękne słońce za oknem, niewyobrażalna ilość kolorów, a jednak temperatura ledwo przekraczająca 10 stopni. Jak to bywa w życiu, każda zmiana zbliża się niedostrzegalnie a w pewnym momencie okazuje się, że już jest i nie można jej cofnąć. Cieplej już nie będzie a […]

* * *  Konfitura z brzoskwiń zawsze wydawała mi się rarytasem. Z dojrzałych i miękkich brzoskwiń – bez cukru. Wystarczy trochę czasu poświęcić na podsmażanie na małym ogniu, a śmiało można zrezygnować z żelowych substancji. Tak przygotowaną konfiturę najczęściej dodaję do śniadaniowej owsianki, do twarogu, na podwieczorek do ciasta drożdżowego lub do naleśników. Chociaż zdarza mi się poprostu wyjadać ją łyżką ze słoika!