Jagody Goji. Uznane za jedne z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Z kilku różnych źródeł dochodziły do mnie informacje o cennych wartościach tych małych koralików i z ciekawości postanowiłam je wypróbować. Są niewielkie, o podłużnej strukturze i słodkim smaku. W trakcie przygotowywania przepisu, wyczytałam, że dzięki bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy owoce Goji wpływają głównie na mechanizmy obronne komórek. A zatem pomagają… Czytaj dalej

Tak przygotowaną sałatę, mogę jeść praktycznie każdego dnia. Na pesto z rukoli, jako dodatek do sałaty (jednocześnie zamiennik sosu Winegret) wpadłam przypadkiem i połączenie to na stałe zagościło na naszym stole. Liście rukoli zawierają dużo witaminy C, spore ilości cynku i żelaza, a także blisko 20% białka roślinnego, więc warto po nie sięgać. Smakują najlepiej na surowo jako… Czytaj dalej

5 stycznia 2014

Herbata imbirowa

Odkryłam go na nowo. Świeży korzeń imbiru. Intensywny aromat z trochę słodko-palącą nutą. Cudownie się sprawdza we wszystkich zimowych przeziębieniach. Praktycznie na wiele sposobów  możemy wykorzystywać jego właściwości lecznicze. Najprościej obrać ze skórki, zagotować z przegotowaną wodą i wymieszać z miodem i cytryną. Kaszel, gorączka i dreszcze już nam niestraszne. Zwiększa koncentracje, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza… Czytaj dalej

Co podajemy na wigilię – barszcz czy grzybową? Pieczemy buraki przed dodaniem do zupy czy od razu gotujemy? Doprawiamy cytryną czy octem spirytusowym? Majeranek czy drobno posiekana pietruszka? Suszone grzyby, obrane ćwiartki jabłek, czy jedynie sam seler? Każdy dom skrywa swój sekret na tę świąteczną potrawę. A jaka jest u Was tradycja?

10 września 2013

Everyday cooking. No.3

Najchętniej podaję figi z ciemnym pieczywem, świeżą ricottą i łyżką miodu. W większości supermarketach są już dostępne za grosze (np. w Lidlu), więc warto sobie urozmaicić codzienne śniadanie. Możemy również komponować je z kozim serem, jako dodatek do sałat, czy różnego rodzaju przystawek. Za chwilę zabiorę się za słodką tartę z ich dodatkiem- jak wyjdzie to Wam opowiem…. Czytaj dalej

12 sierpnia 2013

Nad Bałtykiem.

Plażowe jedzenie smakuje najbardziej! Doskonale pamiętam smak kanapek na plaży, skrzętnie przyrządzonych przez moją Mamę. Największy głód, oczywiście po wielogodzinnych kąpielach morskich. Bułka z wędzoną makrelą albo obłędne bagietki z pieczonym indykiem- to było coś! Do tego obrany ogóras, łyk kompotu z papierówek i można było do zachodu słońca budować niezatapialne zamki z piasku. Teraz… Czytaj dalej

9 sierpnia 2013

Mroźny arbuz!

Skład: ok. 1/4 soczystego arbuza 1 miarka białego rumu (40 ml) 1/2 miarki syropu z grenadiny (opcjonalnie sok malinowy) (20 ml) garść kruszonego lodu sok z 1 limonki do podania: plaster arbuza / świeże liście mięty / cukier + sok malinowy A oto jak to zrobić: 1. Arbuza obieramy, kroimy w plastry i usuwamy pestki…. Czytaj dalej

Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z ostatnich kartek kolejnej powieści Stacey Ballis pt. ,,Smaki Życia". Barwnie i jednocześnie ciepło opisane losy byłej prawniczki, która postanawia zweryfikować swoje dotychczasowe życie- chudnie, zmienia pracę i otwiera lokal ze zdrową żywnością. Całkiem apetyczna opowieść, przeplatana kalorycznymi przepisami na różne pyszności, idealna na listopadowe popołudnie. Osobiście, przyznam Wam, że trudno jest się skoncentrować… Czytaj dalej