Skip to main content

Szybka przystawka: Zapiekane gruszki z żurawinami i serem pleśniowym

Skład:

2 gruszki

4 łyżki konfitury z żurawin

2 łyżki cukru

ok. 1.5 litra wody

ser pleśniowy typu Roquefort 

A oto jak to zrobić:

1. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.

2. Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin i przykrywamy startym serem pleśniowym. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi. Podajemy z gorącym pieczywem i masłem czosnkowym.

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki.

 Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. 

Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.

Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin … 

… i przykrywamy startym serem pleśniowym. 

Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi.

Podajemy z gorącym pieczywem!

50 Odpowiedzi do “Szybka przystawka: Zapiekane gruszki z żurawinami i serem pleśniowym”

  1. jestem za, ale ten ser pleśniowy?? jak bym robiła to danie to podarowałabym sobie ser to słodkiego dania:) pozdrawiam z zimnego Torunia:)

    • Gruszka i ser pleśniowy to idealne połączenie! Bez niego to zwyczajny, zbyt słodki deser. Z nim – luksusowe, zachwycające danie. Naprawdę polecam spróbować – nawet (a może szczególnie tym), którzy do serów z pleśnią nie są przekonani. To fajny sposób na pierwszą degustację.

      • E tam, całkiem fajne połączenie. Jadam bardziej udziwnione, a jakże smaczne. Sałatkę z czerwonej cebuli i arbuza z przepisu Nigelli. Połączenie wydaje się niedorzeczne, ale jest pyszne! Albo sałatka z winogron, fasoli i majonezu z czosnkiem (znaleziona w necie). Wszyscy się tym zajadają – rodzina i znajomi :)

          • Polecam :) Podałabym tu dokładny przepis, ale w google wystarczy wpisać “Nigella arbuz cebula” i pojawia się mnóstwo stron z tą sałatką ;) Jak widać, dosyć popularna jest :)

  2. Zosiu, czy do Świąt dojdą jeszcze do sklepu te naczynia na tarte i duże kubki, które się tak szybko sprzedały:)?

    pozdrawiam.

  3. Też jestem ciekawa smaku:)Zosiu czy mogłaby powiedzieć z jakiej firmy jest talerz ten z kropeczkami;)

  4. Zosiu, święta za pasem, ale zaraz tak szybko jak minął święta, tak szybko przyjdzie SESJA. Kiedy ów czas nadejdzie nie ma się pratycznie czasu na gotowanie, a czasem nawet na samo jedzenie. Więc moja prośba, aby na Twoim blogu pojawiły się jakieś nieskomplikowane, ekspresowe przepisy:)
    Pozdrawiam
    Wesołych świąt! :)

  5. jadłam to kiedyś, bez sera to nie to samo, z serem pleśniowym rewelacja :) od tamtego jednego razu już wiem że ser pleśniowy i gruszka to idealne połączenie.

  6. Dziewczyny, przekazuje przepis na herbatke swiateczna :-) do zwyklej herbaty dodajemy sok malinowy, gozdziki i plasterki pomaranczy. Pychotka! ;-)

  7. bardzo ładne zdjęcia ;]
    a przystawka naprawdę smakowita. bardzo klasyczna i wykwintna, pomimo swej prostoty.

  8. wow! wyglada super! uwielbiam ser plesniowy pod kazda postacia!
    p.s. przepiekne zdjecia Zosiu!!!

  9. swietnie wyglada, mysle, ze swietnie tez smakuje, wczoraj zrobilam krewetki z limonkami, byly pyszne, tyle, ze gdy je smazylam dodalam bialego wina i wyszedl pyszny sos, pozdrawiam

  10. Muszę tego spróbować, bo uwielbiam sery pleśniowe. Niestety jako jedyna w rodzinie i z tego względu muszę je trzymać w zamkniętych pudełkach w lodówce, bo nie każdy lubi ich zapach! :p

    ps: Urocza jest ta mała tarka, gdzie można taką kupić??

    • Jeszcze nie próbowałam z innymi konfiturami.. żurawiny w połączeniu z serem pleśniowym to raczej tzw. niezastąpiony klasyk ):)

          • Zrobię dzisiaj gruszki właśnie z konfiturą wiśniową i zobaczymy jak będzie smakować ;) Pozdrawiam.

          • Jednak postawiłabym na inną konfiturę ;p Zbyt słodkie wyszły.

  11. Zapytam jeszcze raz…
    Zosiu dlaczego Twoje przepisy na wyświetlają się już na stronie makelifeeasier?

    • Witam.. przepis kulinarne nadal się wyświetlają na stronie makelifeeasier.pl, niemniej jednak na wszystkie aktualne przepisy kulinarne zapraszam na makecookingeasier.pl!

      • Tu również mam propozycję :)
        Dzięki “rozdzieleniu” blogów, blog Zosi zyskał autonomię i nie stanowi pożywki dla brukowców (“Kasia Tusk….”), ale troszkę (!) utrudnił szybkie poruszanie się pomiędzy “life’em a cooking’iem” .
        Może dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie linków do Waszych blogów na str. glównej, np. w zakładkach. Dzisiaj pomyślałam też, że taka informacja mogłaby znajdować się przy słowach o Was, przy zdj. ?
        Pzdr.A.

  12. Zosiu, kiedy pojawią się kolejne przepisy świąteczne :) ?? Bardzo chciałabym zobaczyć takie receptury w twoim wykonaniu, a póki co były tylko pierniczki :(
    Czas ucieka ! :)

  13. Bardzo ciekawa przystawka,na pewno w najbliższym czasie wypróbuję ;)
    Pozdrawiam.

  14. Wczoraj wieczorem wypróbowałam przepis i wszyscy znajomi byli bardzo zadowoleni. Zresztą jak tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie strzał w 10tkę!
    Prosto, szybko i pysznie – tak jak każdy lubi!:)

  15. Fantastyczny przepis! czego żywym dowodem mój tata, który nie je gruszek, a powiedział, że wspaniałe:)

  16. Zosiu, strasznie ciężko szuka się przepisów.. :/ nie dałoby rady ich jakoś posegregować, pospisywać. Jest ich coraz więcej i jak czegoś szukam muszę kilkanaście stron przeglądać a nie mam za szybkiego internetu.. :/
    Byłabym bardzo wdzięczna.

    Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

  17. Pingback:Zaczarowane pory roku na polskich blogach kulinarnych | SlowDizajn.pl

  18. Ja wykorzystałam borówki ze słoiczka do gruszek, jest to moje ulubione połączenie gruszki, sera i borówek jakie znam! Ale na pewno z innym nadzieniem jest też pysznie, przepis genialny, w ustach się rozpływa!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.