IMG_1211

IMG_1187

Skład:

płat polędwicy z dorsza albo tzw. brzuszki

4-5 ząbków czosnku

ok. 100 g masła

1 natka pietruszki

1/2 cytryny

garść prażonych orzechów włoskich

mieszanka przypraw: 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki posiekanej papryki Peperoncino, szczypta oregano

do podania: pieczone ziemniaki

IMG_1193

A oto jak to zrobić:

  1. Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, ziołami i prażonymi orzechami. Umyty i osuszony płat dorsza umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch ryby kładziemy masło ziołowe. Całość przykrywamy folią aluminiową albo pokrywką od naczynia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: grill) przez 20-25 minut (czasem po 18 minutach ryba jest gotowa).
  2. Upieczonego dorsza podaję z pieczonymi ziemniakami. Jeżeli zostało nam jeszcze masła to podajmy je w małym naczyniu.

IMG_1203 IMG_1217

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

18 odpowiedzi na “Gdy nie chce mi się gotować. Pieczona polędwica z dorsza z ziołowym masłem”

  1. Ehhh tobie nawet jak sie nie chce to wychodzi cudo!;)

  2. Zosiu, czy Tobie się kiedyś nie chce gotować?:)

  3. przepiękne zdjęcia, pysznie podana rybka:)

  4. Pięknie!

  5. ?

  6. Powtarzam się, ale u Ciebie zawsze wszytsko wyglada tak smakowicie! Muszę koniecznie wypróbować przepis! Jeszcze mi sie nie zdażyło aby coś z Twojego przepisu nie wyszlo ???
    Pozdrawiam,
    Marta

    P.S. Zapraszam też do siebie :)

    http://travel-fashion-lifestyle.blogspot.com

  7. Zdrówka dla Hani, u nas niedawno było zapalenie krtani.
    Trzymajcie się zdrowo.

  8. Hej,

    przepis na pewno wypróbuję :)
    Zastanawiam się nad majówką, a wiem że spędzasz tam często czas wolny. Jako że jestem z poludnia Polski, mogłabym Cię prosić o polecenie jakieś konkretnej miejscówki/ atrakcji itp. w tych okolicach? Nie znam nikogo innego kto był w tamtych stronach, a bardzo mnie tam ciągnie.

    Pozdrawiam

  9. Zosiu, myślisz, że te przepis sprawdzi się z halibutem? :)

  10. Przepis wypróbowany z dużym filetem łososia. Oczywiście przepyszny jak wszystko od Ciebie! Masło zrobiło szał również na grillu…jedzone po kolei z wszystkim co bylo? Pozdrawiam! I dziękuję, że jesteś ??

  11. Hej, przepis fajny, prosty, jednak tytuł jest zniechęcający.
    Pieczenie dorsza to nadal gotowanie posilku… Wiec nie ma za bardzo sensu (tytul) . Jak nie chce Ci sie gotowac, to idz do knajpy, zamów cos, czy znajdz jakies rozwiazanie.
    Jednak, aby przygotować dorsza, trzeba przede wszystkim po niego isc do sklepu, a potem przyprawic, więc jest jakas praca do wykonania. Tytul ten umniejsza dorszowi przyzadzaniu go. Takie mam odczucia..

Dodaj komentarz