Skip to main content

Faszerowane pieczone bataty z sosem jogurtowym, kolendrą i pikantnymi pestkami słonecznika

Skład:

(przepis na 2 osoby)

4 średnie bataty

1 puszka czerwonej fasoli

4-5 łodyg selera naciowego

garść pestek ze słonecznika + szczypta mielonego chili 

ok. 250 ml jogurtu greckiego

garść startego żółtego sera

oliwa z oliwek

1 limonka

sól morska

do podania: świeże liście kolendry

A oto jak to zrobić:

1. Bataty dokładnie myjemy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 25-30 minut (pieczemy bez folii). W międzyczasie łączymy czerwoną fasolę z posiekanym selerem i szczyptą soli. Jogurt grecki łączymy ze szczyptą soli, kilkoma kroplami oliwy z oliwek i sokiem z limonki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy szczyptę chili i garść pestek ze słonecznika – prażymy dosłownie chwilę. Upieczone bataty wyjmujemy z piekarnika i za pomocą łyżki wydrążamy miejsce na farsz. Nakładamy fasolę z selerem, prażone pestki słonecznika i posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane bataty umieszczamy ponownie w piekarniku na 5-6 minut (do momentu, aż ser się roztopi). Upieczone bataty podajemy z sosem jogurtowym, świeżą kolendrą i limonką.

Komentarz: Bataty piekę max. 25, wszystko zależy od piekarnika, opcja góra-dół. Przed wyjęciem sprawdzam widelcem, czy są miękie. Zamiast kolendry możemy użyć pietruszkę. Dla mięsożernych możemy przygotować farsz z mielonym mięsem (np. wołowe). W przypadku żółtego sera korzystam z Cheddara.

W wolnej chwili zapraszam również na profil Instagramu

22 Odpowiedzi do “Faszerowane pieczone bataty z sosem jogurtowym, kolendrą i pikantnymi pestkami słonecznika”

  1. Uwielbiam te odmiane ziemniaka. Polecam tez zrobiebie frytek albo tak zwanych wedges :)
    …z pewnoscia wyprobuje Twoj przepis w najblizszy weekend. Pozdrawiam x

  2. Co robimy z tymi skrawkami batatów po wydrążeniu? Zjadamy ot, tak po prostu? :-)

  3. Zosiu, jakiego sprzetu uzywasz do robienia zdjec? Jesli uzywasz softboxa to jakiego (zastanawiam sie nad kupnem i nie wiem jaki wybrac)?

  4. Zosiu, rozumiem,że naczynie trzeba posmarować jakimś tłuszczem, tak? Piękne zdjęcia!

  5. Wypróbowane i wyszły bardzo dobre, po prostu coś innego:) tylko następnym razem wyżłobię większe te dziury w ziemniakach, ponieważ ja miałam za duzo ziemniaka a za mało farszu. ale przepis sam w sobie bardzo dobry. powodzenia i proszę o więcej przepisów:)

  6. Przepis chodził za mną od dłuższego czasu, dzisiaj w końcu został wypróbowany. Pyszności !
    Dziękuję :)

  7. Uwielbiam bataty jemy je przynajmniej 2 razy w tygodniu, ale nigdy nie myślałam aby je faszerować. Do takiego słodkiego smaku podkręciłabym farsz na pikantny :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.