*   *   *

  Nie wiem, kto i kiedy wpadł na to, że te niewyględne, duszone na maśle grzyby nadadzą nawet najprostszemu spaghetti taki walor wykwintności! Ale to prawda i może trochę dzisiaj zbyt górnolotnie ale tylko w taki sposób, mogę Was zachęcić do wypróbowania tego dania. Ba, nawet nalegam, póki są jeszcze prawdziwki.

I obiecuję, że nie zawiedziecie się!

Skład:

(przepis dla 4 osób)

ok. 500 g makaronu spaghetti

ok. 500 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę

garść świeżych grzybów – np. prawdziwków

1 czerwona cebula

garść podprażonych orzechów włoskich

1 pęczek pietruszki

sól morska / świeżo zmielony pieprz

sos serowy:

150 ml mleka 3,2%

ok. 100 g dowolnego serka topionego (użyłam Hochland)

100 g żółtego, starty na grubych oczkach

50 g sera typu Camembert

A oto jak to zrobić:

  1. Oczyszczone grzyby kroimy w cienkie plastry. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki wędzonego boczku i posiekaną w kostkę cebulę (możemy dodać odrobinę masła). Gdy cebula nabierze złotego koloru przekładamy ją z boczkiem na oddzielny talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażamy plastry grzybów, do zarumienia.
  2. W średnim rondelku podgrzewamy mleko dodając wszystkie rodzaje serów. Całość mieszamy, żeby nie przywarła do dna. Gdy sery się roztopią, rondel odstawiamy z ognia, czekamy, aż masa ostygnie i blendujemy na gładką masę.
  3. Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z sosem serowym, dodajemy podsmażony boczek z cebulą, grzyby, posiekaną natkę pietruszki i prażone orzechy włoskie. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy na ciepło!

Oczyszczone grzyby kroimy w cienkie plastry.

Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z sosem serowym, dodajemy podsmażony boczek z cebulą, grzyby, posiekaną natkę pietruszki i prażone orzechy włoskie.

Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy na ciepło i najlepiej z tartym parmezanem!

Kategorie:

45 odpowiedzi na “Najlepszy makaron jaki jadłam czyli z prawdziwkami, wędzonym boczkiem, prażonymi orzechami włoskimi w sosie serowym!”

  1. O w mordę! Wiedziałem, żeby tu nie zaglądać…. :))))))))

  2. O matko jakie to pyszne. Mam grzyby mrożone to zrobie. Ty Zosiu to chyba lubisz parmezan, sporo go u ciebie

    • Zosia

      hahahha, tak Gosiu, niestety uwielbiamy go całą rodziną :)))

    • Zrobiłam go. nie wygląda tak ładnie, jak twój ale jest pyszny. Nie muszę dodawać, że dziś jest 1 dzień diety. Chyba teraz przez 3 m-ce nie zajrzę tu bo nigdy nie schudne

  3. I to jest dla mnie najlepsza kuchnia świata😊 A Ty Zosiu, ciągłą i nieustanną inspiracją!😙

  4. Nie mogę jeść camemberta, mogę go opuścić czy popsuje mocno to danie?

  5. no nie, a ja właśnie robię grzyby w śmietanie z duszonymi ziemniaczkami, to jutro nie mam wyjścia i zrobię Twój makaron, ech…

  6. Ale smakowite Zosiu!
    Mam pytanie,czy mogę użyć grzybów mrożonych? Jeśli tak, to czy trzeba je rozmrażać ? Są to grzyby z tegorocznych zbiorów.Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.😘🍄

  7. Wyglada przepysznie!!! A czy mozna uzyc grzybow suszonych? ile bym musiala dac?

  8. Uwielbiam borowiki, choć zawsze wydawało mi się, że same w sobie nie są aż tak aromatyczne :) W takim wydaniu na pewno zaspokoiłyby moje wymagające podniebienie :)

  9. wspaniały makaron!

  10. Szkoda,że nie mogę robić z sosem serowym, ale myślę, że i bez tego będzie pysznie.

  11. Makaron wgląda bardzo apetycznie :)) A skąd ta serwetka z ciemną oprawą na drugim i trzecim zdjęciu? :)

  12. Zosiu, czy moglabym uzyc grzybow suszonych do tego dania?

    • Zosia

      Julito niestety w przypadku suszonych grzybów tu nie będzie takiego efektu, więc nie polecałabym

  13. Dzień dobry :)
    ja z takim zapytaniem. Gdzie można znaleźć taki piękny podgrzewacz z ostatniego zdjęcia?
    Pozdrawiam serdecznie i podziwiam Pani wyczucie smaku :)

    • Zosia

      Dzień dobry, dziękuję za ciepłą wiadomość – ten podgrzewacz to łup z Jarmarku Dominikańskiego :)

  14. Uwielbiam grzyby :) idealna opcja, tylko dla mnie bez boczku.

  15. Wszystko pieknie tylko po co ten topiony ser? Sama chemia… czyms zastapic czy pominac po prostu?

    • Zosia

      Justyno, możesz śmiało pominąć niemniej my używamy serka z całkiem dobrym i sprawdzonym składem. Przy następnych zakupach podeślę nazwę, bo tera nie pamiętam. Pozdrawiam☀️

  16. Na co można zamienić boczek jeśli ktoś nie je mięsa?

  17. pyszny, już zrobiłam, bez serka topionego, bo nie miałam;-)

  18. Dzień dobry,
    Czy istnieje możliwość dodania na stronie funkcji “ulubione przepisy”?W mojej opinii usprawniłoby to poruszanie się po stronie.Mam kilka ulubionych przepisów, nie zawsze pamiętam nazwy więc zdarza się,iż muszę przebrnąć przez wiele stron np.deserów aby odnaleźć ulubieńca.A tak tylko jedno kliknięcie i mam zapisane ulubione przepisy.

  19. Razem z mężem stwierdziliśmy, że to danie restauracyjne :) przepyszne!!! Cały czas się zachwycamy.

  20. właśnie zrobiłam!
    pychota!
    tylko za dużo zjadłam:)
    zdecydownie przepis do powtórzenia!
    ja robiłam z opieńkami miodowymi.. wyszło super!
    użyłam tez tylko sera goudy, bo innych w zasadzie nie dotykam:P
    pzdr!

  21. Dzisiaj zrobiłam, bardzo smaczne. Lubię nieco ostrzejsze smaki, rzadszy w konsystencji sos, więc ujmę sera i dodam sos sojowy ostry. Ale to zupełnie nieistotne, bo w końcu, dzięki Tobie, znalazłam sposób na swój sos serowy. jeszcze bardzo, ale to bardzo chciałabym nauczyć się najprostszego z możliwych sosu pomidorowego do makaronu, kory będę mogła podkręcać mielonym mięsem, serem, śmietaną, papryką, dodatkowymi ziołami. i wiem, że znajdę u Ciebie :) pozdrawiam

  22. Wyglada cudnie ☺️ Czym moznaby zastąpić boczek żeby wyszło wegetariańsko? 🙈

  23. Makaron tagiatelle tez będzie pasował?

  24. Witam, czy myślisz ze to będzie dobry sposób podlać danie białym winem czy nie zmieni to smaku?

  25. Właśnie zrobiłam ten przepis, Zosiu – jest obłędny! Będę go powtarzać i częstować rodzinę. Uwielbiam Cię!

Dodaj komentarz