Skład:

(z przepisu na ciasto wychodzą dwie pizze o średnicy ok. 20 cm)

ciasto:

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

250 ml letniej wody

1 łyżka oliwy z oliwek

400 g mąki pszennej

szczypta soli morskiej + szczypta suszonych ziół

składniki na pizzę:

4-5 małych kiełbasek chorizo

2 kule mozzarelli

garść świeżej rukoli

papryczka chili (opcjonalnie)

świeże listki rozmarynu

sos do pizzy:

1 puszka pomidorów

4-5 ząbków czosnku

1 cebula (drobno posiekana)

kilka kropel sosu Tabasco

garść listków świeżej bazyli

sól i pieprz

do podania: ketchup Pudliszki 

A oto jak to zrobić:

1. W małej miseczce łączymy pokruszone drożdże z cukrem, oliwą z oliwek i szczyptą mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2. W dużej misce przesiewamy mąkę z solą i przyprawami. Gotowy zaczyn z drożdży stopniowo dodajemy do przesianej mąki wraz z letnią wodą. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę , przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok. 1 godziny lub do chwili, aż ciasto podwoi swoją objętość. Aby przygotować sos, podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem i pomidorami z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię (jeżeli w trakcie smażenia powstało dużo soku pomidorowego, odsączam go aby sos był bardziej gęsty).

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Ciasto ponownie zagniatamy, Dzielimy na dwie części i z każdej formujemy cienki okrągły placek (możemy użyć wałka do ciasta). Blachę smarujemy tłuszczem, umieszczamy krążki ciasta, rozprowadzamy sos pomidorowy i pozostałe składniki na pizzę. Pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie wypieczone w środku. Tuż przed podaniem, na wierzchu pizzy rozkładamy świeże liście rukoli. Polecam do pizzy podać pikantną oliwę z oliwek.

Komentarz: Przed włożeniem gotowej pizzy do piekarnika, ciasto skrapiam oliwą z oliwek i posypuję startym czosnkiem. Dla tych, którzy podobnie jak ja kochają czosnek, polecam po nasmarowaniu blachy tłuszczem, przetrzeć również blachę ściętym kawałkiem czosnku. 

Przepis na ciasto nieco zmodyfikowany (na podstawie książki: Kitchen Aid, Wielka księga przepisów, 2011).

Jeżeli macie jakieś swoje sprawdzone patenty na domową pizzę- z przyjemnością je poznam!

Follow my blog with bloglovin!

Kategorie:

55 odpowiedzi na “Pizza z kiełbasą chorizo, mozzarellą i świeżą rukolą”

  1. Zosieńko! SZAŁŁ! Własnie czekałam na taki przepis! Pizza mi się marzy od kilku dni. Dzięki
    P.

    • Zosia

      :-) Dzięki za wiadomość! Daj znać czy się udała :)

      MIłego dnia,

      Zosia

  2. o kurdę! Dobre zdjęcia, ciekawe czy mi też taka wyjdzie :-)
    Zoisu Twoje przepisy są zawsze trafione.

    Dziękuję za koljeny- do wypróbowania.

  3. mniammmmmmmmmmmmmmmmmm!

  4. Zosiuuu! Jaka piękna Italia:-) I obrusik w biało-czerwoną kratkę: cudo, cudo! Piękna stylizacja.
    Do pizzy, zamiast ketchupu, polecam domową
    oliwę smakową np. z czosnkiem; podgrzewam nieco porcję oliwy, dodaję kilka, drobniutko pokrojonych ząbków czosnku, jeszcze chwilkę podgrzewam i gotowe. Myślę, że i z chorizo będzie się smakowicie komponowało.
    Pozdrawiam słonecznie,
    Marta:-)

  5. Wczoraj walczyłam z ochotą na pizze :) Dzisiaj chyba ulegnę.

    Zapraszam do siebie na pełno dietetycznych zdrowych pomysłów na obiady/deser/przekąski kiedy jesteśmy na diecie :)

    http://pani-mucha.blogspot.com/

  6. Ależ ona musi pachnieć! świetny pomysł z tą rukolą, lecę po produkty. Pozdawiamy ię Zosieńko,
    P=A

  7. No nareszcie Zosiu nowy przepis!
    Trochę nas ostatnio zaniedbujesz:(

    Przepis super napewno wyprubuje.
    Pozdrawiam

  8. Zosiu! :)

    CUDOWNIE TRAFIŁAŚ :) Wróciłam we wtorek z Rzymu i już marzę o pizzy, więc na pewno Twój przepis zagości u mnie w kuchni już jutro! :)

    Przed wyjazdem do Rzymu spisałam sobie wszystkie miejsca z lodami, które polecałaś! :) PYYYYYCHA! :)
    Wspaniałe jest to, że na co dzień korzystam z Twoich przepisów ale również wchodzę na Twojego bloga zawsze przed wyjazdem, sprawdzam co polecasz i które miejsca są warte odwiedzenia :)

    Ściskam ciepło,
    stała czytelniczka Kinga :)

    • Zosia

      Droga Kingo ale zrobiłaś mi przyjemność :) Dziękuję serdecznie za wiadomość. Cieszę się ogromnie że wyjazd się udał! Ale Ci zazdroszę :)

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  9. Zosiu!! Widzialam ostatnio cudowne zdjecie z urodzin malej Hani, piekna aranzacja!! Chcialam zapytac co moglabym podac na 3 urodziny mojej coreczki, ktora ma za tydzien urodziny. Prosze doradz, jestes dla mnie autorytetem jesli chodzi o kulinaria. Pozdrawiam, Agnieszka

    • Zosia

      Witaj Agnieszko,

      W pierwszej kolejności polecam Ci koniecznie przygotować słodką tartę (najlepiej 2, bo szybko znikają). Najlepsza jest ta z dodatkiem białej czekolady (podaję przepis: https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/world-baking-day-i-moja-tarta-z-borowkami-amerykanskimi-limonka-i-musem-z-podwojnej-bialej-czekolady/) Zamiast borówek, można dodać maliny/truskawki tylko warto je rozłożyć tuż przed podaniem, bo owoce szybko puszczają sok.

      Jeśli chodzi o dania główne, to wszystko zależy na ile osób jest przyjęcie :-) Przy wyborze dań, warto sugerować się sezonowością produktów (może szparagi, botwinka, bliny z pokrzywą, kremy z pomidorów?)

       

  10. Zosiu, napisz proszę jak nazywa się czcionka, którą napisane są tytuły i nazwa bloga :)

  11. O mniammi. Może pójdziemy na taki deal, że ty mi dasz kawałek pizzy jak tylko będę w Wawie, a ja Ci mnóstwo czekolady :) domowej roboty, of kors :D

  12. Moja ulubiona kombinacja składników na domowej pizzy! :)

  13. chciałam zapytać gdzie można kupić takie kiełbaski??
    pozdrawiam serdecznie

  14. Ale mi narobiłaś apetytu tymi zdjęciami i oczywiście idealne, wymarzone dla podniebienia połączenie smaków. :)
    Zosiu, przeniosłaś mnie na chwilę wspomnieniami do moich kochanych Włoch. :) Dziękuję.
    Pozdrawiam z Krakowa

    • Hmmm, ja całkiem lubię Włochy, ale nigdy pizza z chorizo (która jest hiszpańska) i keczupem nigdy by mi się nie kojarzyła z tym krajem. To chyba bardzo luźna inspiracja.

  15. Ale to musi być pyszne :D

  16. hej Zosiu :) często robię Twoje przepisy. Tym razem poproszę o przepis który przyspieszy leczenie mojej złamanej ręki. Dzięki :)

  17. Przepis jak na zamówienie, już od dłuższego czasu chodziła za mną domowa pizza. Dziękuję:)

    Pozdrawiam,
    http://kosmetycznieimodnie.blogspot.com/

  18. A gdzie można kupić taką butelkę na wodę?? :-)

  19. Zosiu, może tym razem mi odpowiesz na moje pytanie…
    Na Instagramie zamieściłaś fotkę z plaży na której biegasz :) powiedz proszę jakiej marki masz te rzeczy? Chciałabym zacząć biegać, ale nie wiem jakiego rodzaju ubrania i obuwie mam kupić?
    Może doradziłabyś mi coś..
    Bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam.

    • Zosia

      Witaj! Przyznam Ci szczerze, że jeśli chodzi o strój do biegania, to w pierwszej kolejności stawiam na komfort i raczej ciemne kolory (granat). Spodnie i góra od dresów pochodzą z Abercrombie, podobnie jak i kamizelka. Moja najbliższa Przyjaciółka mieszka w Stanach, więc czasem uśmiecham się do niej o małą przesyłkę.

      Pozdrawiam gorąco!

      Zosia

  20. TAK! Najlepsza pizza właśnie na takim “grubiutkim” cieście :)
    http://naan-haveafabulouslife.blogspot.com

  21. Czy wiecie, że dodawanie ketchupu do pizzy to polski wymysł? Ludzie na Zachodzie są bardzo zdziwieni czemu do sosu pomidorowego dodajemy jeszcze ketchup… I mają rację! Dobra pizza tego nie potrzebuje!

  22. Zosiu, ten przepis na ciasto już kiedyś pojawił się na blogu i od kiedy spróbowałam robię pizzę tylko z niego :) tylko ja rozwalkowuje ciasto bardzo cienko i z takiej porcji wychodzą mi 4 duże pizze !!!
    Ale ketchup do pizzy to kryminał ;)
    Pozdrawiam gorąco :)

  23. Nie lubię pizzy, ale taką to bym z chęcią zjadła :)

  24. Zosiu, czy mogłabyś przygotować posta na temat przykładowego menu na przyjęcie w gronie przyjaciół w ogrodzie? Na sezon garden party byłoby jak znalazł :-)

  25. Ja robia pizze do ciasta dodaje kasze manna sprawia ze ciasto smakuje zupelnie inaczej, odkad raz tak sprobowalam nigdy nie wrocilam do normalnego przepisu. Polecam.

  26. Ps:) a wode pol ma pol mieszam z mlekiem

  27. Wygląda pysznie:) Uwielbiam pizze z rukolą. Robię ciasto z Twojego przepisu ale mi wychodzi takie bardzo chrupkie, a Twoje wygląda tak jakoś puszyście…

  28. Przepis jak zwykle fantastyczny, zdjęcia bajeczne:). Zosiu czekam na Twoja ksiazke i nie daruje sobie jeśli w przyszłości nie uda mi się jej zdobyc:) Mam nadzieje, ze jej powstanie ogłosisz na blogu :) a będę pierwsza w kolejce:). Pozdrawiam z gorącego Szczecina.
    Wierna czytelniczka:)

  29. Kiedy bedzie Daily Food Diary?? :-)

  30. JAKA TY JESTEŚ MIŁA , CIEPŁA, ŻYCZLIWA TAKIE ODNOSZĘ WRAŻENIE, MAM 49 LAT I BARDZO CZĘSTO TU ZAGLĄDAM WIDAĆ WIEK NIE STANOWI PROBLEMU, ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO DOBREGO, ABYŚCIE ZAWSZE BYLI TAKĄ MIŁĄ RODZINĄ. CZEKAM NIECIERPLIWIE NA KSIĄŻKĘ ZOSIU. TWÓJ MALINOWY KRÓL U NAS NA STOLE GOŚCI BARDZO CZĘSTO JAK WIELE INNYCH PRZEPISÓW POZDRAWIAM BARDZO SERDECZNIE MAJA

    • Zosia

      Droga Maju, jest mi niezmiernie miło i dziękuję Ci za Twój komentarz.Cieszę się, że ,,Malinowy Król” zagościł w Twoim domu :)

      Z pozdrowieniami,

      Zosia

  31. ale mi smaka narobiłaś, cholerka. jak będę miała więcej czasu to może zrobię, ale najgorzej to ciasto się długo robi.
    _
    http://dropofmusic.blogspot.com/

  32. Zosiu:) super ze uzylas chorizo:)
    Probowalas pizze na kalafiorowym ciescie?

    p.s probowalam ostatnio dodac komentarz z przepisem na ten koktajl antycellulitowy ale nie jestem pewna czy sie dodal…w razie czego daj znac i napisze jeszcze raz

    pozadrawiam goraco

    • Zosia

      Witaj! No właśnie chyba nie dostałam go.. albo pominęłam gdzieś..:(

    • Juz pisze:)
      A kesli masz ochote na szybka pizze w sezonie letnim, to baze mozesz zrobic z flatbread (przepis np tutaj http://www.jamieshomecookingskills.com/recipe.php?title=easy-flatbreads)

      Koktajl
      pół filiżanki soku z granatu, pół filiżanki mleka sojowego, pół filiżanki jagód, łyżka stołowa granulek lecytyny, łyżka stołowa siemienia lnianego i dwie łyżki stołowe jagód goji. Wszystko miksuje i śniadanie gotowe

      Zamowilam wlasnie ksiazke “clean eating” , jak wyprobuje inne koktajle to tez dam znac :)
      Pozdrawiam i zycze milej niedzieli

  33. You are a very intelligent individual!

  34. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :)

  35. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Thank you

  36. Wow! Thank you! I always wanted to write on my site something like that. Can I take a fragment of your post to my site?

  37. Zrobiłam! Pierwszy raz w życiu sama zrobiłam pizzę i, o dziwo, wyszła perfekcyjnie! Pyszna, chrupiąca, doprawiona. I tak rukola bardzo mi tutaj pasuje. Świetny przepis!

  38. Wlasnie rośnie nam ciasto :) robimy razem z moim 4 letnim synkiem :) to było jego życzenie po przymusowej dzieci spowodowanej wściekłym rotawirusem :( ciekawe jaka nam wyjdzie :) indyk w chrupkach kukurydzianych mu smakowal :)

  39. Wyszła pyszna :)

  40. Czy zamiast swiezych drozdzy moge dodac te w proszku i jesli tak to w jakich proporcjach? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam z Berlina!

  41. Rewelacyjna :) Dzięki!

Dodaj komentarz