*    *    *

Wspaniała jest ta surówka. Szczerze ją Wam polecam i sama biję się w piersi, czemu tak rzadko ją jemy. Odłóżmy zatem wszystkie gotowe sosy do sałatek i zblendujmy garść roszponki z oliwą, octem balsamicznym, czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Obiecuję. Nie będziecie żałować. Być może na stałe zagości w Waszym repertuarze jedzeniowym, co mnie bardzo ucieszy. Zatem na zdrowie!

Skład:

(przepis na 4 porcje)

1/2 główki czerwonej kapusty

1-2 marchewki

1 jabłko

2-3 ugotowane buraki

3-4 łodygi selera naciowego

1 czerwona cebula

sos:

4-5 łyżek oliwy extra vergine

1 czubata łyżka gęstego miodu, np. rzepakowy

1-2 łyżki octu balsamicznego

duża garść świeżej roszponki

sok z 1/2 cytryny

garść sezamu

1 ząbek czosnku

sól morska

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy według własnego uznania. Najlepiej w cienkie paski. Całość przekładamy do szerokiego naczynia i dokładnie mieszamy z sosem. Na końcu posypujemy prażonym na suchej patelni sezamem.
  2. Aby przygotować sos do surówki: w kielichu blendera umieszczamy dużą garść roszponki, oliwę, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli, ocet balsamiczny i wyciśnięty sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. Mieszamy z surówką.

Główkę czerwonej kapusty dokładnie myjemy i siekamy na cienkie paski.

Pozostałe warzywa również kroimy – im drobniej tym lepiej.

Aby przygotować sos do surówki: w kielichu blendera umieszczamy dużą garść roszponki, oliwę, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli, ocet balsamiczny i wyciśnięty sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji.

noże kuchenne – VICTORINOX

[współpraca]

Kategorie:

20 odpowiedzi na “Porcja zdrowia dla całej rodziny, czyli przydatny przepis, gdy już brak Ci pomysłów na nowe surówki”

  1. Uwielbiam każdą surówkę z czerwoną kapustą!

  2. Zosiu, skąd czarny sweter? Pozdrawiam

  3. Mój ukochany cykl! Surówki! Powtarzam Twoje surówki z uporem maniaka. Nie znoszę surówek z majonezem ani ze śmietaną. Wyjątek robię dla klasycznej imieninowej ziemniaczanej, ale jadam ją z racji wieku tylko od święta😎 z przyjemnością zobaczę nowe przepisy na ryby, kasze, ryże i warzywa bez zbytniego smażenia. Uściski!

  4. Zosieńko, zrobiłam ten sos! toż to HIT! czemu wcześniej na niego nie wpadłam. dodałam ciut więcej oliwy i roszponki.

    DZIĘKI CI ZA NIEGO – TY TO MASZ GŁOWĘ DO TAKICH DROBIAZGÓW :*

    • Zosia

      Aaaaaa, już? Przecież wpis dopiero się ukazał ?! W sensie.. bardzo, bardzo się cieszę, że tak szybko :)))
      Uściski i dobrego dnia!

  5. Super delicious and that sauce seems dreamy!!
    Miki x

    https://www.littletasteofbeauty.com/

  6. Wygląda pięknie 😍 Zosiu – czy Twoim zdaniem ta surówka da radę tez bez selera?

  7. Wygląda obłędnie! Na pewno wypróbuję ten przepis, idealnie się wpasował w moje potrzeby, złapałam się na tym, że ostatnio jem za mało warzyw. W sobotę popędzę na targ i kupię składniki na tę surówkę.

    Uściski z Warszawy!

    • Zosia

      Kingo, dzięki za wieści. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
      Dobrej nocy!

    • Wyszła przepyszna! Będę powtarzać. Dziękuję Zosiu za przepis na tę porcję zdrowia. :)

      Pozdrawiam

    • Zosia

      Kingo ależ się cieszę!!!! Dziękuję Ci za wiadomość. Bardzo mi miło!!!!!

  8. Wygląda pysznie :) A skąd ten ładny sweter? :)

  9. Pierwsza wersję zrobiłam wg przepisu, niestety czuć było wyłącznie cebulę… Ode mnie też i to przez 2 dni..
    W drugim podejściu zrobiłam bez cebuli, olej zastąpiłam 1/2 awokado, dałam więcej roszponki i mniej miodu. Sztos! Polecam :)

  10. A ja zamiast roszponki dałam rukolę i też wyszlo super (jakby ktoś miał taki sam dylemat;)). Chodziła za mną ta salatka odkąd pojawił się post j zrobiłam dopiero dziś. Na pewno powtórzę! Pycha:)

Dodaj komentarz