Skip to main content

ATMOSFERA JESIENI. CYNAMONOWE CIASTO DYNIOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Dynia piżmowa jest wdzięcznym warzywem. Jej pomarańczowy kolor kryje w sobie słodycz i głębię smaku, które doskonale komponują się z prostym składem ciasta. Mąką, jajka, cukier, odrobina oleju i przyprawy, sprawiają że ciasto jest puszyste, a jednocześnie wilgotne. Harmonia prostoty i natury, która sprawia, że każdy kolejny kawałek przypomina o ciepłych promieniach słońca na złotych listach. Jeżeli chcemy poczuć w domu nastrój jesieni, upieczmy ciasto i przysiądźmy do zajęć, które odwlekaliśmy latem. Ja na swojej liście mam ich sporo.. :)

Skład:

(keksówka o wymiarach ok. 28 x 11 cm)

2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

400 g pieczonej dyni piżmowej

1 łyżka sody oczyszczonej

przyprawy: 1 łyżka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonego imbiru

150 g brązowego cukru

3/4 szklanki oleju roślinnego

krem:

4 łyżki masła orzechowego

250 g serka mascarpone

szczypta cynamonu

na wierzch: płatki wędzonej soli

wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować puree z dynii: dynię piżmową dokładnie myjemy, kroimy na grube plastry i rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (nie obieramy ze skórki). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 15 – 18 min lub do momentu aż będzie miękka. Upieczoną dynię przekładamy do miski, blendujemy na puree i czekamy aż ostygnie.
  2. W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (zajmie nam to ok. 10 min). Następnie na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawy i puree z dynii. Mieszamy do połączenia się składników i dolewamy olej stale mieszając. Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 50 min.
  3. Aby przygotować krem: masło orzechowe ubijamy mikserem do momentu napowietrzenia i dodajemy po łyżce serek mascarpone i schładzamy w zamrażarce na 15 min przed nakładaniem kremu. Schłodzony krem nakładamy na ostudzone ciasto.

21 Odpowiedzi do “ATMOSFERA JESIENI. CYNAMONOWE CIASTO DYNIOWE Z KREMEM ORZECHOWYM”

  1. Zosieńko, czekałam na to ciasto, odkąd je podejrzałam na Twoim stories… i właśnie moje wychodzi z pieca! Już kawalek skubnęłam i chyba jest fenomenalne… piszę chyba, bo jeszcze całego nie zdążyłam zjeść🥹

    • Może sprawiać takie wrażenie, przez puree z dyni.
      U nas zniknęło b szybko, zamówienie jest na kolejne!

  2. Wygląda na przepyszne , lubię takie ciasta wilgotne z zamierzonym efektem „zakalca ” a ten krem … wyobrażam sobie jak to musi smakować ! Szkoda , że nie jesteś moją sąsiadką , wpadłabym na kawałeczek ciasta i herbatę ;)

  3. Witam Pani Zosiu,
    Od dluzszego czasu zmagam sie z wyborem koloru do pokoju syna. Czy moze Pani zdradzic w jakim kolorze jest boazeria w pokoju Pani synka?

    Dziekuje z gory
    Pozdrawiam

    • Dzień dobry Pani Marleno,
      dziękuję za odwiedziny i wiadomość. Oczywiście, bardzo chętnie, tylko muszę odnaleźć próbki… to napewno była farba z FLUGGERA w pistacjowym odcieniu.

  4. W smaku wyszło przepyszne, ale niestety w środku po całości zakalcowate :( co mogło być przyczyną? Może za długo miksowałam?

    • Moim zdaniem zbyt duża ilość dyni i za mało spulchniacza. Dałabym 30-40 dkg dyni, dwie łyżeczki sody i dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

      • Paulino, być może.. ale widzę, że Czytelnikom się udaje. Ja wczoraj specjalnie raz jeszcze upiekłam i nie zauważyłam, żeby było zbyt dużo puree z dyni….

  5. AAAAAA Zsoiu! To ciasto jest cudowne. Wstyd się przyznać, ale zjadłam pół keksówki… Polecam szczerze wszystkim.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.