Skip to main content

Domowe ciasto truskawkowe!

Co prawda to jeszcze nie ,,nasze" truskawki, ale ich widok i zapach sprawił, że nie mogłam przejść obojętnie. Od paru dni, krążyła za mną ochota na owocowe ciasto z kruszonką. Może to majówka spędzona na wsi, sprawiła, że zatęskniłam za domowym wypiekiem? Albo po prostu zwykła tęsknota za letnimi smakami! No więc pierwszą garść truskawek zachłannie pochłonęłam z samym cukrem, uszczypnęłam się za lewę ucho i pognałam do kuchni, by resztę kobiałki również należycie wykorzystać :-)

Skład:

ciasto: 350 g mąki, 150 g masła, 150 g cukru, szczypta soli, 3 żółtka, szczypta proszku do pieczenia

piana: 3 białka+ 3 łyżki cukru 

ok. 400 g truskawek (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła + szczypta kardamonu

A oto jak to zrobić:

1.  Mąkę z proszkiem do piecznia i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone zmine masło, cukier oraz 3 żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w bawełnianą szmatkę i umieszczamy na 30 min. do zamrażalnika.

2. Białka jajek ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. Truskawki podsmażamy na 2 łyżkach masła, dodając 2 łyżki cukru i szczyptę kardamonu. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta ścieramy na dno natłuszczonej formy do pieczenia, następnie dodajemy podsmażone truskawki. Ubite białka wykładamy na owoce i ścieramy pozostałą część ciasta. 

3. Ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C i pieczemy ok 40 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Komentarz: Przed nałożeniem podsmażonych truskawek na starte ciasto, warto odsączyć sok z owoców. Sok przyda się na później, np. w trakcie podawania z bitą śmietaną, a my unikniemy w trakcie pieczenia ,, mokrego" spodu.

Kardamon możemy utrzeć w moździerzu (max. 2 ziarnka) lub tradycyjnym sposobem zetrzeć na tarce.

126 Odpowiedzi do “Domowe ciasto truskawkowe!”

  1. Ciasto wygląda na przepyszne, ale jak dla mnie wygląda na … za dużo roboty. Zdjęcia zachwycające!
    Pozdrawiam!
    Dorota

    • :-) a zatem udanego pieczenia.. i oby szybko dzień w pracy minął!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  2. Zosiu każdy przepis zachwyca i wywołuje uśmiech na twarzy:)Próbowałam wielu przepisów, ale dopiero dziś odważę się zrobić coś słodkiego wg przepisów Twojego autorstwa- i będzie to właśnie ciasto truskawkowe;) Miałam “nosa”, że wczoraj skusiłam się i kupiłam truskawki…:) Bardzo dziękuję za każdy przepis i serdecznie gratuluję talentu…jesteś naszą Czarodziejka:)

  3. Zosiu! Zrobimy to ciacho z mężem w weekend i zdamy relację, jak wyszło :) Dzięki za natchnienie do działania!

      • wowowii!!! nie wierzę.. męska część Czytelników wypróbowała mój przepis- bardzo mi miło i ogromnie się cieszę!

        Z pozdrowieniami!
        Zosia

  4. Zosiu! Kolejny świetny przepis. Na zdjęciach widać jak robisz wszystko z sercem:-) Miło popatrzeć! Kitchen Aid moje marzenie, na razie od lat stosuję się do zasad Jamiego Oliviera – wszystko mieszam ręcznie;-)

  5. Zosiu czyżbyś zmieniła wystrój kuchni??
    Miłego, słonecznego dnia dla Ciebie i Hani ( czekam na jej kolejne “przemycone” zdjęcia).

    Pozdrawiam

  6. Ciasto wygląda pysznie, przepis wypróbuje w weekend :-)
    PS. Domagam się efektów 6Weidera!! ;-)

  7. Zosia! Takie ciasta to ja lubię najbardziej :) w weekend zagości u mnie na pewno :)

    Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa!

  8. Zosiu,

    ciasto wygląda znakomicie;) na pewno będę robić w weekend.

    jakiej średnicy formy do ciasta użyłaś do ciasta? i gdzie można kupić taki talerz do ciasta na nóżce?

  9. obłędne, truskawek już sporo więc Twoje ciasto ma 1 miejsce na liscie pieczenia w przyszłym tygodniu :)

  10. Zosiu, mam pytanie do przepisu (zwłaszcza, że zaraz zamierzam to ciasto zrobić ;) W składnikach które podajesz są 3 białka + 3 łyżki cukru oraz 2 łyżki masła do podsmażenia truskawek, a już w części “jak zrobić”, napisane, żeby białka ubić z 2 łyżkami cukru, a truskawki smażyć na jednej łyżce masła z cukrem (czyli z tymi dwoma łyżkami, tak?)… Może to faktycznie drobiazgi, ale w końcu diabeł tkwi szczegółach. Na razie idę zrobić ciasto i włożyć do zamrażalnika. Może akurat w tym czasie uda Ci się odpowiedzieć :) Oczywiście potem zdam relację jak wyszło :D

    • Może ja podpowiem – 3 łyżki cukru dodajemy do piany, a do samych truskawek 2 łyżki:

      “ciasto: 350 g mąki, 150 g masła, 150 g cukru, szczypta soli, 3 żółtka, szczypta proszku do pieczenia
      piana: 3 białka+ 3 łyżki cukru
      ok. 400 g truskawek (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła + szczypta kardamonu”
      Zazdroszczę, też bym zrobiła, a z truskawek mam tylko truskawkowy mus :(

      • :-) dzięki! dopiero teraz zobaczyłam pytanie Czytelniczki :)

        Pozdrawiam serdecznie!
        Zosia

        • .. a tak między nami, to cukru do truskawek możemy dać na swoje własne ,,wyczucie” :-)

      • Dzięki, ale widzę, że Zosia już poprawiła przepis ;)
        Ja kierowałam się tym co było podane w składnikach, czyli tak jak jest teraz w opisie. Wiem, że można kombinować po swojemu, ale jak robię coś pierwszy raz to wolę trzymać się przepisu :) Ciasto wyszło kruche i mocno truskawkowe – zwłaszcza smaczna jest chrupiąca kruszonka i pianka – pycha. Na drugi raz może tylko podpiekę najpierw spód, bo truskawki po podsmażeniu jednak puściły trochę soku i przemoczyły ciasto. Pianę ubiłam jak do bezy i ładnie wyrosła. Kardamon miałam w cały, więc roztarłam w moździerzu te małe ziarenka z trzech ziaren. I dodałam jeszcze trochę cukru waniliowego. Ciasto podałam z lodami i bitą śmietaną :D Nawet nie zdążyło porządnie wystygnąć, a już wszyscy wcinali hihi ;D Dzięki Zosiu za przepis i inspirację :)

        • To ja dziękuję za wiadomość! Cieszę się niezmiernie, że wypróbowałaś przepis :-)

          Z lodami i bitą śmietaną brzmi obłędnie!

          Z pozdrowieniami!
          Zosia

  11. Mega apetycznie się prezentuje. Z ostatniego zdjęcia woła do mnie “zjedz mnie!”. Ale mam pytanie o truskawki – czy o tej porze smakują już jak truskawki? Bo jakiś czas temu kupiłam takie marketowe i były bez smaku :/

  12. Zosia,
    to ja się postu nie mogę doczekać- tego o kuchni.
    A byłoby ideałem, jakbyś pokazała jak było a jak jest teraz?Co Ty na to?
    serdeczne pozdrowienia z upalnej Warszawy
    ps: jak ja Ci zazdroszczę morza….
    Kasia

  13. Zosiu,
    ja także nie mogę się doczekać postu dotyczącego metamorfozy Twojej kuchni! Co do przepisu, to jest świetny a zdjęcia są piękne… Z podobnego przepisu zawsze robię moją ulubioną szarlotkę (czasem robię jej wariacje z różnymi owocami sezonowymi:) ) Z truskawkami nie próbowałam – czas najwyższy!:))
    Co do samego przepisu, to z własnego doświadczenia mogę polecić dodanie pod koniec ubijania pianki z białek kisielu truskawkowego – nada różowiutki kolor i wtedy to już będzie totalna truskawkowa fantazja;-) Polecam jeszcze pierwszą warstwę ciasta przed wyłożeniem truskawek, oprószyć lekko bułką tartą – dzięki temu soki, które truskawki puszczą, bułka wchłonie całkowicie a ciasto nie będzie takie gliniaste, mokre ;) (bułka tarta nie ma żadnego wpływu na smak, w ogóle jej nie poczujecie).
    ściskam i pozdrawiam!! :)

  14. Kitchen Aid:) Zosiu, mam pytanie. Czy za pomocą tego urządzenia można zrobić ciasto na tartę czy lepiej wyrabiać je ręcznie?

    • .. ciast na tartę jeszcze nie próbowałam.. ale może w weekend mi się uda! Dam znać :)

      Pozdrawiam,ciepło,
      Zosia

    • .. nie musi być! Możesz zastąpić cynamonem :-) albo gałką muszkatołową- to zależy co lubisz :-)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

      • Albo zastąpić kardamon przyprawą korzenną. Z truskawkami to świetne połączenie; w Charlotte mają taką konfiturę: połączenie nieoczywiste, ale genialne! Pozdrawiam. Marta-)

  15. Zosiu stosujesz jakąs diete? czy po prostu jesz wszystko ale w malych ilosciach + cwiczenia
    Pozdrawiam :)

    • Dobre pytanie: średnica jest bardzo ważna! Na proporcje z przepisu Zosi tortownica o średnicy 26 cm jest nieco za duża. Upiekłam ciasto wczoraj, smakowo wyśmienicie, jednak składników starczyło “na styk”. Pozdrawiam z deszczowego południa. Marta;-)

  16. Zosiu, mam pytanie odnoscie ciasta. Juz kilka razy robilam ciasto tego typu tzn maka, jajka, cukier, maslo. I za kazdym razem strasznie sie ciasto kruszy. Nie udaje mi sie go skleic w calosc. I nigdy po zamrozeniu nie wyszlo mi takie jak na twoich zdjeciach. Nie wiem co robie zle. Piszesz ze ciasto trzeba szybko zagniesc. Ale co przesto rozumiesz szybko ale dlugo czy szybko raz dwa i wystarczy. Prosze napisz, albo ktoras z czytelniczek jak te ciasto powinno sie prawidlowo robic.
    Pozdrawiam

  17. z takim ciastem to będzie na pewno miły weekend! Jutro zabieram się do przepisu zaraz po śniadaniu. :)
    Pozdrawiam ciepło z Olsztyna.
    Asia

  18. Mniam! Już się nie mogę doczekać wtorku – ostatniego egzaminu, i biorę się za tarte z borowkami i to ciasto z truskawkami! :D

    Ps śliczne zdjęcia i czekam na wpis o Twojej nowej kuchni bo wydaje się być bardzo ładna!

    Pss czy jest jakiś wpis sniadaniowy w planie? :) ostatnio często szukam (bezefektownie ;( ) inspiracji w internecie… A twoje przepisy są zawsze smaczne i łatwe :)

    Pozdrowionka!

  19. Zosiu, a ja mam pytanie trochę na inny temat… Zamierzam kupić taki sam robot kuchenny. Podpowiedz proszę czy warto w niego inwestować? Jakie wskazówki co do doboru akcesoriów? Bede bardzo wdzięczna! ;)) pozdrawiam

  20. muszę zrobić tylko czekam na truskawkowy sezon!
    Nawiasem mówiąc to z podobnego przepisu robiłam sernik, masa serowa była na cieście kruchym na to owoce (dałam mrożone maliny) i dalej jak w twoim przepisie :D

  21. mniaaaaaaaaaaaaaaaaam, sama zajmuję się kuchnią więc skorzystam z tego przepisu :)) będzie pysznie! Blog świetnyy :))))

  22. zrobiłam w sobotę pierwszy raz w życiu robiłam kruche ciasto, było tak pyszne że dałam kilka kawałków ciasta do mojej teściowej do Niemiec : )

    jedynie nie dodałam kardamonu

    (czy to jest słodka przyprawa, czy co to jest, nawet nie wiem co to jest, a w moim sklepie na wsi nie było takiego czegoś : )

    a co najlepsze było na koniec została mi szklanka cukru, którą nie dodałam do kruchego ciasta, musiałam po 30 min wyjąć z zamrażalki i ponownie ugnieść z cukrem : D

    Następnym razem robię identyczne ciasto tylko zamiast truskawek dam Rabarbar : )

    uwielbiam rabarbar w cieście gorzej z kompotem : D

  23. Przepysznie to wygląda (:
    A… mam pytanie z innej beczki, te piękne białe kafelki, które widać w tle na zdjęciach… może wiesz gdzie były kupione.

    • … kolejny mężczyzna! Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał!

      Gorąco pozdrawiam,
      Zosia

  24. Już się nie moge doczekać .. ciasto w piekarniku :) aż mi slinka cieknie. Mam tylko obawy o spód zeby nie byl za moky … jak będzie gotowe dam znać :)

  25. Zosiu, ja wyjątkowo nie w temacie truskawek, aczkolwiek ciasto wygląda kusząco ;) Chciałam zapytać, czy planujesz może jakiś wpis poświęcony urządzaniu kuchni. Planujemy z mężem budowę domu i przyznam, że żadnemu innemu pomieszczeniu nie poświęcamy w naszych planach i projektach tyle uwagi, co kuchni. Uwielbiamy gotować i nie możemy doczekać się własnej – przytulnej i funkcjonalnej – kuchni. Pomyślałam, że jako mistrzyni kuchni może zechciałabyś zaprezentować swoją, wraz z jakimiś wskazówkami w tym zakresie. Pozdrawiam serdecznie :)

  26. Zosiu,

    czy ciasto pieczesz na opcji ‘termoobieg’? Jeśli nie, to czy ustawiasz piekarnik tak żeby była włączona grzałka górna, dolna czy może obie razem?

  27. Kochane jakiej srednicy ma byc forma do pieczenia tego cuda? Moze byc taka do tarty ok.26cm?

    Oczekuje malenstwa i tak pomyslalam,ze w czasie skurczow (jesli dam rade) upieke to ciasto dla personelu w szpitalu :)

  28. Zosiu, upieklam ciasto z borowkami z poprzedniego posta. Wyszlo super, w smaku pyszne…jest jednak jedno “ale”…czy mozna zastapic serek mascarpone czyms innym, np. budyniem?. Chodzi o to, ze mascarpone jest bardzo “ciezki” (ok. 80% tluszczu!). Wolalabym raczej wersje light tego przepisu, chocby z tego powodu, zeby mozna bylo zjesc nie tylko 1 kawalek na raz ;-) Serdeczne pozdrowienia.

  29. Zosiu z tego co pamiętam jutro obchodzisz imieniny, więc już dziś życzę Ci wszystkiego co najlepsze i samych sukcesów blogowych (chociaż to masz jak w banku ) i jutro od rana czekam na post :-)
    a czytelnikom z okazji Twojego święta życzę informacji na temat Twojej książki :-)
    pozdrawiam Cię serdecznie

  30. Zosiu, gdzie kupiłaś ten moździerz? Na Dzień Matki chce zrobić taki prezent, bo moja mama zaczęła hodować zioła.

  31. Bezbledny przepis :D ciasto wyszlo pyszne!! Wielkie podziekowania. I najserdeczniejsze zyczenia urodzinowe ze slonecznego Berlina :)

    • Chyba sie nie doczekamy odpowiedzi na to pytanie :( czytalam wyzej, ze 26cm jest nieco za duza podobno.

  32. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

  33. Siemię lniane zalać goraca wodą (ok. pół szklanki) i odstawić na 20 minut. Nasiona sezamu należy lekko uprażyć na suchej patelni i poczekać, aż przestygną. Wszystkie pozostałe składniki (wraz z siemieniem) wrzucić do robota kuchennego (food processor) do czasu, aż uformuje się z nich kula. Można również spróbować je zblendować, ja tak zrobiłam za pierwszym razem i też wyszło. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, można dodać trochę wody, po jednej łyżce na raz. Następnie dodajemy sezam i lekko miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Bierzemy papier do pieczenia i nakładamy na niego część ciasta. Przykrywamy je kolejnym arkuszem papieru, najpierw lekko spłaszczamy rękoma, następnie wałkujemy bardzo cienko. Jeżeli daliśmy za dużo ciasta, będzie ono wychodzić bokami spod papieru, należy je zebrać i połączyć z pozostałą masą. Ściągamy wierzchni papier, kroimy płat ciasta na kwadraty, prostokąty, romby etc, i dekorujemy. I tak do wykończenia ciasta. Do dekoracji możemy użyć czegokolwiek zachcemy, użyłam nasion dyni, słonecznika, sezamu, czarnuszki,maku, migdałów, orzeszków ziemnych, rozmarynu, papryki, soli morskiej, rodzynek. Papier z ciastem przekładamy na blachę i pieczemy ok. 25-35, długość pieczenia zależy od grubości krakersów. Po wystygnięciu przekładamy do szczelnego naczynia, pudełka, skrzynki etc. Doskonałe jako przekąska, ale też baza pod kanapkę, takie pieczywo lekkie. Życzę miłej zabawy!

  34. A mi nie wyszło ;-( Pomimo, że odsączałam truskawki z soku spodnie ciasto wyszło bardzo mokre, takie zakalcowate. Co zrobiłam nie tak?

  35. Wczoraj naszło mnie i zrobiłam ciasto truskawkowe, pychotka dziękuję za wyśmienity przepis , Pzdr z Łodzi Monia.

  36. Wczoraj zrobiłam ciasto truskawkowe. Wyszło pysznie, wszystkim smakuje :) Pozdrawiam

  37. a moje wyszło bardzoooo mokre :( ale i tak wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły :P
    tylko zastanawiam sie dlaczego pomimo odsączenia soku z truskawek i tak było bardzo mokre ?

  38. Witam. Mam do Pani takie pytanie, ile to jest 350g mąki na szklanki? Równo 2? No i jeśli mam piecyk ok 180-200 stopni, no i w związku z tym, że normalny z regulowana temperatura mi sie zepsul, czy mozna poprostu skrocic czas pieczenia i nic sie nie stanie z ciastem?

  39. Wspaniałe ciasto. Wczoraj wybróbowałam przepis modyfikując go trochę wedle mych potrzeb.

    Główne skrzypce grał rabarbar, a w harmonii truskawki.
    Wyszło przepyszne. Nie za słodkie, z lekkim maślanym posmakiem. Cukier puder nie był w ogóle potrzebny. Beza idealnie łamała kwaskowatość owoców.
    Już nie mogę się doczekać, kiedy wrócę z pracy i zjem kawałek z filiżanką kawy lub herbaty :)

    Dziękuję za inspirację :)

  40. Świetny przepis. Właśnie delektujemy się tą rozkoszną nutką truskawkowego lata :) pozdrawiam

  41. Przeeeeeeepyszne ciasto! przed chwila wyszło z piekarnika a już postanowiłam że jutro robię je jeszcze raz!

  42. Jestem w trakcie robienie :) , oby wyszło tak piękne jak twoje, trzymajcie kciuki dziewczyny bo to będzie moje 2 ciasto w życiu ,które sama robię ( pierwszym był placek z morelami z bloga Zosi )

  43. moj chlopak wlasnie napisal mi sma: pycha misiaku ciasto, nawet kolega z pracy pochwalil:))))

  44. Pingback:Ciasto truskawkowe – Michał i przepisy Zosi | Dom Gosi

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.