img_9317

 * * *

Dzisiejsze pierniczki są z myślą o wszystkich – tych młodszych i starszych, którzy cierpią z powodu nietolerancji glutenu. Mogę się jedynie domyślać jaki faktycznie może to stanowić problem, szczególnie w okresie świątecznym. A przecież w Święta nikt nie może być poszkodowany !

:-)
img_9292

Skład:

(przepis na ok. 12-15 ciasteczek)

150 g mąki kokosowej

100 g startej marchewki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g schłodzonego masła

1 łyżka cynamonu

80 g brązowego cukru

img_9284

A oto jak to zrobić:

  1. Masło, cukier i cynamon ucieramy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą na małym oczku marchewkę. Całość zagniatam do uzyskania zbitego ciasta. Formujemy kulę, owijamy w lnianą serwetę i umieszczamy do lodówki na 3-4 godziny.
  2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Ciasto jest dość kruche i maślane, więc warto od razu wycinać pierniczki na papierze do pieczenia, który jest rozłożony na blaszce. Pierniczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 12-15 minut, lub do momentu aż delikatnie zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygną a następnie dekorujemy lukrem.
  3. Aby przygotować lukier: Do miski z cukrem dolewamy odrobinę (!) wrzątku i mieszamy. Gęstość lukru regulujemy cukrem lub wodą.

img_9302

img_9307 img_9309

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

21 odpowiedzi na “Kruche pierniczki bezglutenowe (i bez jajek)”

  1. Zosieńko z nieba mi spadłaś! Mój sześcioletni synek ma celiakię :-) Zaraz się zabieramy! Kocham Twój blog :*****

    • Zosia

      Emmo cieszę się, że akurat Wam się przyda przepis! Miłego czasu przy wspólnym pieczeniu :* Uściski!

  2. Ale piękne ujęcia! :-*

  3. A masełko?? Jaka ma być ilość?

  4. Super przepis ale mam pytanko czy zamiast mąki kokosowe może być jakaś inna? Np. Pszenna? Kukurydziana? Ja akurat gluten mogę jeść, ale za to jajka są u mnie na czarnej liście…

  5. Zosiu!!!! Dziękuję za przepis!!! mój 4letni synek nie może jeść nabiału, glutenu,jajek,orzechów,warzyw strączkowych…każde święta,urodziny i różnego rodzaju imprezy są dla mnie prawdziwym wyzwaniem…każdy taki przepis jest na wagę złota…zwłaszcza w tym wyjątkowym czasie! PIĘKNYCH ŚWIĄT Zosiu dla Ciebie i Twojej rodziny! Twoja wierna czytelniczka od pierwszego postu!!! :*:*:*

  6. Zosiu napisz proszę czy może być mąka pszenna ??? Bo kokosowej nie posiadam

  7. Czy może być olej kokosowy zamiast masła? :)

  8. Zosienko! Twoja najnowsza ksiazka jest cudowna!! Poniewaz mieszkam w Norwegii, mama przyslala mi ja na Mikolajki. Mam mala prosbe… Czy moglabys zamiescic na blogu przepis na swiateczna zupe grzybowa?? Bardzo ale to bardzo Cie prosze. A i jeszcze jedno, nie przestawaj nigdy gotowac bo masz do tego wielki talent a Twoje przepisy sprawiaja radosc i zawsze wychodza!!! Pozdrawiam serdecznie!

  9. ale urocze:)

  10. Zosiu ile cukru trzeba dac do zrobienia lukru?

  11. A czy zamiast masła może być olej kokosowy, a zamiast cukru ksylitol?

  12. Czy Twoje pierniczki, Zosiu, po wyjęciu z piekarnika były od razu kruche i chrupiące, czy wymagały trochę poleżenia? Moje, po wyjęciu z piekarnika, są miękkie. Zastanawiam się czy coś poszło nie tak :>

  13. Witaj Zosiu, powiedz mi proszę, gdzie kupiłaś te urocze, zielone gałązki oraz czerwone kuleczki, którymi przyozdobiłaś pierniczki? Pozdrawiam

Dodaj komentarz