Skip to main content

Letni podwieczorek. Kruche i maślane pierożki z jagodami

Skład:

(przepis na ok. 12-15 sztuk)

300 g mąki krupczatki (do ciasta kruchego ta najlepsza!)

1 żółtko

150 g schłodzonego masła

2 łyżki cukru pudru

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie)

szczypta soli

3 łyżki bardzo zimnej wody

farsz:

ok. 1 litr świeżych jagód + 2 łyżki cukru + sok wyciśnięty z cytryny

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtko, startą skórkę, esencję waniliową, sól i wodę. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Aby przygotować farsz: umyte jagody podgrzewamy w małym garnku z cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki – rozwałkowujemy i za pomocą szklanki odrysowujemy okręgi. Wycinamy. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Posypujemy z wierzchu cukrem (przed posypaniem, wierzch ciastek możemy posmarować rozbitym żółtkiem). Ciastka pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopniach C (opcja: góra-dół).

Wskazówka: ciasto jest mocno maślane, więc w trakcie wycinania okręgów, może przywierać do blatu – polecam skorzystać z papieru do pieczenia, który przenosimy na blachę.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki – rozwałkowujemy i za pomocą szklanki odrysowujemy okręgi. Wycinamy.

Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi (możemy z wierzchu delikatnie naciąć).

Posypujemy z wierzchu cukrem (przed posypaniem, wierzch ciastek możemy posmarować rozbitym żółtkiem).

Ciastka pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopniach C (opcja: góra-dół).

24 Odpowiedzi do “Letni podwieczorek. Kruche i maślane pierożki z jagodami”

  1. Takie pyszności Zosiu i nic nie mówisz…. a ja myslałam, że Ty jeszcze na urlopie. Dbasz mocno o swoich Czytelników. Oj dbasz :**** pędzę po mąkę krupczatkę :)

    Całowania,
    M.

  2. Zosiu, te ciasteczka wyglądają tak apetycznie, że chętnie rzuciłabym się na nie. Muszą być pyszne!

  3. Droga Zosiu:-), świetna i wydaje się prosta w wykonaniu propozycja deseru. Uwielbiam jagodzianki i pierogi z jagodami, twoje ciasteczka to jakby połączenie tychże;-)
    Pozdrawiam słonecznie z Beskidów,
    Marta:-)

    • Marto dzięki za wiadomość – dawno Cię tu nie widziałam :-)) a Besidów szczerzę zazdroszczę :-))) Pięknego czasu :*

  4. Zosiu jak zwykle super przepis, ale ale czy moge uzyc normalnej maki ?
    Pozdrawiam :)

    • Marmoladę – jasne! Ale mogą być też borówki, albo agrest, maliny też spoko :)

  5. Przepis super, ale nieco spóźniony. Jagody są już przejrzałe i niesmaczne. Nie można ich już normalnie kupić, chyba, że ktoś sprzedaje zleżałe. Albo tylko mrożone.

    • Jasne, tylko muszę być podgotowane :) Jeżeli konsystencja będzie za rzadka, to polecam dodać trochę skrobi ziemniaczanej, albo kąi kukurydzianej :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.