Skip to main content

Najlepszy sposób na jesienną słotę – gorące brownie ze słonym karmelem i słodki konkurs!

*    *    *

Niezastąpiony słodki, jesienny przepis – brownie z solonym karmelem. Im mniej dopieczone tym lepsze – i tu zawsze mam obawy, czy aby tym razem, nie trzymałam ciasta zbyt długo w piekarniku. Bo im krócej (w dzisiejszym przepisie, przewiduję 15 minut pieczenia w 200 stopniach C) tym większa szansa, że konsystencja przyjmie formę czekoladowego musu.

Dzisiejsze ciasto jest propozycją dla wielbicieli intensywnie czekoladowych wypieków. Myślę, że może doskonale się sprawdzić podczas długich jesiennych wieczorów.

Skład:

(przepis na 4 porcje, kokilki o pojemności 250 ml)

200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, o zawartości 60 % kakao Goplana

120 g masła

                                           2 jajka

2 czubate łyżki dobrego kakao

100 g cukru

3 łyżki mąki pszennej

słony karmel:

100 ml śmietanki kremówki

160 g cukru

40 g płynnego miodu

50 g masła

2 łyżki wody

szczypta soli morskiej

do posmarowania kokilek: masło

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować słony karmel: cukier równomiernie rozsypujemy na patelni i wlewamy 2 łyżki wody. Podgrzewamy, aż się roztopi (ważne: nie mieszamy, jedynie delikatnie poruszajmy patelnią). Gdy kolor masy nabierze złotego odcienia, dodajemy masło, lekko podgrzaną śmietankę, i miód. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec doprawiamy solą i przelewamy do słoiczka.
  2. Aby przygotować brownie: Masło z czekoladą i kakao roztapiamy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Ostudzoną czekoladę z masłem ostrożnie łączymy z ubitymi jajkami z cukrem. Całość przelewamy do natłuszczonych kokilek. Na środek ciasta dodajemy po łyżce gotowego solonego karmelu.
  3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15 minut. Ostrożnie wyjmujemy i podajemy na ciepło. Możemy podać z gęstą śmietaną, mascarpone lub lodami waniliowymi.

Informacje na temat konkursu:

Termin trwania konkursu: od 16 września do 7 października 2019

Zasady konkursu:

Uczestnicy konkursu mają za zadanie przygotować przepis z jednym/lub z kilkoma produktami marki Goplana, zrealizować zdjęcie i przesłać przez formularz zgłoszeniowy na stronie: tutaj link

Do wygrania:

Co tydzień mikser planetarny marki SMEG

3 razy w tygodniu: bon o wartości 500 zł do sklepów DUKA

Ważne: należy zachować paragon zakupu produktów

Brownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15 minut.

Brownie ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i podajemy na ciepło. Możemy podać z gęstą śmietaną, mascarpone lub lodami waniliowymi.

25 Odpowiedzi do “Najlepszy sposób na jesienną słotę – gorące brownie ze słonym karmelem i słodki konkurs!”

  1. Szał!!! Czekałem na ten przepis odkąd tylko pojawilo się u Ciebie zdjęcia na insta😎

    • Asiu dziękuję, że tu zaglądasz :) Polecam Ci serdecznie przepis, a naczynia to nowa kolekcja zara-home :) Uściski!

  2. Zosieńko upiekłam tuż po opublikowaniu przez Ciebie przepisu – doskonałe! Masz rację z tym czasem pieczenia – ja też wole taki krem/mus! Cudo dzięki Ci za kolejny doskonały przepis :*

    Kinga

  3. Ejjj no wiesz, mialam sie odchudzac,boszeeee ale jak skoro tu takie pysznosci.zrobie jutro

  4. Właśnie przeglądałam internet w poszukiwaniu inspiracji na sobotni deser – znalazłam! :)

  5. Witaj! czy możesz coś więcej powiedzieć na temat konkursu? czy dobrze rozumiem, że należy stworzyć własny przepis, tzn. nie można się posiłkować Twoim? :(

  6. A ja mam Zosiu pytanie skąd jest ten przepiękny sweterek w paski? Miłego wieczoru :)

  7. Wyglada nieziemsko smacznie. Kochamy z synem słodko słone smaki. Teraz sprawdzimy czy 4 latek dotrwa do końca pieczenia 😏

  8. Pani Zosiu, brownie wyszły pyszne!!! A pozostałym karmelem polewam resztę ciacha ;) W ogóle ten karmel też sam jem, bez brownie :D I uwielbiam Pani bloga!

  9. Zosiu czy mogę zastąpić płynny miód gęstym miodem? Jak tak to czy coś mam zmienić w ilości?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.